9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, un oraş mâzgălit

Craiova, un oraş mâzgălit

http://www.youtube.com/watch?v=gXaMipV7RpM

Zidurile clădirilor din Craiova sunt pline de desene şi inscripţii făcute în graffiti. Mesajele obscene prin care tinerii se exprimă liber afectează imaginea oraşului.

Grafferii îşi pun amprenta pe blocurile, gardurile şi diversele clădiri ale Băniei. De „mâinile artistice“ ale adolescenţilor nu au scăpat nici şcolile. Chiar în buricul oraşului, blocurile sunt din ce în ce mai colorate. Desene peste desene, alb-negru sau color, abia mai au loc pe faţadele blocurilor sau instituţiilor publice. Abia apare un astfel de graffiti pe un imobil, că imediat se face loc şi pentru altele. Mai nou, tinerii rebeli îşi pun gândurile pe clădirile oraşului. În centrul Craiovei găsim scrise versurile unor melodii „de cartier“, cum ar fi „E foame de bani“ sau forme de protest referitoare la autorităţile municipiului. Grafferii adoptă un mod inedit de comunicare, astfel că prin aceste mâzgăleli tinerii dezvăluie atitudinea faţă de cluburile sportive preferate, scriind adevărate mesaje sociale sau politice. Pe majoritatea blocurilor din cartierele craiovene se pot observa inscripţionate deja banalele mesaje: „M… Mititelu“. Altă formă de protest prin care unii oameni îşi arată dezamăgirea faţă de finanţatorul FC Universitatea Craiova stă măreaţă în centrul oraşului şi sună aşa: „Chelnerul chel în cap, chel în buzunare, dar cu ochelari de soare a călcat Ştiinţa-n picioare“. Pe de altă parte, suporterii obişnuiesc să îşi exprime punctul de vedere prin mesaje ca: „Între onoare şi delăsare, noi rămânem în picioare“.
Cei mai mulţi dintre craioveni consideră că desenele de pe faţadele blocurilor sau zidurilor degradează imaginea oraşului şi denotă lipsă de civilizaţie. „E dezagreabil, e cât se poate de urât. Îmi dă senzaţia de neîngrijit, de murdar şi de lipsă de civilizaţie. Sunt profesoară şi mă ocup de educaţia copiilor încercând să-i fac să înţeleagă că fară educaţie nu te poţi numi om. Cei care fac asta sunt nişte teribilişti. Şcoala încearcă prin toate mijloacele să-i formeze pe tineri, dar asta mai depinde şi de fiecare. Ca să nu mai existe această problemă, este nevoie de implicarea municipalităţii“, a spus Stana Petrescu, dezamăgită de comportamentul tinerilor de astăzi. Tinerii desenatori ai oraşului îşi etalează talentul peste tot. Unii încearcă să facă desene cât mai elaborate care arată înclinaţii artistice, pe când alţii se rezumă la mâzgăleli şi mesaje obscene. „Aceste mâzgăleli nu fac decât să denote lipsa de educaţie şi cred că şcoala şi părinţii sunt responsabili de această situaţie“, a spus Paul Tomiţă, vizibil afectat de situaţia cartierelor din oraş.

Leul pe primărie

Clădiri vechi sau noi, nici una nu a scăpat neatinsă de „mâna artistică“ a tinerilor craioveni. Este şi cazul Primăriei Craiova, pe care recent suporterii echipei FC Universitatea Craiova au pictat sigla albastră cu leul.
Despre faptul că în Craiova nu există nici un loc special amenajat pentru graffiti vorbeşte Raluca Sârbu. Adolescenta nu le găseşte nici o scuză celor care mâzgălesc zidurile clădirilor din oraş. „Asta e situaţia în oraşul nostru şi primăria nu ia nici o măsură, noi nu avem ce să facem. Consider că ar trebui să aloce nişte fonduri pentru a rezolva aceste probleme şi să dea amenzi. Degeaba se vor renova, dacă tinerii vor continua să mâzgălească zidurile oraşului. Noi nu avem zone special amenajate pentru graffiti, cum există în străinătate, şi din această cauză toate clădirile din oraş sunt pline de asemenea mesaje. Oricum, sunt groaznice şi nu ar trebui să existe“.
Am încercat să obţinem un punct de vedere de la şeful Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, în ceea ce priveşte amenzile pe care craiovenii riscă să le primească dacă scriu pe pereţii clădirilor. „Nu vă pot oferi aceste informaţii pentru că trebuie să mă documentez înainte, nu sunt calculator. Faceţi o cerere oficială“, a spus Mateescu. În consecinţă, am făcut respectiva cerere şi aşteptăm un răspuns din partea Poliţiei Locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS