10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile - între buruieni, cârciumi şi moloz

Şcolile – între buruieni, cârciumi şi moloz

http://www.youtube.com/watch?v=hvCgluSduN4

În mai puţin de o săptămână, elevii trebuie să se întoarcă în băncile unităţilor de învăţământ. Pregătirile pentru acest eveniment nu sunt însă nici pe departe ca la carte. La unele unităţi, lucrările sunt în plină derulare sau sunt pe punctul de a fi demarate în perioada următoare. La alte unităţi, uşile sunt închise, iar în jurul lor se găsesc buruieni şi gunoaie. În plus, pe lângă peisajul dezolant, de curţile şcolilor sunt lipite cârciumi.

Pentru a lua pulsul unităţilor de învăţământ înainte de primul clinchet de clopoţel, care va deschide noul an şcolar în doar câteva zile, am pornit la drum pe ruta Malu Mare- Rojişte. Pregătirile sunt diferite de la o unitate la alta.  
La Malu Mare, prima unitate este şcoala gimnazială, cu un şantier în plină desfăşurare, care nu se va finaliza până luni, 16 septembrie, după cum a declarat chiar directorul unităţii de învăţământ. „Sunt în lucru grupurile sanitare, care vor fi la interior. Din luna mai se lucrează la ele şi se vor finaliza în octombrie“, a precizat managerul Elena Dodocioiu. Prin urmare, şi după revenirea elevilor în bănci, muncitorii vor fi tot la lucru. Cu toate acestea, managerul unităţii spune că, spre deosebire de anul trecut, s-a mai făcut un pas înainte. „La şcoala gimnazială am reuşit să punem un sistem de supraveghere video. Am făcut igienizare în toate sălile şi avem combustibil pentru iarnă atât pentru centrală, cât şi pentru sobe“, a mai spus directorul Elena Dodocioiu. Au rămas însă alte puncte slabe. Sălile de sport sunt improvizate. În plus, atât la Grădiniţa din Preajba, cât şi la Liceul „Ing. Aurelian Ionete“, încălzirea se face cu vechile sobe, reparate pe alocuri. În plus, până la finalizarea lucrărilor de la grupurile sanitare, elevii de la Şcoala generală din Malu Mare vor merge tot la toaletele din curte.

La Secui – şcolile închise între buruieni

Următoarea oprire este la Secui. La şcoala gimnazială am intrat uşor în curte, pentru că gardul era rupt în mai multe locuri. Şcoala, vopsită în două nuanţe de galben, era însă închisă. Am dat un ocol şi am văzut mai mult decât ne aşteptam. Pe terenul de sport, un morman de gunoaie printre buruienile din curte.
O privire aruncată indiscret pe geam ne înfăţişează alt tablou dezolant. Pe holuri, gresia era murdară, iar în faţa unei săli de clasă destinată, după cum ne anunţă chiar eticheta de pe uşă, elevilor de a II-a şi a VI-a, era pusă o pubelă. Prin urmare, lucrurile nu erau nici pe departe cum ar trebui.
Peste drum de şcoală este grădiniţa. La prima vedere pare aranjată. Este împrejmuită de un gard de fier verde şi vopsită strident în portocaliu. Făcând un scurt ocol al clădirii găsim buruieni destul de mari. Nu se poate intra din acelaşi motiv: nu este nimeni la serviciu, deşi ceasul arăta ora 11.00.

Elevii îşi aduc aminte cum chiuleau profesorii

În speranţa că vom găsi totuşi un responsabil al unităţilor de învăţământ mai stăm ceva vreme prin Secui. În apropiere găsim câţiva copii, care îşi petrec ultimele zile de vacanţă. Sunt dornici să înceapă şcoala. Deşi sunt de-o şchioapă, nu au uitat cum a fost anul trecut. „Doamna învăţătoare nu prea venea la şcoală. Îi ţinea locul mama ei, care lucrează la grădiniţă. Avea diverse probleme. Ba avea probleme cu fiica, ba o durea capul sau burta. Nici pe domn profesor de educaţie fizică nu prea l-am văzut“, spune unul dintre copii. De altfel, despre cum se derulează orele de educaţie fizică, micuţii nu au o impresie prea bună. „Facem sport în mărăcini. Nu avem o sală. Aşa este în fiecare an“, spune un alt copil, de la învăţământul primar. Micuţilor nu le place nici cum arată şcolile înainte de începerea cursurilor. „Sunt multe buruieni“, spun aceştia.

Şcoala Teasc, între cârciumi

Directorul Grădiniţei şi Şcolii din Secui, Cosmin Firicel, are biroul la Şcoala gimnazială Teasc, unde găsim o altă imagine nepotrivită pentru o şcoală. Intrarea în unitatea de învăţământ este chiar lângă o cârciumă. Le desparte doar un gard de sârmă. Nu deranjează pe nimeni. „Nu ştiu a cui este cârciuma. Dar aici servirea se face după ce terminăm noi orele“, spune managerul. Continuăm să întrebăm în ce stadiu sunt pregătirile. „Suntem gata pentru deschiderea şcolii. Mai sunt unele retuşuri de făcut. Dar suntem în ordine. Avem autorizaţie. Am făcut curat şi la structuri“, spune directorul. Şi, ajungând la acest punct, structurile, adică Şcoala şi Grădiniţa din Secui, afirmăm că am văzut buruieni destul de înalte, cel puţin la grădiniţă. Managerul Cosmin Firicel ne contrazice vehement. „Nu, nu! Am fost eu acolo şi s-a făcut curat. Ce aţi văzut dumneavoastră e gard viu“, afirmă acesta. Gardul viu era alcătuit din câţiva oţetari şi multe alte buruieni mai înalte de o jumătate de metru. Nici la Teasc nu lipseau buruienile, dar aici aveau o înălţime mai redusă, fiind folosite în loc de gazon. În curtea unităţii se vede că pe timpul verii s-au dat ceva lupte, pentru că geamurile de la toalete erau sparte. Odată ce părăsim şcoala, vedem însă că şi pe laterala cealaltă este un alt spaţiu comercial, cu un banner mare care face reclamă la bere, sub care se văd câteva mese de servire a clienţilor. Nici despre acest spaţiu comercial nu ştie nimeni. Cert este că legea interzice ca lângă unităţile de învăţământ să fie baruri, dar în mediul rural lipirea lor de gardurile şcolilor pare a fi amplasamentul ideal.

Bratovoieşti – se aşteaptă wc-uri
de 300.000 de lei

La Bratovoieşti, în faţa şcolii de centru nu sunt buruieni. Pământul este proaspăt săpat şi copacii frumos împrejmuiţi. Unitatea de învăţământ stă foarte slab la capitolul grupuri sanitare. Acestea sunt vechi de 50 de ani şi sunt într-o stare deplorabilă. Uşile sunt din lemn vechi, iar WC-ul înseamnă doar o groapă mică în pământ. În aceste condiţii se vor întoarce cei 350 de elevi. Directorul spune însă că situaţia s-ar putea remedia chiar în timpul anului şcolar.
„Avem toalete vechi, în curte, fără apă curentă. Avem însă un proiect aprobat de modernizare a lor. Construcţia nu a început pentru că proiectul a ieşit la o valoare mai mare decât se aşteptau autorităţile. Acestea se gâdeau la 150.000 de lei, dar planul de cheltuieli este de 300.000 de lei. Este posibil ca lucrările să înceapă în această toamnă, dacă va avea loc o rectificare bugetară“, a spus Gabriel Licşor, directorul şcolii. Acesta declară că preţul toaletelor nu este piperat pentru că va fi o construcţie de 100 de metri pătraţi. Până când vor avea însă toalete în interior, elevii trec la o nouă ţinută. Managerul şcolii a introdus obligativitatea uniformei şcolare. Aceasta a fost croită de şcoală în parteneriat cu o firmă. Luni, elevii au fost să probeze noile costumaţii, pe care au plătit câte 65 de lei.

La Rojişte, se vor face lucrări de pavare

La Şcoala Gimnazială Rojişte, unde de câteva zile este un nou manager, Ion Tănasie, lucrările nu s-au terminat. Se încearcă amenajarea unităţii de învăţământ. Un prim pas a fost făcut. S-a amenajat laboratorul de informatică, după o perioadă în care calculatoarele au stat închise într-o debara. Pentru noul an şcolar însă mai este de lucru. În curtea unităţii sunt două grămezi de nisip care se vor folosi pentru pavarea intrării. „Lucrările vor începe miercuri“, a spus directorul. Intrarea în şcoală nu este singurul punct sensibil. Terenul de sport nu arată deloc ca un spaţiu adecvat pentru orele de educaţie fizică, ci, mai degrabă, un maidan. Dar pentru acesta nu sunt bani deocamdată. „Avem planuri pentru anul viitor. Tot până atunci încercăm să scriem un proiect pentru reamenajarea clădirii vechi în care învaţă copiii de la clasele primare“, mai spune directorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS