19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalContestaţiile nu au corectat dezastrul de la bacalaureat

Contestaţiile nu au corectat dezastrul de la bacalaureat

Ieri s-au afişat rezultatele finale ale bacalaureatului de toamnă. În Dolj, peste 500 de elevi au aşteptat nota după reevaluare în speranţa promovării, dar numai 1,31% dintre absolvenţi au reuşit să treacă de această sesiune. Procentul final de promovare a bacalaureatului este de 16,92%. În aceste condiţii, jumătate dintre liceele judeţului figurează cu mai puţin de zece absolvenţi promovaţi la sesiunea de toamnă bacalaureatului.

Contestaţiile nu au adus rezultatele aşteptate. „Din 588 de contestaţii depuse, 414 au fost respinse. Din cererile admise, 45 de lucrări au fost corectate în minus cu mai mult de jumătate de punct. 30 dintre elevii care s-au încadrat la această categorie au obţinut note mai mici de cinci, ceea ce a atras nepromovarea probei. Am avut şi 129 de lucrări cu punctajul crescut. În urma contestaţiilor, procentul de promovabilitate a acestei sesiuni a crescut de la 15,61%, cât era iniţial, la 16,92%“, a precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. După această reevaluare a lucrărilor, rezultatul la cele patru unităţi de învăţământ cu nici un promovat a rămas acelaşi. Este vorba de Liceul Tehnologic „Inginer Aurelian Ionete“ din Malu Mare, Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ din Cârcea, Liceul „Bethoveen“ din Craiova şi Liceul „Ştefan Anghel“ din Băileşti.

Matematica, praf şi pulbere la Băileşti

Surpriza acestei sesiuni este Liceul „Ştefan Anghel“ din Băileşti. Dintre cei 80 de elevi înscrişi, nici unul nu a reuşit să promoveze examenul. Dificultăţile au fost întâmpinate de majoritatea elevilor la matematică. Numai note de 1 şi 2 au fost obţinute de elevi. Dezastrul pare că a fost anunţat chiar de prima sesiune. Dintre cei 108 elevi înscrişi, doar doi elevi au promovat. O analiză atentă a situaţiei arată că unul dintre cei promovaţi era de la cursurile de seral, iar celălalt de la cursurile de zi. Ceea ce s-a întâmplat în acest an la bacalaureat arată o scădere drastică a calităţii învăţământului preuniversitar. Creşte numărul liceelor cu nici un elev promovat.

Unităţi cu mai puţin
de zece promovaţi

Rezultatele finale ale acestei sesiuni scot la iveală faptul că nici la restul liceelor absolvenţii nu pot demonstra o pregătire medie adecvată. 20 de unităţi de învăţământ au mai puţin de zece elevi promovaţi. Şi exemplele pot începe cu Liceul Teoretic „George Ştefan Marincu“ din Poiana Mare, unde dintre 68 de candidaţi înscrişi, doar unul a promovat sesiunea de toamnă a bacalaureatului. La Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea, cifra promovaţilor ajunge deja la doi candidaţi dintre cei 40 înscrişi. Tot doi candidaţi au promovat şi la Liceul Teoretic „Gheorghe Magheru“ din Cetate. Continuăm exemplele cu  Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca, Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, Liceul „Independenţa“ Calafat, Liceul Tehnologic „Petre Baniţă“ din Călăraşi cu câte trei candidaţi promovaţi. Rezultate slabe s-au înregistrat şi la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, dar şi la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, cu doar patru candidaţi promovaţi. Şi lista exemplelor poate continua. Din păcate, în urma acestor rezultate nu s-a realizat nici o evaluare concretă la nivelul unităţilor de învăţământ pentru a arăta cauzele acestui eşec, dar şi de ce calitatea învăţământului este în continuă scădere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS