25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcertele Primăriei Craiova, ameninţate cu justiţia

Concertele Primăriei Craiova, ameninţate cu justiţia

170 de craioveni cer primăriei să nu mai aprobe spectacole zgomotoase în Piaţa „Mihai Viteazul“. „Ne rezervăm dreptul de a vă acţiona în instanţă pentru a obţine interdicţia desfăşurării unor astfel de evenimente în imediata apropiere a locuinţelor noastre“, ameninţă aceştia.

Craiovenii care locuiesc în centrul municipiului continuă protestele împotriva concertelor autorizate de primărie în Piaţa „Mihai Viteazul“. În urmă cu o săptămână, 15 craioveni au semnat o scrisoare deschisă către primarul Olguţa Vasilescu, pe care au depus-o la redacţia GdS. Cazul a fost relatat pe larg la vremea respectivă („Craiovenii din centrul oraşului, «terorizaţi» de concerte“ – vineri, 23 august 2013). De data aceasta, 170 de locatari au semnat un memoriu, adresat primarului Lia Olguţa Vasilescu, Prefecturii Dolj, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Craiova.
„Nu mai organizaţi spectacole muzicale în Piaţa «Mihai Viteazul»! Într-o zonă delimitată de blocuri şi betoane, audiţia este execrabilă. Avem parte de un huruit asurzitor şi continuu, preluat prin vibraţii de structurile de rezistenţă ale blocurilor şi placa de beton dintre ele. Viaţa locatarilor a devenit un calvar. Vibrează ferestre, uşi, pereţi, lustre… Intruziunea fonică este totală, nu mai putem desfăşura un trai normal în locuinţele noastre“, scriu cetăţenii revoltaţi, subliniind că „zgomotele puternice cu care suntem periodic torturaţi sunt periculoase, iar acţiunea lor se manifestă cu timpul în mod insidios. Tot mai frecvent, în lumea medicală se vorbeşte despre «maladia zgomotului», cu afectarea sistemului nervos şi auditiv, producând ameţeli, cefalee, oboseală. Muzica puternică poate crea stări de depresie“. Memoriul conţine şi câteva argumente, menite să determine autorităţile să ia în serios problema zgmotului. Concret, este invocat un experiment efectuat de cercetătorii britanici în 2003, care studiază efectele undelor sonore de 17 Hz generate de un subwoofer asupra a 700 de persoane expuse la muzică. Prezenţa infrasunetelor a determinat ca 22% din spectatori să experimenteze sentimente de anxietate, frică, depresie, supărare şi presiune în cutia toracică, susţin semnatarii.

Zgomotul – „un adevărat atentat la adresa sănătăţii“

Alt argument adus de cetăţeni pentru interzicerea concertelor în Piaţa „Mihai Viteazul“ este un studiu ştiinţific efectuat de specialiştii Institutului Politehnic din Milano, privind repercusiunea sunetelor asupra oamenilor în incinta stadionului San Siro („Giuseppe Meazza“), citat de publicaţia Corriere della Sera. Concluziile cercetătorilor: vibraţiile de la concerte au deplasat stadionul cu 5 cm şi au produs crăpături în pereţii clădirilor din apropiere. În sprijinul lor, craiovenii fac apel la normele UE: „Spectacolele organizate în mod iresponsabil de către primărie, în centrul oraşului, au depăşit cu mult nivelul de poluare sonoră admis în UE, care este de 65 dB. Dacă o orchestră de jazz produce 112 dB, vă daţi seama ce nivel de zgomot s-a realizat cu staţii puternice, folosite pentru producerea frecvenţelor joase, adevărate unde seismice, la care au fost expuse toate blocurile şi clădirile“. Zgomotele puternice şi repetate sunt reclamate de mulţi locatari, care acuză „stări de ameţeală şi dureri de cap“ din cauza concertelor, care reprezintă „un adevărat atentat la adresa sănătăţii“. „Indignarea oamenilor se îndreaptă către cei care au permis organizarea periodică a acestor concerte (care parcă nu se mai termină) într-o zonă redusă ca suprafaţă, limitată de blocuri şi locuită de un mare număr de cetăţeni“, se scrie în memoriu.
Craiovenii care locuiesc în centrul oraşului roagă primăria să schimbe locaţia de desfăşurare a concertelor, în spaţii largi, deschise, cum ar fi Parcul „Nicolae Romanescu“ sau Parcul Tineretului. În caz contrar, vor acţiona în instanţă primăria. „Ne rezervăm dreptul de a vă acţiona în instanţă pentru a obţine interdicţia desfăşurării unor astfel de evenimente în imediata apropiere a locuinţelor noastre“, se precizează în încheierea memoriului adresat de cetăţeni. Pe 21 august, GdS a solicitat Primăriei Craiova câteva informaţii referitoare la concertele autorizate în centrul oraşului. La cererea craiovenilor, am întrebat primăria care sunt limitele maxime de zgomot admise în Piaţa „Mihai Viteazul“ între orele 22.00 şi 6.00, dar şi avizele care trebuie obţinute de solicitanţii unor autorizaţii. Până la această dată, întrebările au rămas fără răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS