19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComercianţii din târg îl acuză pe Resceanu de jocuri de interese

Comercianţii din târg îl acuză pe Resceanu de jocuri de interese

http://www.youtube.com/watch?v=if5j2yLcdFw
http://www.youtube.com/watch?v=FlmZP70wsRU

Scandal în curtea SC Pieţe şi Târguri Craiova. Mai mulţi comercianţi care desfăşoară în prezent activitate de alimentaţie publică în târgul din Romaneşti i-au cerut socoteală directorului Cătălin Resceanu, pe care l-au acuzat că a împărţit pe ochi frumoşi spaţiile din noul târg de pe strada Caracal, aflat de câteva luni în stadiu de amenajare.

Biroul directorului de la Pieţe şi Târguri Craiova a fost luat cu asalt ieri de mai mulţi comercianţi, nemulţumiţi că au rămas fără locuri în noul târg de pe strada Caracal. Ei l-au acuzat pe Cătălin Resceanu că nu a anunţat oficial data de la care se pot depune cereri pentru obţinerea spaţiilor de alimentaţie publică. „Am primit o somaţie să eliberăm spaţiile din actualul târg până la sfârşitul lunii septembrie. Pentru noul târg, noi am depus cereri încă din luna februarie sau martie, dar când ne-am uitat pe liste, înaintea noastră erau alte câteva zeci de cereri. Normal era să ne invite pe noi primii, pentru că avem experienţă, ştim cum se desfăşoară activitatea în târg. În plus, am făcut investiţii în spaţiile din actualul târg, avem credite la bănci, iar acum ne dau afară şi ne lasă fără locuri în noul târg care se va deschide. De unde au ştiut alţii să depună cereri încă din luna ianuarie, când noi am aflat câteva luni mai târziu? Se mută târgul, nu se mută Craiova. Ne lasă pe drumuri“, a declarat Dumitra Colteve, după întâlnirea furtunoasă din biroul directorului de la Pieţe şi Târguri. „Se pune problema că sunt o grămadă de cereri, vreo 70, şi doar zece locuri. Eu le-am explicat cât am putut de bine că organizarea unui târg nu o ştie nimeni mai bine decât noi, care am îmbătrânit în târg. Ne-au anunţat în aprilie să depunem cereri pentru noul târg, dar când am ajuns erau cereri depuse de pe 14 ianuarie, de care nu ştia nimeni. Le-am spus că e loc pentru toată lumea. Chiar dacă au promisiuni de a da locuri anumitor persoane, să ne facă şi nouă loc. Suntem în târg de când era cel vechi, de 20 de ani. Nu ştie nimeni cât ne-am chinuit acolo şi acum să ni se spună… avem credite la bancă, ne lasă pe drumuri. Vor să ne bage pe toţi 70 într-o hală, dar asta este o idee proastă. Nu se ţine cont de noi“, a spus un alt comerciant, care nu îşi explica cum a fost stabilită ordinea pe listele de înscriere.
Alţi comercianţi au spus că dacă rămân fără loc în târg vor da faliment. „Noi am construit spaţiile din actualul târg pe banii noştri. Acum s-au reziliat contractele, trebuie să plătim şi rezilierea la contractele pentru utilităţi. Acum, ar trebui să investim alţi bani, să construim alte spaţii, dar numai din materialele pe care le vor ei. Alte cheltuieli cu utilităţile, alţi bani, dar nici măcar nu avem loc pentru a face rost de bani, să ne apucăm de treabă. Nu înţeleg cum au apărut pe aceste liste firme de care nu am auzit. Vă daţi seama că noi ne ştim între noi, iar de noii veniţi nu am auzit. Ca să nu mai spun că Pieţele au închiriat terenul cu 0,5 euro pe metrul pătrat şi îl închiriază mai departe către noi cu şapte euro pe  metrul pătrat“, a declarat un alt comerciant, care îi aştepta pe ceilalţi să coboare de la discuţiile cu directorul pieţelor. Faţă de contractele pentru actualul târg din Romaneşti, cel puţin pentru spaţiile de alimentaţie publică, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a mărit preţul pe metru pătrat de peste două ori.

Resceanu nu suportă dialogul cu presa

GdS a încercat să obţină un punct de vedere la cald şi de la Cătălin Resceanu, dar acesta a preferat să rămână singur în birou şi să ne anunţe prin purtătorul de cuvânt să facem o cerere de informare publică. Peste câteva ore s-a răzgândit şi a emis un comunicat de presă din care aflăm că respectivii comercianţi sunt vinovaţi pentru că nu s-au informat la timp.
„Ca să eliminăm orice îndoială cu privire la obiectivitatea noastră, am ales acest criteriu, al repartizării spaţiilor în ordinea depunerii cererilor. În acest sens, comercianţii au fost încunoştinţaţi încă din luna ianuarie a acestui an – prin afişe amplasate atât la sediul nostru din Piaţa Centrală, cât şi în actualul târg din 1 Mai – cu privire la faptul că târgul se va muta într-o nouă locaţie, iar cei care doresc să-şi continue acolo activitatea comercială trebuie să depună cereri în acest sens. De altfel, mutarea târgului a fost mediatizată în toată presa locală – atât prin intermediul televiziunilor, cât şi al presei scrise, prin interviuri şi articole publicate în toate ziarele locale. Unii au făcut cereri pentru a se muta în noul târg, iar alţii s-au trezit abia acum, pe ultima sută de metri, şi sunt nemulţumiţi că nu au găsit loc unde ar fi vrut ori n-au mai găsit deloc. Este de aşteptat să existe şi nemulţumiţi, ca în orice situaţie de acest gen, dar niciodată nu poţi să le faci tuturor pe plac. Peste câteva luni, însă, vom face o evaluare a gradului de ocupare şi a adresabilităţii acestui târg şi, în funcţie de aceasta, am putea lua în calcul o eventuală extindere sau o modificare a sectorizării“, a spus Resceanu. Societatea pe care o conduce plăteşte de şase luni o chirie de 15.000 de euro unei firme controlate de Andi Gaiu, fără a beneficia de terenul pe care l-a închiriat. Deocamdată, paguba se ridică la 90.000 de euro şi creşte o dată cu întârzierea deschiderii târgului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS