20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCât mai costă un apartament în Craiova

Cât mai costă un apartament în Craiova

Proprietarii caută tot felul de tertipuri pentru a-şi vinde apartamentele vechi, dar nu fac ceea ce aşteaptă cumpărătorii: să lase mai mult din preţ.

Tinerii care doresc să îşi cumpere o locuinţă mai au mult de aşteptat până când preţurile locuinţelor vechi vor scădea la un nivel uşor accesibil. Deşi piaţa imobiliară nu dă semne mari de revenire, iar puterea de cumpărare este în scădere, preţurile apartamentelor vechi parcă nu ţin ritmul vremurilor şi scad destul de lent.
Specialiştii de pe piaţa imobiliară susţin că anul acesta, până în prezent, preţurile apartamentelor au scăzut într-un ritm destul de lent. „Piaţa a rămas neschimbată în acest an, iar preţurile sunt uşor descendente. Scăderea preţurilor s-a menţinut la un ritm anual de 5%, la fel ca şi anul trecut. Dacă nu ar fi programul «Prima Casă», atunci piaţa ar fi influenţată, în sensul că s-ar prelungi blocajul actual“, a declarat, pentru GdS, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu.

Apartamente luate pe bani împrumutaţi

Cei care cumpără acum o locuinţă apelează la credite ipotecare sau imobiliare. Dintre apartamentele vechi care se tranzacţionează, majoritatea sunt prin programul „Prima Casă“, potrivit căruia cumpărătorii au posibilitatea să dea un avans minim la bănci, de numai 5% din valoarea creditului. Vânzătorii ţin la preţ şi nu-l scad decât atunci când sunt strânşi „cu uşa“ şi au nevoie de bani. Şi aşa, cumpărătorii se găsesc foarte greu. La anunţurile de mică publicitate din GdS se observă că şi aceia care dau un anunţ ce conţine cuvântul „urgent“ nu îl vând până când nu scad uşor preţul. În schimb, chilipirurile se vând destul de repede, dar acestea sunt foarte rare pe o piaţă cum este cea a Craiovei. Cei care nu se grăbesc să vândă aşteaptă luni la rând sau poate un an până când găsesc cumpărătorul potrivit. „Nu am motive să mă grăbesc. Aştept până scot ceva pe el, că am muncit o viaţă pentru el. Nu mai scad cine ştie ce din preţ, pentru că am investit în el şi îl las cu tot cu mobilă. Dacă chiar văd că e un cumpărător hotărât, mai negociem ceva-ceva. Dar să văd că e hotărât, că în vara asta au venit doar să se uite. A fost ceva agitaţie când au anunţat că nu se mai dau credite în euro, dar foarte puţini s-au perindat şi atunci“, a spus deţinătorul unui apartament din cartierul George Enescu, care cere peste 190.000 de lei pe apartamentul său. Acolo unde oamenii spun că preţul este „negociabil“, în fapt mai lasă doar câteva sute de euro sau cel mult 1.000 – 2.000 de euro faţă de preţul iniţial cerut potenţialilor cumpărători.

Preţuri exprimate în lei

Din anunţurile postate de proprietarii de imobile în paginile de mică publicitate ale GdS se observă că foarte mulţi au tendinţa de a exprima preţurile apartamentelor vechi în lei. Specialiştii imobiliari spun că de când BNR limitează creditele în valută, aproape toată lumea se concentrează pe lei. Dacă la apartamentele cu două camere predomină preţurile exprimate în lei, la cele cu trei camere – uşor mai scumpe – preţurile sunt exprimate în euro.
Ecartul între apartamentele mari, decomandate şi situate în zone bune din oraş şi cele semidecomandate şi amplasate în blocuri-turn sau în alte zone mai îndepărtate de centru s-a accentuat în ultimii ani. În timp ce un apartament decomandat, situat la etajul întâi al unui bloc din cartierul Brazda lui Novac, are un preţ de 165.000 de lei, unul semidecomandat, situat în acelaşi cartier, costă 140.000 de lei. Sau cel puţin atâta cer proprietarii unor astfel de locuinţe. Apartamente cu două camere decomandate în cartierele Lăpuş şi 1 Mai au preţuri de 165.000, respectiv 160.000 de lei, chiar şi în Corniţoiu preţurile la acelaşi gen de locuinţe ajung la 150.000-160.000 de lei. În Craioviţa Nouă, un apartament semidecomandat în bloc de patru etaje ajunge la 125.000-130.000 de lei, în timp ce într-un bloc-turn preţurile scad vertiginos, mai ales către etajele superioare, fiind undeva în jurul a 100.000 – 117.000 de lei sau chiar uşor sub aceste valori.
Apartamentele cu trei camere nu au deloc „preţuri de criză“. Proprietarii cer de la 43.000 la 50.000 de euro (între 190.000 – 222.000 de lei) pentru cele amplasate în zonele bune din Craiova, pe când în alte cartiere preţurile la trei camere se apropie de cele cerute pentru apartamentele cu două camere. În Craioviţa Nouă, trei camere (dar de confort II) ar costa 110.000-125.000 de lei.

O nouă modă: sintagma „Preţ de criză!“

În disperarea de a vinde, dar şi din dorinţa de a ţine foarte mult la preţul cerut, proprietarii de apartamente în care s-au făcut îmbunătăţiri serioase afişează în anunţurile de mică publicitate sintagma „Preţ de criză!“. La telefon, proprietarul ne spune preţul cerut, care nu este deloc de criză: 43.000 de euro, adică peste 190.000 de lei. Apartamentul său are două camere, este decomandat, este situat la etajul 1 al blocului şi dispune de mai multe îmbunătăţiri (rulouri exterioare, jacuzzi şi aer condiţionat), dar nu are centrală proprie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS