17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSărbătoare... din reflex la Desa

Sărbătoare… din reflex la Desa

http://www.youtube.com/watch?v=TYqfS755L0s

Pe 23 august 1944, România întorcea armele şi se alătura trupelor aliateîn lupta împotriva Puterilor Axei. Atunci, Regele Mihai I a anunţat ieşirea din alianţa cu Germania, mareşalul Ion Antonescu şi miniştrii săi fiind arestaţi. Această zi a fost mai bine de patru decenii Ziua Naţională a României. Azi, nu mai are acelaşi statut, dar, din reflex, lumea continuă să sărbătorească.

Pe 23 august 2013, oltenii din zona Dunării încă păstrează în minte amintirea faptului că 23 august şi 1 mai erau singurele zile libere când puteau ieşi la iarbă verde, departe de interdicţiile grănicerilor. În comuna Desa, încă de pe 22 august seara, localnici din Desa, Poiana Mare şi Ciupercenii Noi îşi fac bagajele şi se mută, cu căţel şi purcel în poiana de lângă Dunăre.

La Dunăre, cu căţel şi purcel

Îşi încarcă dubiţele şi maşinile cu scaunele bune, cu generatoare, frigidere, răcitoare, colaci de înot, boxe mari şi se duc pe drumul de pământ care leagă Desa de malul Dunării; un fenomen care, pentru anul 2013, este o adevărată pată de culoare pe care nu o înţelege prea multă lume. „Sărbătoarea de 23 august din localitatea noastră este o sărbătoare a timpurilor de altădată. Diferenţa dintre cea de atunci şi cea de azi este că în trecut, înainte de 1989, participau toţi cetăţenii localităţii. Azi se duc doar anumite grupuri de tineri şi sărbătoresc ziua de 23 august. Ea constă în faptul că aceştia se deplasează în zona Dunării, pe malul apei, unde desfăşoară activităţi caracteristice locului, constând într-un grătar, o bere rece şi fel de fel de lucruri“, a povestit viceprimarul comunei Desa, Gabriel Bădoiu.
Chiar dacă nu ştiu prea bine de ce, tinerii se bucură. Ei scapă ceva vreme de părinţi şi sunt liberi să glumească, să se distreze în felul lor şi să se plimbe pe plajă. Băieţii se ocupă de grătar şi muzică, iar fetele stau şi chicotesc. „Ne-am strâns aici ca să petrecem şi să ne simţim bine de 23 august. Venim pentru că e frumos, facem un grătar cu prietenii, ne distrăm. Am adus mici, aripioare, popcorn, bere, vin, de toate. Stăm trei zile, până sâmbătă seară. 23 august înseamnă o distracţie foarte frumoasă“, a povestit Vlăduţ Căldăraru, venit în poiană alături de peste zece tineri. Gabriel, care pregătea lemnele pentru foc împreună cu prietenii săi, a spus că „pentru noi, ziua de 23 august este dintre cele mai importante zile din an. Toţi prietenii alegem să venim aici deoarece este un peisaj foarte frumos, avem Dunărea aproape, ne mai destindem şi noi puţin, mai bem câte un suc, câte o bere. La noi, din moşi strămoşi se sărbătoreşte această zi“.

„De 23 şi 24 august sărbătorim încontinuu“

Printre atâtea voci de tineri care par să acopere chiar şi muzica din boxele aşezate pe tractoare, pe maşini sau, în cazuri mai fericite, chiar pe stative, găsim şi câţiva… moşi-strămoşi. Părinţii celor de mai devreme vin aici de când se ştiu. E o tradiţie împământenită pe care o trăiesc la aceeaşi intensitate şi nu se dezic de ea. Pentru ei, e un lucru normal să-şi mute viaţa pentru câteva zile pe malul Dunării, unde se gospodăresc şi se distrează aşa cum ştiu ei mai bine. „Aşa se ţin obiceiurile la noi, de 23 şi 24 august să sărbătorim încontinuu. A rămas o tradiţie de pe vremea lui Ceauşescu, pentru că doar atunci eram liberi în fiecare an facem aşa, aducem generatoare pentru că altă sursă de lumină nu avem. O bere dacă stă la soare două minute e caldă, iar mâncarea se strică. Azi am venit, plecăm mâine după-amiază, duminică ne odihnim, iar de luni începem munca“, a spus Alexandru Mârsolea. Lângă masa lui şi a prietenilor de pahar, înconjurată de scaune de lemn tapisate, aduse şi ele tot în dubiţă, sunt femeile care curăţă castraveţi şi roşii pentru masă. Urmează apoi grătarul, pe care îl fac bărbaţii, mâncarea, muzica şi discuţiile până când se lasă noaptea. Poate chiar până dimineaţa.
Până sâmbătă seară sau duminică la prânz, oamenii vor dormi în maşini, pe pături sau nu vor dormi. Drumul de pământ bătut de maşini e martor, de două ori pe an, al unei mobilizări impresionante. Pentru aceşti oameni, schimbarea de acum 24 de ani nu a însemnat şi schimbarea dinăuntrul lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS