19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdolescenta cu malnutriţie severă are nevoie de noi

Adolescenta cu malnutriţie severă are nevoie de noi

Mariana Ardeleanca, adolescenta care la 17 ani cântăreşte doar 28 de kilograme, se află în continuare internată în spital. Copila nu poate încă merge singură, din cauza durerilor insuportabile pe care le are, după ce în urmă cu trei luni a avut piciorul în ghips. Anemie severă, malnutriţie gravă, poliartrită reumatoidă sunt doar câteva din diagnosticele puse în ultimele săptămâni de medicii craioveni.

Este greu de explicat cum un copil de numai 17 ani apare ca fiind clinic sănătos, iar în numai câteva săptămâni din momentul mediatizării acestui caz diagnosticele nu se mai opresc. Un fapt este cert însă, Mariana Ardeleanca are nevoie de atenţie specială din partea medicilor şi, mai presus de orice, de o alimentaţie corespunzătoare pentru un copil aflat într-o asemenea stare.
Mama sa naturală a părăsit-o pe când avea numai cinci luni, pentru că omul cu care trăia nu a acceptat un copil rezultat din relaţia cu alt bărbat. Şi atunci a ales să o dea unei familii de romi, care, deşi avea o situaţie financiară precară, a fost de acord să o crească.

Mariana are dureri foarte mari la picioare

S-au împlinit deja două săptămâni de când Mariana Ardeleanca se află internată în Clinica Medicală a Spitalului de Urgenţă Craiova. Rând pe rând, femeia care a crescut-o ca pe propriul ei copil, în regim de plasament familial, apoi „sora“ vitregă au stat în spital cu adolescenta. Ieri, pe noptiera de lângă pat, Mariana avea două felii de pâine rămase de la micul dejun oferit de spital, o cană cu apă şi câteva antibiotice. Până la ora 11.30, băuse doar o cană cu lapte. Atât. Sora ei, care îi este alături acum, nu şi-a permis să mănânce nimic, preferă să ţină fiecare bucăţică de pâine pentru Mariana. Ieri, au primit din partea unei paciente care se externa o bucată de carne, pe care au împărţit-o. Impresionată de povestea lor, altă femeie internată într-un salon alăturat le-a oferit în urmă cu câteva zile zece lei, bani din care au cumpărat pufuleţi, iaurt, două portocale. Fiecare bănuţ contează pentru aceste suflete. „Are în continuare dureri foarte mari la picioare. Încerc să o ridic din pat, însă nu se poate lăsa în ele, nu suportă durerile. De o săptămână, am venit să stau în spital cu ea, mi-am lăsat cei trei copilaşi cu mama, acasă. Mama îşi doreşte să vină să o vadă, însă nu mai are bani… Mariana este sufletul nostru, a crescut alături de noi, este sora mea, de când avea doar cinci luni… Sunt foarte îngrijorată pentru ea. De ceva timp i-au apărut şi pete albe pe faţă şi pare că nu îşi revine. Medicii i-au făcut perfuzii, îi dau medicamente, însă durerile nu dispar… Piciorul pe care l-a avut în ghips este umflat în dreptul genunchiului, iar la celălalt a avut apă. Nu ştiu eu carte, însă şi din radiografia pe care i-au făcut-o la piciorul bolnav pot să îmi dau seama că oasele nu s-au prins bine…“, a povestit Anica Păun, sora vitregă a Marianei.
Cele menţionate de sora adolescentei sunt întărite de medicii craioveni, care au menţionat că fata suferă de malnutriţie severă, anemie carenţială, sindrom de deshidratare, artrită juvenilă şi, mai mult decât atât, imobilizare vicioasă a piciorului cu probleme atunci când i-a fost pus ghipsul.

Vrea să se întoarcă la şcoală

Deşi a urmat doar trei clase, după care a fost declarată repetentă, Mariana îşi doreşte să înveţe, vrea să se întoarcă la şcoală. Ieri, avea un carneţel şi un pix cu care scria din amintiri cifre şi litere, fără a le cunoaşte însă semnificaţia. Nu vrea să audă de mama ei biologică, pentru ea nu există. „Nu vreau să o văd, nu este mama mea. Mamă este cea care m-a crescut… Aş vrea să mă duc la şcoală, însă nu ştiu dacă mai pot. Nu ştiu ce scriu, dar îmi amintesc că m-au învăţat la şcoală…“, a spus Mariana.

Adolescenta are nevoie de investigaţii medicale suplimentare

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj monitorizează atent acest caz. În funcţie de recomandările medicilor în momentul externării, vor să preia adolescenta, pentru o perioadă, în regim de spitalizare. Mariana se pare că este suspectă în acest moment de boală celiacă, pentru care are nevoie de investigaţii amănunţite şi testări speciale. Simptomele caracteristice bolii celiace apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Simptomele diferă de la un caz la altul: scădere în greutate, oboseală şi slăbiciune etc. „Ţinem permanent legătura cu medicii care o tratează pe adolescentă. Chiar în zilele următoare îi vor fi efectuate noi analize, are nevoie de investigaţii suplimentare, va fi văzută de un ortoped pentru reevaluare. Medicii ne-au avertizat că există premisa ca Mariana Ardeleanca să aibă nevoie de un program de recuperare complex, pentru care ar fi practic imposibil să efectueze naveta de la domiciliul ei la un centru de recuperare din Craiova. Tocmai de aceea, am luat în calcul posibilitatea să o adăpostim într-unul din centrele noastre, fără însă ca măsura de protecţie familială să înceteze. Aşa cum este firesc, copila a crescut în acest mediu familial şi este normal să rămână în continuare la familia Păun“, a menţionat Maria Dumbravă, şef Complex Intervenţie, Sprijin, Consiliere şi Recuperarea Copilului, din cadrul DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS