14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO fi şi presa asta bună la ceva....

O fi şi presa asta bună la ceva….

Directorul general al Companiei de Apă Oltenia, Constantin Mitriţă, şi-a stabilit indemnizaţia lunară la nivelul unui vicepreşedinte de consiliu judeţean, într-o perioadă în care din compania înglodată în datorii au plecat sute de oameni, cei care au rămas s-au ales cu salariile tăiate cu 20%, iar preţul apei şi canalizării s-a majorat de patru ori într-un an. Ca să nu dea rău în ochii opiniei publice, Mitriţă a decis să-şi reducă indemnizaţia după ce GdS a întrebat ce salarii au directorii din companie.

Dacă mai era nevoie de încă un exemplu care să demonstreze rolul presei, acela de câine de pază al societăţii, ce s-a întâmplat la Compania de Apă Oltenia (CAO) este un caz elocvent. În luna mai, GdS a adresat CAO o solicitare de informaţii publice prin care dorea să afle câţi angajaţi au plecat din companie şi care sunt salariile directorilor. După o săptămână, reprezentanţii CAO au răspuns pe jumătate. Ne-au comunicat numărul de angajaţi care au plecat în ultimul an din companie, dar nu au suflat o vorbă, despre salariile directorilor invocând confidenţialitatea salariului. Din răspunsul primit în luna mai, am aflat că, în perioada iulie 2012 – mai 2013, a încetat contractul individual de muncă pentru 244 de salariaţi după cum urmează: în intervalul iulie – decembrie 2012 – 117 salariaţi, iar în intervalul ianuarie – mai 2013 – 127 de salariaţi. În cele zece luni, Compania susţine că au fost angajate doar două persoane, una pe bază de hotărâre judecătorească, iar alta prin protocol de preluare. Când a venit vorba despre salariile directorilor, CAO nu a mai fost atât de deschisă în privinţa informaţiilor. „Salariul de bază pentru funcţia de director general este stabilit la nivelul celui prevăzut pentru funcţia de vicepreşedinte de consiliu judeţean, în conformitate cu prevederile legale. Salariile celor trei directori executivi, precum şi ale şefilor de secţii, servicii sau birouri sunt stabilite în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare şi cu contractul colectiv de muncă. Conform art. 163(1) din Legea nr. 53/2003, salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii“, se arată în răspunsul dat de CAO în luna mai.

Solidar de nevoie

GdS a insistat şi a întrebat care prevederi legale stabilesc indemnizaţia directorului general la nivelul unui vicepreşedinte de consiliu judeţean, pentru că reprezentanţii CAO omiseseră să spună acest lucru. Întrebarea era cu atât mai justificată cu cât, în luna martie, Consiliul de Administraţie (CA) aproba modificarea indemnizației lunare acordate directorului general, astfel încât aceasta se stabilea la nivelul indemnizației aferente funcției de vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj. Până în prezent, nivelul indemnizației directorului general era stabilit la nivelul indemnizației aferente funcției de viceprimar al municipiului Craiova.  „Conform actului constitutiv al companiei, CA are competențele legale în acest sens. De asemenea, prin actul adițional la contractul de management s-a acordat sporul legal de vechime în muncă“, se arată în următorul răspuns al CAO. Amuzantă este însă justificarea creşterii indemnizaţiei. Nu vreo prevedere legală obliga Consiliul de Administraţie să mărească indemnizaţia directorului general în vreme ce conducerea pregătea tăierea salariilor celorlalţi angajaţi, ci schimbarea statului companiei. „Modificarea indemnizației directorului general are ca motivație faptul că SC Compania de Apă Oltenia SA, conform contractului de delegare a gestiunii este o companie de interes județean și nu local, având aria de operare în județul Dolj și județul Gorj.
În vederea încadrării în indicatorii economici corespunzători unei funcționări eficiente a companiei, în temeiul prevederilor din Contractul Colectiv de muncă în vigoare, CA a hotărât diminuarea salariilor angajaților cu 20%, începând cu 1.07.2013. Din solidaritate cu angajații companiei, dl director general al CAO a transmis către serviciul salarizare prin adresa nr. 14129/28.06.2013 solicitarea ca, începând cu aceeași dată, 1.07.2013, cuantumul indemnizației cuvenite să fie redus cu același procent de 20%“, se arată în răspunsul CAO. Gestul de solidaritate vine însă după ce GdS s-a interesat de salariile directorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS