11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCând iese din paragină Maternitatea Spitalului Judeţean?

Când iese din paragină Maternitatea Spitalului Judeţean?

Maternitatea celui mai mare spital din Oltenia stă din noiembrie 2011 cu o aripă nefolosită, după ce lucrările de modernizare au fost oprite subit. Constructorul ar trebui să aducă la starea iniţială partea demolată, dar, deocamdată, nu ştie când se va apuca de lucru.

De un an şi jumătate, în aripa de unde a început reabilitarea Maternităţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova nu s-a mai bătut nici măcar un cui. Lucrările de modernizare a secţiilor de obstetrică şi neonatologie cu bani de la Banca Mondială, începute cu mare optimism în noiembrie 2011, s-au curmat brusc după ce proiectantul a dispus sistarea lor şi efectuarea unei expertize tehnice a întregii clădiri, din cauza unei bucăţi de tencuială care s-a desprins într-unul din saloanele aflate cu un etaj mai jos. Asta se întâmpla în ianuarie 2012, decizia proiectantului fiind considerată atunci de constructor un exces de zel. De atunci s-a tot aşteptat rezultatul expertizei, iar acesta a venit în martie 2013 şi a pus capac oricărei intenţii de continuare a proiectului.
Clădirea spitalului are nevoie de consolidare, iar costurile totale, de aprope 12 milioane de euro, nu pot fi suportate nici de autorităţile judeţene şi nici de Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia se află unitatea medicală. Drept urmare, Maternitatea celui mai mare spital din Oltenia, unde anual vin pe lume aproape 3.000 de copii, a rămas cu o aripă în paragină, iar activitatea se derulează în cadru restrâns, un inconvenient pentru viitoarele mămici. De standardele europene şi condiţiile hoteliere de cinci stele de care ar fi trebuit să se bucure pacientele şi nou-născuţii ce să mai spunem: au rămas doar un vis frumos.
Lucrurile nu ar trebui să rămână însă aşa, iar în locul unde acum zac moloz şi teancuri de cărămizi, unde pereţii sunt demolaţi sau sunt daţi jos până la stratul de beton ar trebui să apară din nou saloanele cu dotările aferente, aşa cum erau înainte de începerea lucrărilor. Întrebarea este când, iar la aceasta nici constructorul şi nici spitalul nu au deocamdată un răspuns.

„Noi uşuram structura de rezistenţă“

Constructorii ştiu că trebuie să readucă aripa în care au lucrat la starea iniţială, dar nu ştiu şi când se vor apuca din nou de muncă şi pe a cui cheltuială vor face toate reparaţiile. Mihnea Geantă, reprezentantul SC Microclima SRL Craiova, una dintre firmele constructoare, susţine că şi-ar dori să continue proiectul început, mai ales că prin lucrările care urma să se facă structura de rezistenţă se uşura, nu se îngreuna. „Noi ne ocupam de partea de execuţie conform contractului, dar am fost opriţi, iar acum trebuie să readucem lucrările la starea iniţială. Nu ştiu însă pe ce cheltuială şi nu ştiu nici dacă se mai poate. Am dat jos nişte ziduri de cărămidă pe care trebuia să punem rigips, tot felul de măşti din ceramică făcute ca pe timpuri şi pe care acum nu le mai găseşti, la fel şi mozaicul de pe jos, am tăiat instalaţia electrică şi curenţii slabi, mai e doar structura de rezistenţă. Nu am avut voie să mai facem nimic, dar prin ceea ce făceam noi uşuram structura de rezistenţă, pentru că puneam rigips, uşile de metal le înlocuiam cu altele mai uşoare, înlocuiam mozaicul cu linoleum PVC“, a afirmat Mihnea Geantă.
Acesta a mai menţionat că firma sa este în pierdere, „pentru că am depus garanţia bancară de bună execuţie şi plătim şi acum lunar asigurările pentru bunurile existente la etajul superior şi cel inferior“, şi că aşteaptă o soluţie pentru continuarea lucrărilor. Dacă nu, alt proiect pentru refacerea a ceea ce s-a stricat. „Nu ştiu cum am putea aduce Maternitatea la starea iniţială. Să se facă alt proiect, alt deviz, să se calculeze materialele şi să se dea ordinul de începere a lucrărilor. Dar ar fi păcat de ceea ce am început să nu terminăm. Spitalul are nevoie de o Maternitate completă şi modernă, eu ca şi constructor şi mai ales ca şi craiovean îmi doresc să finalizez proiectul, dar, dacă nu se poate, o să accept şi să-l aduc la starea iniţială“, a mai spus Mihnea Geantă, reprezentantul uneia dintre firmele constructoare.

Refacere pe cheltuiala Băncii Mondiale

Soluţia ar putea veni din interior. Prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU, cel care s-a implicat în acest proiect, speră că se vor găsi bani pentru ca Maternitatea să fie refăcută după proiectul iniţial şi să arate aşa cum s-a dorit atunci când s-au obţinut banii de la Banca Mondială. „Constructorul o va aduce până la urmă la starea iniţială, dar poate reuşim să prindem fonduri şi să o facem aşa cum era prevăzut în proiect. Sunt nişte discuţii în acest sens, de aceea nu ne grăbim să facem ceva rapid, pentru că mai avem speranţe să putem rezolva această problemă, iar Maternitatea să arate aşa cum am dorit cu toţii, măcar acea aripă“, a precizat dr. Nicolae Cernea.
Acesta a specificat că proiectul „a creat un disconfort pacientelor, pentru că numărul de paturi a rămas acelaşi şi a trebuit aglomerate saloanele“ şi că nu s-au mai făcut reparaţii şi igienizări curente „tocmai pentru că se ştia că vine reparaţia cea mare“. „Aducerea la stadiul iniţial se va face pe cheltuiala Băncii Mondiale, din aceleaşi fonduri. Constructorul nu are nici o vină pentru ce s-a întâmplat, el doar trebuie să refacă lucrarea la planul existent anterior, adică aceleaşi spaţii cu aceeaşi destinaţie“, a mai spus dr. Cernea. Dacă se va reapuca de lucrări, constructorul susţine că aripa care a fost afectată va putea fi refăcută în trei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS