19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞapte eliminaţi de la prima probă scrisă a bacalaureatului

Şapte eliminaţi de la prima probă scrisă a bacalaureatului

http://www.youtube.com/watch?v=pUXHg5wItT4

Au început probele de foc ale bacalaureatului. Ieri, a avut loc examenul scris la limba şi literatura română, care, la nivelul judeţului Dolj, s-a finalizat cu şapte eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Una dintre eliminări a fost înregistrată chiar la centrul de examen de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova.

Cinci dintre elevii eliminaţi din sala de examen au fost găsiţi cu telefonul mobil asupra lor. Au fost înregistrate însă şi două cazuri de candidaţi care au avut fiţuici în buzunare. Cazurile de eliminări s-au înregistrat în cinci dintre cele 18 centre de examen organizate la nivelul judeţului Dolj. „Unul dintre eliminaţi este de la Colegiul Naţional «Carol I», unul de la centrul organizat la Băileşti, unul de la centrul organizat la Colegiul Naţional «Gheorghe Chiţu», doi elevi sunt de la Filiaşi şi alţi doi de la Călăraşi“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat. Sancţiunea pentru cei eliminaţi este anularea probelor susţinute anterior şi suspendarea dreptului de a mai participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

421 de absenţi
şi un caz special

Pe lângă eliminaţi au fost înregistraţi şi absenţi. „Din cei 5.632 de candidaţi care s-au înscris să susţină această probă, 421 au absentat, cei mai mulţi absenţi fiind în centrul organizat la Liceul Tehnologic Auto – 79 şi la centrul organizat la Colegiul Tehnic «Neniţescu» – 69“, a declarat vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Unul dintre candidaţi a susţinut examenul la domiciliu. „Este vorba de un candidat de la centrul organizat la Liceul «Matei Basarab» din Craiova, care, din nefericire, pe 22 iunie, a avut un accident rutier, este imobilizat la domiciliu, şi cu acceptul comisiei naţionale a susţinut proba scrisă acasă. Aşa va face şi în zilele următoare“, a mai subliniat reprezentantul comisiei de bacalaureat. De altfel, zeci de elevi au beneficiat de prelungirea timpului de efectuare a lucrării cu încă o oră, din motive medicale.

Poezia, surpriza pentru candidaţi

În ceea ce priveşte subiectele, deşi s-a anunţat că vor fi mai uşoare pentru filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică şi filiera vocaţională, şi ceva mai dificile pentru filiera teoretică, profilul uman şi profilul pedagogic, candidaţii de la toate filierele au strigat la unison că a fost foarte greu. Acest lucru a fost susţinut şi de elevii din centrele de examen de la colegii de prestigiu din Craiova. „Nu sunt sigură pe ce am scris“, a spus o elevă de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova. Surpriza pentru candidaţi a fost poezia, prezentă la ultimul subiect de la ambele variante. Diferenţa a fost făcută doar de tipul operei care trebuia tratată. Astfel, la real, tehnologic şi vocaţional, cerinţa a fost să se prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga. Cei mai mulţi s-au axat pe poezia „Testament“ a lui Tudor Arghezi.
La profilul uman şi pedagogic s-a cerut realizarea unui eseu având ca temă viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând simbolismului, iar elevii au ales în special poezia „Plumb“ a lui George Bacovia. Au ieşit din săli plângând şi dezorientaţi pentru că se aşteptau să aibă de tratat proza, care s-a regăsit doar la primul punct, unde, în funcţie de filieră, au avut de analizat fie un fragment din „Scrinul negru“ al lui George Călinescu, fie din „Accidentul“ de Mihail Sebastian.

„Luăm bacul…
la bulgari“

Pentru o parte a candidaţilor a fost destul de dificil să reţină şi cerinţele de pe foaia de examen, şi asta pentru că nu le-a picat ceea ce pregătiseră. „Am avut trei subiecte. La primul subiect, am avut un text la prima vedere, nu-mi mai aduc aminte despre ce era vorba. La al treilea am avut «Testamentul», pe care nu l-am făcut, că nu am ştiut. Per ansamblu, subiectele erau uşoare dacă învăţam. Eu am ieşit după o oră şi jumătate din sala de examen“, a precizat Laurenţiu Iacob, candidat de la centrul de examen organizat la Liceul CFR din Craiova, pentru profilul tehnologic. Nici pentru cei care au scris mai mult nu a fost uşor să spună ce au avut de făcut. „Nu a fost chiar dificil. La prima parte am avut un text din George Călinescu… Nu mai ştiu din ce operă. Chiar am uitat. Nu am avut voie să ieşim cu variantele de subiecte, aşa că nu mai ştiu“, a spus Carmina C., altă candidată. De altfel, unii candidaţi care au susţinut examenul în centrul de la Liceul CFR Craiova au precizat că „anul ăsta nu luăm bacul… poate doar la bulgari… Pentru examen, speranţe poate pentru la toamnă sau anul viitor“. Mai emoţionaţi decât elevii au fost însă părinţii lor. „Am mari emoţii. S-a pregătit câteva săptămâni. Nu au făcut meditaţii. A citit acasă. S-au axat mai mult pe comentariile de anul acesta şi am înţeles că le-ar fi dat mai greu“, a precizat Mirela Olaru, una dintre mămici.

Urmează proba obligatorie
a profilului

Rezultatul primei probe scrise la examenul de bacalaureat va fi anunţat luni. Examenele scrise ale acestei sesiuni continuă în această săptămână. Mâine, va avea loc proba obligatorie a profilului, care se va derula la matematică pentru cei de la tehnologic, real şi vocaţional, şi la istorie pentru cei de la uman şi pedagogic. Reprezentanţii Comisiei Judeţene pentru bacalaureat anunţă că examenul scris se va desfăşura după aceleaşi rigori precum acela de la limba şi literatura română şi fac apel la preşedinţii comisiilor din centre să atenţioneze candidaţii să nu mai păstreze în timpul evaluării telefoanele mobile sau orice sursă de inspiraţie care ar atrage eliminarea.

Carmen Rusan

 

Şpagă găsită în sutienul profesoarelor

Scandal uriaş la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală. Zeci de profesori au fost duşi, ieri, la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi în legătură cu fraudarea examenului de bacalaureat, au declarat pentru Mediafax surse judiciare. Candidaţii au dat bani înainte de examen, iar şpaga a fost găsită chiar în sutienele profesoarelor, potrivit Realitatea TV.
Anchetatorii au mers ieri la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ pentru a ridica probe, fiind luate înscrisuri şi unităţi de calculator, care urmează să fie expertizate din punct de vedere informatic. Acţiunea a avut loc după ce anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale „in rem“ pentru presupuse fapte de corupţie în legătură cu desfăşurarea examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“.
Percheziţiile vizează „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă“, a precizat Parchetul Capitalei în comunicatul citat.
„Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)“, au mai arătat procurorii.
Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că sunt vizaţi profesorii examinatori, dar nu au putut preciza câte cadre didactice ar putea fi cercetate pentru presupuse fapte de corupţie în acest caz.
Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“, din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, ieri, pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la limba şi literatura română.
Subiectele la bac ar fi fost postate pe internet, înainte de examenul oficial la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“. Ministerul Educaţiei a spus că nici una dintre variantele de subiecte la proba scrisă la limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a dat asigurări că nu a existat nici o breşă în reţeaua informatică.
Click News

 

Chiul de la bacalaureat

În judeţul Gorj, 260 de candidaţi nu s-au mai prezentat la proba scrisă de limba şi literatura română, care a avut loc ieri. La examen s-au înscris 4.699 de elevi şi au participat doar 4.438. Doi candidaţi au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română acasă, iar unul – la Spitalul TBC de la Dobriţa. Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, din sălile de examen nu a fost eliminat nici un elev.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS