14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova stă pe un butoi cu pulbere

Primăria Craiova stă pe un butoi cu pulbere

http:http://www.youtube.com/watch?v=irjhnfvhZHw

Scandal pe salarii la CAO

Situaţie tensionată la Compania de Apă Oltenia (CAO), unde ieri nu s-a putut semna contractul colectiv de muncă deoarece angajaţii nu acceptă reducerile salariale impuse de acţionariat. Aici se preconizează reduceri salariale de până la 25% din salariul mediu brut pe unitate, care este undeva la 2.000 – 2.250 de lei. Cei 1.050 de angajaţi ai CAO vor pierde, pe lângă veniturile lunare, şi cinci tichete de masă. Măsurile au fost prevăzute în noul contract colectiv de muncă pe care angajaţii urmează să-l semneze, dacă acesta va fi votat în Consiliul de Administraţie. Numai că ieri, deşi s-a întrunit Consiliul de Administraţie, măsura nu a trecut, deoarece salariaţii (cei care fac parte din sindicat, 800 la număr) nu i-au mandatat pe reprezentanţii lor să accepte noile condiţii impuse de conducerea companiei. „Măsuri restrictive s-au tot luat în ultima perioadă. Oamenii nu înţeleg, pentru că s-au făcut disponibilizări în două tranşe, s-a externalizat serviciul de pază şi ni se spune că sunt probleme financiare la companie. Este greu pentru că toate costurile au crescut, iar veniturile scad. Angajaţii care fac parte din sindicat încă nu ne-au dat acceptul să admitem noile condiţii. Pentru muncitorii care lucrează pe canale, la conducte, cei cu salarii mici, aceste reduceri se resimt. Acţionariatul are tot interesul să susţină că sunt pierderi. Conducerea ne ameninţă cu insolvenţa“, a explicat liderul de sindicat de la CAO, Teodor Lepădat.
Ca să compenseze reducerile salariale, conducerea le acordă un sprijin financiar mult mai consistent angajaţilor în caz de deces. Adică, în situaţia în care angajatul decedează, familia acestuia primeşte un sprijin financiar de cinci salarii cumulativ.
Acţionariatul le-a mai acordat angajaţilor încă o săptămână de gândire pentru acceptarea contractului colectiv de muncă în noua formă, cu grila de salarizare redusă. În caz contrar, se va declanşa conflictul de muncă.

Maria Cernătescu

Grevă japoneză la RAT Craiova

Membrii sindicatului TRANSLOC din cadrul Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova se află astăzi în grevă japoneză din cauză că nu au ajuns la nici o înţelegere cu conducerea regiei pentru semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pe anul 2013. Revendicările salariaţilor sunt legate în special de salarizare. În plus, sindicaliştii au solicitat conducerii regiei informaţii detaliate privind situaţia economică a RAT.
„Noi am făcut chiar astăzi (ieri – n.r. ) o adresă. În situaţia în care nu vom primi răspunsuri la solicitările noastre, ne vom adresa Direcţiei Muncii, pentru medierea conflictului. Toată lumea din cadrul regiei va lucra cu o banderolă albă la mână“, a declarat Emilian Fieruţ. „Avem solicitări făcute la doamna primar Lia Olguţa Vasilescu pentru o întrevedere cu dânsa. Se pare că nu doreşte dialog cu sindicatul reprezentativ din RAT. Vedem ce va urma“, a spus şi Nistor Broncea.
„Nu ni s-a răspuns la nici o solicitare. Conducerea RAT ocoleşte răspunsurile la solicitările scrise şi vine cu nişte răspunsuri gen «defecţiune tehnică la reţeaua de calculatoare» şi aşa mai departe. RAT are datorii, nu este îngropat. Au fost datorii şi mai mari de atât. Şi calculele nu se fac chiar cum le face domnul director. Consider că la suma pe care o vehiculează prin presă şi peste tot pune şi datoriile care se întind pe patru-cinci ani, leasinguri, tot felul de rate pe care orice unitate le are şi care nu sunt scadente azi sau alaltăieri, aşa cum spune dânsul“, a precizat Nicu Cezar.
Bogdan Groşereanu

Angajaţii Termoficării, „arşi“ la buzunar

Ca să facă economii, conducerea SC Termo Craiova SRL a decis să le plătească angajaţilor doar patru zile lucrătoare pe săptămână

Angajaţii SC Termo Craiova SRL (fosta Regie Autonomă de Termoficare Craiova) au început să şuşotească pe la colţuri pe tema nemulţumirilor salariale, ba chiar să le dea şi în vileag prin mass-media. Supărarea lor ţine de faptul că mai-marii acestei societăţi din subordinea Primăriei Craiova au decis reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile lucrătoare pe săptămână, cu micşorarea corespunzătoare a salariilor.

„Angajări cu dedicaţie“

„Vă rog să faceţi cercetări cu privire la situaţia de la Termo Craiova. Salariaţii societăţii sunt chinuiţi de conducerea actuală. Sunt ameninţaţi că o să fie daţi afară. Oamenii sunt plătiţi doar pentru 120 de ore pe lună, de am ajuns să ducem acasă doar şase-şapte milioane de lei (600-700 de lei noi – n.r.). În acest timp, directorul are salariu de 70 de milioane (7.000 de lei – n.r.) ca director şi 100 de milioane (10.000 de lei noi – n.r.) ca administrator. Ni se spune că regia nu are bani, dar îşi ia Dacia Duster. Se fac şi alte cumpărături – cu bani mulţi – care nu sunt necesare“, ne-a scris pe adresa redacţiei un angajat al SC Termo, solicitând să-i fie păstrat anonimatul.
„Săptămâna de lucru este de patru zile, în loc de cinci până în noiembrie, ne-a spus administratorul. Asta înseamnă că pe luna iunie o să fie 120 de ore lucrătoare din 156. Motivul e că s-ar fi depăşit fondul de salarii, dar nu înţelegem cum. Asta, numai dacă nu s-ar fi făcut în ultimele luni zeci de angajări cu dedicaţie. Şi tot cu dedicaţie se cumpărau în acest timp fel de fel de obiecte nu neapărat necesare pentru regie de la firme agreate“, ne scrie alt angajat nemulţumit de la Termo Craiova SRL.

„Suferim cu toţii!”

Reprezentanţii SC Termo Craiova SRL susţin că măsura luată este firească şi perfect legală.
„Întrucât pe perioada de vară este oprită furnizarea agentului termic pentru încălzire, este normal să reducem şi cheltuielile. Pentru că foarte mulţi angajaţi nu mai au încărcare, s-a decis să se reducă activitatea, în sensul că se lucrează câte patru zile pe săptămână în loc de cinci, cu reducerea corespunzătoare a salariilor. Este o măsură perfect legală, care se aplică tuturor celor 760 de angajaţi ai noştri, de la directorul general şi până la ultimul salariat. Nimănui nu-i convine, dar n-avem ce face! Suferim cu toţii!“, a spus directorul economic al SC Termo Craiova SRL, Sorin Iordache.
Directorul economic al Termoficării nu a dorit să comenteze în nici un fel nivelul salariilor conducerii acestei firme, susţinând că „salariile sunt confidenţiale“.
Cât despre achiziţionarea unui autoturism Dacia Duster, Iordache a menţionat că o asemenea achiziţie era absolut necesară, dat fiind parcul auto învechit al Termoficării.

„Nu aveam altă soluţie“

De fapt, măsura de reducere a activităţii a fost acceptată şi de sindicatul angajaţilor fostei Regii de Termoficare.
„Pentru redresarea financiară a societăţii, administratorul a decis să reducă programul de lucru cu o zi pe săptămână. Conducerea societăţii ne-a informat, dar asta a fost decizia administratorului. Am fost de acord pentru că nici nu aveam altă soluţie. Asta, din cauză că orice altă variantă presupunea disponibilizări de personal, iar pentru noi, ca şi sindicat, prima grijă o reprezintă păstrarea locurilor de muncă. Reducerea de activitate se face numai pe perioada verii, urmând ca de la 1 octombrie să se revină la programul normal de lucru. Concediul de odihnă se ia normal, atât în privinţa numărului de zile cuvenit în funcţie de vechime, cât şi cu privire la plată“, a explicat Marcel Anuţa, preşedintele Sindicatului Liber „Termoficarea“.

N-a fost grevă, a fost „şedinţă“

Cu privire la aşa-zisa grevă a salariaţilor Termoficării din ziua de 29 mai, despre care un angajat al acestei unităţi susţine că „situaţia era aproape explozivă în curtea regiei“, liderul de sindicat spune că n-a fost nicidecum o mişcare de protest, aşa cum au crezut unii, ci doar o… „şedinţă de producţie“.
„S-a înţeles greşit! Cine a anunţat că se face grevă a fost un răuvoitor. De fapt, a fost o şedinţă de producţie în care directorul a chemat echipele de reparaţii şi şefii de formaţii pentru a-i informa asupra stadiului lucrărilor de reparaţii şi întreţinere. Aşadar, a fost un fel de şedinţă tehnică, în care am fost informaţi şi despre situaţia economică. Nimic mai mult!“, a spus Marcel Anuţa.

Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS