14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProiect transfrontalier sârbo-român de monitorizare a calităţii apei Dunării

Proiect transfrontalier sârbo-român de monitorizare a calităţii apei Dunării

Primăria oraşului Kladovo din Republica Serbia a lansat, ieri, proiectul transfrontalier „Sistemul de monitorizare şi control al parametrilor fizici, chimici şi biologici ai Dunării în zona transfrontalieră sârbo-română“, realizat în parteneriat cu administraţia publică locală din Drobeta Turnu Severin.
Coordonatorul proiectului, Mina Novakovici, a declarat pentru Agerpres că valoarea totală a proiectului este de 969.441 de euro, sumă obţinută din fondurile structurale puse la dispoziţia ambelor ţări de Uniunea Europeană.
„Noi vom achiziţiona o staţie de preluare a datelor privind calitatea apei Dunării furnizate de sistemul complex integrat ce se va construi de partea română la Drobeta Turnu Severin, la aproximativ zece kilometri distanţă de Hidrocentrala Gerdap I/Porţile de Fier I“, a afirmat Novakovici.
La rândul său, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, a precizat că echipamentele ce vor fi amplasate pe o platformă de 50 de metri pătraţi se compun din pompe de absorbţie, aparate de comunicaţii, senzori, o cameră de control cu servere, PC-uri, proiectoare video, monitoare şi imprimante.
„Pentru noi este foarte important proiectul. Drobeta Turnu Severin se află printre puţinele oraşe europene riverane Dunării care se alimentează cu apă din fluviu. De aceea am decis să dezvoltăm noua investiţie la 1,5 kilometri în amonte de staţia de tratare a apei a oraşului“, a spus Gherghe.
În context, el a mai arătat că proiectul se va derula pe o perioadă de 24 de luni şi, în afară de construcţiile aferente stabilite în documentaţiile tehnice şi achiziţiile necesare, se vor mai efectua, în perioada de implementare, şi campanii de informare a cetăţenilor, astfel încât aceştia să gestioneze corect deşeurile menajere şi pe cele chimice rezultate din activităţi de construcţii şi de prestări servicii auto.
„După finalizarea proiectului, următorii parametri ai Dunării vor fi monitorizaţi on-line: turbiditatea, temperatura, culoarea, pH-ul, fosfaţii, sulfaţii, cianurile, reziduurile de ulei, nitraţii, gradul de poluare şi indicatorii chimico-fizici“, a concluzionat Gherghe.
Agerpres

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS