9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgenţii 544 din Primăria Craiova

Agenţii 544 din Primăria Craiova

Nu sunt agenţi de tipul Smith din „Matrix“, nu sunt agenţi 007, sunt agenţi 544. Aşa le-am putea spune directorilor regiilor şi societăţilor subordonate Primăriei Craiova, coordonaţi de prinţesa Olguţa Vasilescu. De unde vine codul 544? De la Legea cu acelaşi număr privind liberul acces la informaţiile de interes public, în spatele căreia se ascund ori de câte ori nu au chef să răspundă la întrebările GdS.

Ştiţi care este profilul directorului din primărie, de regie sau societate comercială? Face ce i se spune, chiar dacă asta înseamnă, uneori, să ocolească legea. Este tipul care nu răspunde la întrebările presei şi care se ascunde în spatele Legii nr. 544/2001, precum copilul după fusta mamei. Dar nici acest lucru nu ar fi o problemă insurmontabilă, dacă ar respecta prevederile lui 544. În schimb, informaţii pe care le-ar putea furniza, obligaţi de respectiva lege, în maximum 24 de ore, ajung la presă după mai bine de o săptămână şi nici atunci directorii nu răspund punctual la întrebări. Astfel că presa trebuie să revină cu aceleaşi întrebări pentru a primi răspunsuri, iar informaţii de interes public aşteaptă să fie publicate poate şi 30 de zile.
De ce sunt directorii agenţi 544? Pentru că aşa li s-a impus de către primărie. Din momentul în care GdS a dezvăluit cum municipalitatea calcă legea în picioare sau a atras atenţia asupra unor lucruri care stricau imaginea perfecţiunii pe care şi-o asumase primarul oraşului, a început joaca de-a şoarecele şi pisica în privinţa publicării informaţiilor care îi interesează pe craioveni.
Dar să lăsăm exemplele să vorbească.

Nu mai răspunzi la telefon….

Pe baza prevederilor Legii nr. 544/2001, GdS a solicitat primăriei informaţii legate de autorizarea lucrărilor de reabilitare şi fluidizare a traficului pe strada Brazda lui Novac. Aici, firma constructoare a început asfaltarea străzii şi înlocuirea bordurilor înainte ca primăria să emită autorizaţia de construire. Reprezentanţii firmei au declarat pentru GdS că primăria le-a cerut să înceapă lucrările mai repede. După mai bine de o lună, primăria a intrat în legalitate, emiţând autorizaţia de construire. Nelegalitatea de pe strada Brazda lui Novac a constatat-o şi Poliţia Rutieră, care a amendat firma pentru lipsa avizelor necesare. Informaţiile din răspunsul dat de primărie la solicitarea GdS au fost haotice. Iniţial, au spus că nu este nevoie de autorizaţie, apoi s-au răzgândit spunând că trebuie autorizaţie. Ca să aflăm acest lucru, a fost nevoie de mai multe solicitări repetate, deoarece una întrebam noi şi alta ne răspundea primăria. Amuzant, dar trist în acelaşi timp, a fost răspunsul dat în acest caz de Poliţia Locală. Cum directorul Octavian Mateescu nu mai răspunde la telefon, GdS a solicitat în scris un punct de vedere Acesta a răspuns după mai bine de o săptămână şi, evident, după ce primăria a obţinut autorizaţia de construire, adică a aşteptat ca lucrurile să intre în legalitate, pentru a ne spune că primăria are autorizaţie. Evident, GdS a revenit cu întrebări în care solicita să i se comunice dacă Poliţia Locală va aplica amenzi pentru începerea lucrărilor fără autorizaţie. Am solicitat acest lucru, deoarece, anul trecut, Poliţia Locală a amendat-o pe Olguţa Vasilescu şi pe mai mulţi directori pentru lipsa autorizaţiei la lucrările de reabilitare termică a blocului experimental din cartierul Craioviţa Nouă. Răspunsul primit a fost mai mult ironic. „Poliţia Locală nu va dispune amendarea Primăriei Municipiului Craiova, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale contravenţiei, poliţiştii locali (…) neconstatând încălcarea Legii nr. 50/1991(legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii – n.r.). Pentru lucrările ce cad sub incidenţa articolului 3, litera c (…), există emisă autorizaţia de construire“, se arată în răspunsul Poliţiei Locale. Poliţia recunoaşte voalat că nu poate aplica amenda, aşa cum scrie în lege, deoarece nu a fost să verifice în teren atunci când, timp de o lună şi jumătate, s-a lucrat fără autorizaţie.

Au ajuns la capătul internetului

Alt exemplu este licitaţia organizată de primărie pentru desemnarea firmei care să administreze site-ul de internet. După ce GdS a publicat un articol în care atrăgea atenţia că licitaţia este suspectă, unul dintre motive fiind acela că firma câştigătoare nu exista în realitate, primăria a anunţat că a anulat licitaţia. În dorinţa de a afla detalii suplimentare, GdS a adresat întrebări legate de procedura licitaţiei şi de modul în care va fi administrat site-ul, în condiţiile în care este vorba despre informaţii cu caracter personal la care are acces respectiva firmă. După o corespondenţă în care noi întrebam ceva şi ei răspundeau ce le convenea, am aflat că o persoană din cadrul primăriei a fost desemnată să administreze site-ul.

De o lună încoace, parcul nu le mai place

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ din subordinea primăriei a decis acum o lună să amenajeze un depozit de materiale de construcţii în Parcul „Nicolae Romanescu“, monument istoric, fără să ţină cont că nisipul, pietrişul şi dalele de tramvai aruncate printre copaci distrug simbolul Craiovei. După o campanie dusă de GdS, parcul a fost salvat. A fost nevoie de e-mail-uri şi fotografii trimise la Ministerul Mediului, Garda de Mediu şi Direcţia pentru Cultură Dolj pentru ca regia condusă de Florin Lungu să binevoiască să-şi mute depozitul în altă parte. Contactat de GdS, Florin Lungu nu a dorit să vorbească despre subiect, spunând că nu s-a încălcat nici o lege. Indulgenţi au fost şi cei care au efectuat controlul, în speţă Garda de Mediu Dolj, care doar i-a dojenit, dar i-a iertat de o amendă de minimum 50.000 de lei. „Dacă nu îşi mutau depozitul până la sfârşitul acestei luni, le dădeam amenda maximă de o sută de mii de lei“, spunea directorul Gărzii, Gheorghe Călinoiu. Legea prevede clar că se aplică amendă.

Într-un parc e o statuie….

Nici o săptămână nu a trecut şi GdS a scris despre altă încălcare a legii. Statuia lui Eugeniu Carada, monument istoric, zace de câteva luni aruncată la marginea Parcului „Romanescu“, lângă alte două sculpturi: „Alegorie“ şi „1907“. Întrebat despre acest lucru, directorul Direcţiei pentru Cultură, Dan Lupescu, a precizat că a fost plecat la cursuri şi că persoana care se ocupă de acest lucru este în străinătate. Prin lipsa unui răspuns clar, Lupescu a dat de înţeles că nu are nici o problemă cu încălcarea legii în acest caz. GdS a dorit să discute faţă în faţă cu directorul RAADPFL, în custodia căreia se află statuile. Răspunsul a venit sec: „Cifrele sunt 544 (Legea nr. 544/2001 – n.r.)“, a spus Florin Lungu. Şi a închis telefonul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS