15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalColegiile „Carol I“ şi „Elena Cuza“ au trecut de 180 de ani

Colegiile „Carol I“ şi „Elena Cuza“ au trecut de 180 de ani

http:http://www.youtube.com/watch?v=gfmqeUgXw60

Sărbătoare mare ieri la două dintre şcolile de tradiţie din inima Craiovei. Colegiul Naţional „Elena Cuza“ a marcat împlinirea a 180 de ani de educaţie şi performanţă, iar Colegiul Naţional „Carol I“ – 187 de ani. 

Aflat în top 20 al primelor licee din ţară, după media de admitere, rezultatele la bacalaureat, dar şi la olimpiadele şcolare, Colegiul Naţional „Carol I“ este cea de a doua şcoală medie cu predare în limba română din Principate. A fost fondat în 1826, edificiul său fiind locaş de cult pentru mii de elevi, care au contribuit la clădirea performanţei de astăzi. „187 de generaţii de elevi au rostit jurământul prin care s-au legat în faţa dascălilor lor de a continua şi de a crea tradiţia performanţei în toate sensurile acestui cuvânt. Multe dintre şcolile şi instituţiile de cultură ale oraşului poartă numele unor absolvenţi sau dascăli ai colegiului nostru, străzile şi bulevardele le poartă numele. Suntem aici, în inima Craiovei, de 187 de ani. Ca vechime, suntem a doua şcoală de grad mediu în limba română din Principate“, a  precizat Luminiţa Thorwachter, directoarea colegiului.

Olimpicii, premiaţi

Caracterizat printr-un singur cuvânt, exigenţă, Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova  numără anual premii la olimpiadele şi concursurile şcolare. 51 de absolvenţi ai colegiului au ajuns în cel mai înalt for al Academiei Române pentru contribuţiile aduse ştiinţei. Iată numele a câţiva dintre aceştia: Eugen Angelescu – chimist, Corneliu Baba – pictor, Alexandru Balaci – critic şi istoric, Nicolae Bănescu – istoric, Marcu Botzan – inginer agronom, Gheorghe Chiţu – publicist şi om politic, Dumitru Combiescu – medic, Nicolae Condiescu – general şi scriitor, Gogu Constantinescu – inginer, inventator.
Revenind la acest an şcolar, colegiul are până în prezent 28 de premii la olimpiadele naţionale. Cea mai recentă performanţă a fost obţinută weekendul trecut de echipa de baschet, care a luat menţiune la olimpiada de specialitate. Pentru rezultatele obţinute, conducerea unităţii de învăţământ a acordat premii atât elevilor, cât şi cadrelor didactice de la clasă care s-au ocupat de pregătirea lor. „Premiul este simbolic faţă de munca depusă, dar este un stimulent şi o dovadă că suntem recunoscuţi şi apreciaţi pentru rezultatele obţinute. Eu sunt olimpic la fizică şi îmi doresc ca, în continuare, să studiez această disciplină şi să fac şi mai multă performanţă“, a precizat Codruţ Lemeni, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova.  

Două zile de festivităţi la Colegiul „Elena Cuza“

Performanţă se face şi la prima şcoală de fete din Principatele Române, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, care a sărbătorit ieri 180 de ani de activitate. Programul festiv a început cu o lansare de carte a doi absolvenţi ai acestei unităţi de învăţământ. Prima a fost cea a istoricului Adrian Cioroianu, care a prezentat elevilor două volume, unul de istorie – „Eroi. Cultură politică“ şi altul de proză – „Adulter cu smochine şi pescăruş“. Cea de a doua a aparţinut consilierului local Bianca Predescu, care şi-a lansat volumul „Drept instituţional comunitar“. Alături de ei s-a aflat şi fostul director al Colegiului Naţional „Elena Cuza“, Florea Firan, care şi-a prezentat volumele apărute la editura Scrisul Românesc, precum şi criticul literar Georgeta Dimisianu. Momentul a fost urmat de un concert simfonic susţinut de orchestra de cameră a Filarmonicii „Oltenia“, la care au luat parte atât elevii, cât şi absolvenţii colegiului. Festivităţile continuă şi astăzi, cu premierea olimpicilor şi a cadrelor didactice care au făcut performanţe. La festivitate vor participa şi oficialităţi ale oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS