10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu s-a născut în Iaşi în familia medicului Ostin Mungiu, profesor universitar la UMF Iaşi, şi Mariei Mungiu, profesoară de limba şi literatura română. A studiat limba şi literatura engleză şi americană şi a lucrat o perioadă ca profesor, precum şi ca ziarist şi moderator la radio şi la televiziune.

În anul 1998, a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, contribuind apoi în calitate de regizor secund la filme cunoscute precum „Le Capitaine Conan“ (1996, regia Bertrand Tavernier) şi „Train de Vie“ (1998, regia Radu Mihăileanu).
A regizat câteva scurtmetraje, pentru care a primit mai multe premii, printre care şi cel pentru cel mai bun regizor, la Festivalul Dakino, în anul 2000, pentru „Zapping“. Lungmetrajul „Occident“ (2002) a fost prezentat în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes, obţinând Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ (2007) l-a făcut celebru pe regizorul Cristian Mungiu, prin selectarea sa de către juriul Festivalului de Film de la Cannes. După ce a primit Premiul acordat de către Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice şi premiul acordat de Administraţia Educaţiei Naţionale din Franţa, regizorul Cristian Mungiu a câştigat la 27 mai 2007 Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes – Palme d’Or. Filmul a fost nominalizat şi la premiile „Globul de Aur“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS