20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalActualitatea de la sate

Actualitatea de la sate

Gighera: Licitaţie pentru dezvoltarea potenţialului balnear

Situată între Lunca Jiului şi Lunca Dunării, la 65 de kilometri de Craiova, comuna Gighera este cunoscută pentru potenţialul balnear, atât prin apele termale, cât şi pentru alte resurse terapeutice de care dispune, neexploatate la adevărata valoare din lipsa investiţiilor. Au fost mai multe încercări, dar fără rezultat. Reprezentanţii administraţiei locale încearcă să facă un nou pas pentru amenajarea unei zone de agrement. „Localitatea Gighera este situată pe o mare de nămol antireumatic şi încercăm acum să facem în aşa fel încât să beneficieze cât mai multă lume de potenţialul curativ al acestei resurse. Vrem să începem amenajarea unei zone turistice. Scoatem la licitaţie 12 căsuţe de agrement, pe care le concesionăm pe o perioadă de cinci ani. Sperăm să vină o persoană care să vrea să investească pentru dezvoltarea lor, pentru că au mai fost închiriate şi s-a bătut pasul pe loc“, a precizat primarul comunei, Florea Neacşu.

Izvoarele cu apă minerală au nevoie
de investiţii

Nămolul cu efecte curative nu este singura bogăţie pe care o are comuna Gighera. În satul Zăval, există şi trei izvoare cu apă minerală, la care mai apelează o bună parte dintre doljeni. „Unul dintre izvoare a fost închis înainte de revoluţie, dar mai sunt două care funcţionează şi sunt folosite. Unul este pentru cură internă, iar celălalt pentru afecţiuni reumatice“, povesteşte primarul. Apele minerale din Zăval sunt folosite de cunoscători şi mulţi confirmă efectele benefice. Reprezentanţii administraţiei locale ştiu însă că pânza freatică, fiind foarte veche, este infestată şi ar fi nevoie de un nou foraj. Nu sunt bani însă pentru o astfel de investiţie despre care primarul spune că ar ajunge la 100.000 de euro. De altfel, la aceste izvoare nu s-au mai făcut lucrări de foarte mult timp.

Administraţia se bazează pe fondurile europene

Reprezentanţii Primăriei Gighera spun că în prezent se depun eforturi susţinute pentru dezvoltarea infrastructurii interne. Intenţiile sunt bazate pe fonduri europene, şi nu pe cele de la bugetul local. Astfel că se lucrează la proiecte pentru amenajarea unor terenuri de sport şi baze de agrement. Tot pe fonduri europene se încearcă şi asfaltarea drumurilor care duc spre zona piscicolă de la Dunăre. De altfel, prin aceeaşi metodă se doreşte şi realizarea reţelei de alimentare cu apă. În acest caz, proiectul este finalizat în proporţie de 80% şi se aşteaptă răspunsul administraţiei mediului cu privire la starea apei.

 

Murgaşi: Canalizare pentru reducerea inundaţiilor

Comuna Murgaşi situată în nordul judeţului, la graniţa cu judeţele Vâlcea şi Olt, este înconjurată de coline, care favorizează inundaţiile de fiecare dată când plouă în cantităţi mari. În satul Goia, apa ajunge de multe ori în casele sătenilor, iar în localităţile Picăturile, Murgaşi, Balota de Sus şi Buştei ploile distrug mai ales culturile, inundând terenurile agricole. Pentru a scăpa de această problemă, primăria a început un program de drenare a torentelor de pe versanţi. „Investiţia este realizată cu fonduri europene şi era singura soluţie de a scăpa localitatea de inundaţiile frecvente“, a spus primarul Constantin Nedelea.

Camerele video, pază bună împotriva furtului de lemne

Fiind într-o zonă colinară, comuna Murgaşi are şi suprafeţe întinse de pădure, la care, nu de puţine ori, au atentat hoţii. Primăria a găsit însă paza bună pentru a trece primejdia. În centrul comunei au fost montate camere video pentru monitorizarea traficului. „Camerele au fost montate în urmă cu un an. După ce le-am pus, şi poliţia a devenit mai activă şi a depistat căruţe şi dube care transportau lemn. În acest mod am reuşit să descurajăm furtul“, a subliniat primarul.

 

Rojişte: Prima şcoală din comună va deveni muzeu

În comuna doljeană Rojişte, se fac pregătiri pentru a transforma prima şcoală locală în muzeu al satului. Clădirea datează din secolul al XIX-lea şi în ultimul timp a găzduit grădiniţa din localitate. Reprezentanţii administraţiei locale au anunţat că au alocat bani pentru a schimba destinaţia imobilului. „În prezent, imobilul este închis. Grădiniţa a fost mutată, însă aşteptăm luna iunie pentru a începe investiţiile“, a precizat Ionel Nedelcu, primarul comunei. Muzeul va fi locul unde se va reflecta activitatea localnicilor de altădată. „La Rojişte se produceau oale de lut. Era un atelier special în clădirea actuală a căminului cultural. Acolo se prelucra şi lemnul. Produsele obţinute erau vândute apoi în târgurile locale. Multe dintre obiectele de atunci le mai avem şi acum şi le vom pune în muzeu pentru a face cunoscută istoria comunei“, a mai spus edilul de la Rojişte. Tot la muzeu vor putea fi admirate şi tablourile realizate de un cadru didactic al comunei.

Sală de festivităţi
la Tâmbureşti

În prezent, în comuna Rojişte, sunt în derulare lucrările de amenajare a unei săli de festivităţi în localitatea Tâmbureşti. „Şantierul a fost deschis în octombrie, anul trecut, şi lucrările sunt realizate în proporţie de 60%. Când va fi gata locaţia, va fi folosită pentru diverse acţiuni derulate de cadrele didactice şi elevii din localitate, dar poate fi şi un loc unde se pot oficializa cununiile civile“, a precizat Ionel Nedelcu. În ceea ce priveşte lucrările începute pentru alimentarea cu apă a localităţilor de pe raza comunei Rojişte, se aşteaptă bani de la guvern pentru continuarea investiţiilor, care au început în urmă cu câţiva ani.

 

Măceşu de Sus: Se fac pregătiri pentru spectacolul de Paşti

Primăria comunei Măceşu de Sus organizează anual, de Paşte, hora satului, un eveniment prin care Învierea Domnului este sărbătorită cu un spectacol de muzică pe stadionul din comună. „A devenit deja tradiţie ca de Paşti să organizăm hora satului. De 12 ani facem acest eveniment al cărui program este asigurat de lăutari cunoscuţi din Desa, Segarcea sau Calafat“, a precizat primarul Gheorghe Bece.

Alimentarea cu apă, condiţionată de două staţii

Alimentarea cu apă a comunei doljene Măceşu de Sus este aproape de final. Primarul Gheorghe Bece spune că oamenii vor avea apă la robinet în cel mult o lună şi jumătate. Totul depinde de livrarea a două staţii. „Am comandat o staţie de pompare şi una de alimentare în străinătate. Imediat ce vor veni, putem să racordăm cetăţenii la reţeaua de apă curentă. Şi nu va mai dura mult. Maximum o lună şi jumătate“, dă asigurări primarul din Măceşu de Sus.
Tot în perioada următoare se va inaugura şi căminul cultural, care este în renovare. Reprezentanţii administraţiei  locale spun că lucrările sunt pe ultima sută de metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS