11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevă din Craiova, calificată la olimpiada dintre români

Elevă din Craiova, calificată la olimpiada dintre români

Ioana Militaru, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, a obţinut premiul II la Olimpiada Naţională de Limba Română şi s-a calificat şi la faza internaţională. Liceana va participa la acest concurs alături de alţi doi adolescenţi din ţară, unul din Sibiu şi altul din Adjud.

Calificarea la Olimpiada Internaţională de Limba Română a fost obţinută după mulţi ani de muncă. Ioana Militaru spune că, încă din clasa a V-a, a participat la concursuri naţionale şi internaţionale la această disciplină. „Am nenumărate premii, în special de la competiţiile de creaţie. Nu le pot enumera aici. Performanţele, la care ţin foarte mult şi pe care le-am obţinut în ultimul timp, sunt două premii speciale ale criticii româneşti la un concurs naţional de eseuri, organizat la Bucureşti, şi premiul I şi la Concursul «Marin Sorescu»“, a povestit adolescenta. Succesul la aceste concursuri i-a dat încredere să participe şi la olimpiadă. Aşa a reuşit ca în acest an şcolar să se califice la Olimpiada naţionala de limba română.

Subiecte-surpriză

Competiţia cu cei mai buni liceeni la limba română nu a fost tocmai uşoară. Pe lângă emoţii, au fost şi subiectele cu un grad ridicat de dificultate, pentru că nu s-au regăsit în temele prevăzute de programa pentru acest an şcolar.
„Am avut o probă scrisă şi una orală. Subiectele la proba scrisă au fost o surpriză neaşteptată, pentru că nu s-au încadrat în programa şcolară. Au fost numai cerinţe filosofice. Unul dintre subiecte cerea să redăm ideea de poezie ca destin, ceea nu exista în programă. Am avut şi un subiect de teoria comunicării, care nu se studiază în clasa a XI-a. A fost mai mult de cultură generală“, a spus Ioana Militaru. Odată ce a promovat probele, eleva de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova a fost selectată pentru etapa următoare. Ministerul Educaţiei a alocat României doar trei locuri.

Finala are loc în mai

Olimpiada Internaţională de Limba Română va avea loc pe 20 mai şi se va desfăşura la Oradea, unde sunt aşteptaţi participanţi din toate ţările unde există grupuri de minoritari români. Pregătirile pentru noua competiţie au început. „Am reluat antrenamentul. Cred că va fi foarte dificil. Trebuie să citesc foarte mult pentru că pe partea teoretică nu prea avem nimic definit deocamdată“, a declarat Ioana Militaru. Eleva se pregăteşte sub îndrumarea profesorului de la clasă, Ofelia Burtea. „Îi datorez foarte multe profesorului de la clasă, care a investit în mine foarte multă energie şi încredere“, a susţinut adolescenta. Un rol important în deschiderea drumului spre succes îl are însă şi tatăl ei, care a influenţat-o să citească foarte mult de la vârste fragede.

Îşi doreşte o carieră în psihologie

Deşi îi place foarte mult limba română, adolescenta vrea să urmeze o carieră în alt domeniu: psihologie. Şi se pregăteşte să aplice pentru o universitate din străinătate. „Limba şi literatura română este un hooby, care m-a ajutat mult în formarea mea de până acum. Mi-ar plăcea ca în facultate să studiez psihologia şi vreau să aplic pentru o universitate din Marea Britanie“, a declarat adolescenta. Ioana are şi o motivaţie pentru care vrea să părăsească ţara. În opinia tinerei, România nu are încă dezvoltată foarte mult partea de psihologie. Pentru ea, Marea Britanie este locul unde s-ar putea forma şi dezvolta profesional. Vrea să facă o carieră în domeniul cercetării, dar nu exclude nici posibilitatea de a lucra într-un spital sau într-un cabinet particular.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS