19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecătoarele şi avocata lui Dinel Nuţu, în arest

Judecătoarele şi avocata lui Dinel Nuţu, în arest

Cele două judecătoare care au luat mită pentru a-l elibera din arest pe omul de afaceri craiovean Dinel Nuţu, fost Staicu, dar şi avocata acestuia, au fost arestate vineri, la propunerea procurorilor DNA

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, vineri dimineaţă, arestarea preventivă a inculpatelor Antonela Costache şi Viorica Dinu, judecătoare la Tribunalul Bucureşti, dar şi a avocatei craiovene Alina Răducan. Alături de cele trei, mai sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, respectiv complicitate la cele două infracţiuni, Sorin Vasilescu, grefier al Tribunalului Bucureşti, Costel şi Daniela Petre, un avocat din Bucureşti şi soţia lui, dar şi Marian Staicu, fratele lui Dinel Nuţu.
Procurorii DNA au stabilit că, în cursul lunii ianuarie 2013, grefeierul Vasilescu a primit suma totală de 5.000 de euro de la avocata Alina Răducan şi de la avocatul Costel Petre, pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale.
În acest fel, recursul declarat de Dinel Nuţu împotriva unei hotărâri de menţinere a arestului preventiv trebuia să cadă fix la completul C8R, din care făceau parte cele două judecătoare şi o a treia, Ioana Sipoteanu. Ulterior, Vasilescu, „în baza unei înţelegeri cu inculpata Costache Antonela, a pretins de la inculpata Răducan Alina, avocat în Baroul Dolj, suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului“, au reţinut procurorii DNA.
O altă încercare de eliberare din arest a venit pe filiera unui avocat din Bucureşti, Costel Petre. Marian Staicu i-a dat 60.000 de euro lui Costel Petre, sumă de bani din care avocatul a păstrat 10.000 de euro, iar restul i-a dat judecătoarei Viorica Dinu, prin intermediul soţiei sale, Daniela. Aceeaşi Daniela Petre i-a mai dat judecătoarei Dinu alţi 10.000 de euro, bani în schimbul cărora magistrata a lăsat să se creadă că o va convinge şi pe Ioana Sipoteanu să-l elibereze pe Dinel.

Tocmeală pe şpagă între judecători

Interceptările făcute de procurori arată cum Daniela Petre şi judecătoarea Dinu s-au înţeles asupra sumei de bani care trebuia să ajungă la a treia judecătoare a completului de judecată, dar şi de ce a eşuat tentativa de eliberare din arest a lui Dinel Nuţu: una dintre judecătoare s-a visat după gratii şi nu a mai pus mâna pe bani.
Daniela Petre: „… zece mii lu’ asta, lui Sipoteanca, şi mă gândeam ca să rămână şi …[neinteligibil]…“, „Păi, bun, şi să, să spunem că vă mai aduc eu zece mii pentru Ioana, să-i daţi. E OK?“, „Îi dăm zece mii …[neinteligibil]… nu e de ajuns?“. Judecătoarea Dinu a fost de acord cu suma şi a lăsat să se înţeleagă că banii vor ajunge la Sipoteanu prin intermediul colegei sale de complet, Antonela Costache.
Viorica Dinu: „Să-i mai dau de aici. O să-i spun: «Antonela, uite ia de aici cât crezi tu! Dă-i Ioanei»“.
Cei 10.000 de euro au fost daţi Vioricăi Dinu pe 21 ianuarie, în spatele Tribunalului Bucureşti, după un scenariu pus la punct de Daniela Petre: „Ne vedem, nu vorbim nimic, o iau înainte şi o cotesc undeva unde-i puţină lume, aveţi geanta pregătită, i-am aruncat şi… Să ştiţi că sunt tot mari, aşa, ca să nu…“. În schimbul sumei totale de 55.000 de euro, Daniela Petre a precizat că în cazul recursului lui Dinel Nuţu trebuie dată o soluţie care „să nu bată la ochi!“, adică „daţi-i obligarea de a nu părăsi ţara“.
Demersurile de punere în libertate a lui Nuţu au eşuat, iar judecătoarea Dinu i-a restituit banii lui Costel Petre. În discuţia dintre cei doi, magistrata Dinu îi explică avocatului de ce a căzut „afacerea“ – Antonela Costache a refuzat banii pentru că a avut un coşmar. „Şi Antonela: «Nu şi nu» şi că ea a visat urât azi’noapte şi că se ştie în penitenciar şi că-i e frică. Numai aşa o ţinea!“, „I-am şi arătat banii de dimineaţă“.
În discuţiile dintre Viorica Dinu şi soţii Petre s-au mai făcut referiri la diverşi judecători, avocaţi şi intermediari implicaţi în acte de corupţie, cei trei vorbind despre cine cu cine „lucrează“, dar şi despre judecători care ar fi „prea tâmpiţi“ ca „să facă“ bani.

Judecătoarea Costache a ajuns în puşcărie

Procurorii DNA au mai precizat că demersurile de eliberare din arest ale lui Dinel au continuat în februarie, cu ocazia unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, însă la un alt complet de judecată. De data aceasta, judecătoarele Costache şi Dinu, prin intermediul grefierului Vasilescu, au fost de acord cu promisiunea primirii sumei de 150.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii din completul care trebuia să judece recursul. Anchetatorii nu au mai precizat dacă, în final, cele două magistrate au primit banii, însă, pe 11 februarie, Dinel a ieşit din arest după o decizie a Tribunalului Bucureşti. În completul de judecată care l-a eliberat pe Dinel s-a aflat judecătoara Antonela Costache.
În urma anchetei, s-a mai stabilit că cele două judecătoare au fost implicate şi în alte „aranjări“ de dosare, primind drept şpagă zeci de mii de euro. Vineri dimineaţă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a magistratelor Viorica Dinu, Antonela Costache, dar şi a avocatei Alina Răducan. Faţă de inculpaţii Sorin Vasilescu, Costel şi Daniela Petre, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile. Faţă de fratele lui Dinel Nuţu, procurorii DNA nu au luat deocamdată nici o măsură.

Avocată judecată într-un dosar de înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave

Numele avocatei lui Dinel Nuţu, Alina Răducan, apare pe coperta unui amplu dosar privind o serie de înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave. Alina Răducan, considerată lidera grupului, a fost trimisă în judecată alături de alţi 12 inculpaţi, după ce procurorii DIICOT au stabilit că au obţinut o serie de credite cu acte false de la Banca Comercială Română. În mai 2010, Curtea de Apel Craiova a achitat-o pe avocată, însă i-a condamnat pe ceilalţi inculpaţi. Procurorii au făcut recurs, iar în februarie 2011, magistraţii bucureşteni au hotărât să înapoieze colegilor de la Craiova dosarul pentru a-i rejudeca pe inculpaţi. În prezent, acest dosar este pe rolul Curţii de Apel Craiova, următorul termen fiind pe 23 aprilie.

Judecat în dosarul „Transgaz“

Dinel Nuţu a fost arestat preventiv în dosarul „Transgaz“ în aprilie 2011, după ce şi-a schimbat numele, a fugit din ţară şi a fost prins în Ungaria. În acest dosar, care se află pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, Dinel Nuţu este acuzat alături de mai mulţi inculpaţi că a prejudiciat compania de stat Transgaz Mediaş cu aproape 11 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS