9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversităţile, la un pas de executare silită

Universităţile, la un pas de executare silită

Cadrele didactice din învăţământul superior sunt la un pas de a executa silit universităţile, dar şi Ministerul Educaţiei  pentru că nu şi-au primit încă drepturile salariale consemnate prin hotărâri definitive şi
irevocabile ale instanţelor de judecată.

La Craiova, universitarii îşi aşteaptă, în principal,  diferenţele salariale rezultate din aplicarea Legii nr. 221/2008 care prevede creşteri de până la 50%. „Prin hotărârile guvernului s-a decis ca drepturile salariale câştigate în instanţă să se dea eşalonat, în trei tranşe, şi, în 2012 ar fi trebuit să primim diferenţe de 5%, ceea ce nu s-a întâmplat. S-a acordat decât 1,25% aferent perioadei 2008-2009 pentru 535 de persoane, plătindu­-se suma de 171.000 de lei. Între timp numărul sentinţelor judecătoreşti pe această speţă a crescut. Avem 838 de persoane pentru care ar trebui acordată suma de 872.131 de lei. Procesele sunt atât cu Ministerul Educaţiei, cât şi cu Universitatea din Craiova şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi deţinem sentinţe definitive şi irevocabile. Dacă nu ne vom primi banii vom trece la executări silite“, a anunţat prof. univ. dr. Nicu Bîzdoacă, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale Alma Mater. Cadrele didactice spun că în perioada următoare cuantumul restanţelor salariale va creşte întrucât tot pe Legea  nr. 221/2008 vor cere să se refacă încadrările şi pentru anii 2010, 2011.

Avertisment scris către minister

Înainte de a trece la executarea silită a conturilor, conducerea sindicatului Alma Mater a trimis Ministerului Educaţiei o scrisoare de avertisment.
„Declanşarea executării silite a instituţiilor de învăţământ superior sau chiar a Ministerului reprezintă următorul pas în evoluţia acestei situaţii conflictuale, mai ales că, prin decizia ÎCCJ nr. 1 din 16 ianuarie 2012 (Decizia nr. 27/2012) s-a apreciat că prin neexecutarea creanţei stabilite pe cale judiciară se aduce atingere dreptului creditorului la un proces echitabil, recunoscut prin art. 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care, potrivit jurisprudenţei Curţii de la Strasbourg, cuprinde şi executarea hotărârii judecătoreşti, indiferent de instanţa care o pronunţă, deoarece, dacă ordinea juridică internă a unui stat contractant ar permite ca o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă să rămână fără efect în detrimentul unei părţi, dreptul de acces la justiţie ar fi iluzoriu…“, se arată în scrisoarea profesorilor. De altfel, în încheiere sindicatul a solicitat  „un răspuns clar asupra modului în care Ministerul se va implica în soluţionarea acestor probleme, care, prin atitudinea excesiv autoritară a unor rectori, pot căpăta aspecte penale în cel mai scurt timp“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS