9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFost ofiţer de la Investigarea Fraudelor, condamnat

Fost ofiţer de la Investigarea Fraudelor, condamnat

Un fost inspector al Serviciului de Investigarea Fraudelor Dolj, acuzat că lua mită de la firmele care se ocupau cu jocurile de noroc, a fost condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, fals material, uz de fals, trafic de influenţă şi distrugere de înscrisuri

Povestea lui Cătălin Ştefan Bănică, care a fost până în anul 2008, când şi-a dat demisia, inspector în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor al IPJ Dolj cu atribuţii pe linia controlării şi avizării firmelor al căror obiect de activitate îl reprezentau jocurile de noroc, începe în august 2006.
Pe 15 august 2006, Cătălin Bănică, pe atunci subinspector, împreună cu colegul său, subcomisarul Eugen Topuzu, au făcut un control la firma SC XPRESS PRINTING SRL Craiova, unde au descoperit că unitatea nu deţinea licenţe pentru softurile tuturor calculatoarelor. Directorul firmei, Marian Mare, a încercat să-i convingă pe poliţişti că responsabilitatea obţinerii licenţelor revenea administratorului societăţii-mamă din Bucureşti, grecul Panayotis Vassos. Poliţistul i-a dat de înţeles că problema se poate „rezolva“ pe cale „amiabilă“, adică să îi dea o şpagă de cel puţin 1.000 de euro, pentru că trebuie să împartă suma cu colegul său. Ulterior, directorul Marian Mare a obţinut 1.000 de euro de la grec, bani pe care i-a dat lui Bănică, acesta din urmă falsificând procesul-verbal întocmit în timpul controlului, inclusiv semnătura colegului său. După aproape doi ani, pe 17 iunie 2008, Eugen Topuzu a venit în control la aceeaşi firmă, iar Marian Mare i-a reproşat că îi dăduse bani pentru a nu-i mai face probleme. Atunci s-a aflat că Bănică luase şpaga pentru el şi falsificase documentele fără ştirea colegului său.
Cazul a intrat în atenţia procurorilor DNA Craiova, care au instrumentat acest dosar cu sprijinul ofiţerilor Anticorupţie.
Ulterior, în urma anchetei, s-a stabilit că ofiţerul Bănică, deşi nu avea dreptul să desfăşoare activităţi economice, a cumpărat mai multe „păcănele“ şi le-a montat în spaţiile SC MILLENIUM IMPEX SRL din Slatina, Drobeta Turnu Severin şi Craiova. În schimb, patronul societăţii comerciale a primit permisiunea că îi va fi asigurată protecţia cu ocazia derulării unor acţiuni ale poliţiei.
De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că Bănică a primit şi alte sume de bani cu titlul de mită de la mai mulţi administratori ai unor săli de jocuri de noroc pentru a nu le întocmi dosare penale.

Şapte infracţiuni – aproape trei ani de puşcărie

În iunie 2010, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inspectorului Cătălin Ştefan Bănică, dar şi a grecului care i-a dat şpagă. Pentru că faptele au fost săvârşite de Bănică în calitate de ofiţer de poliţie, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat pe 29 ianuarie.
Fostul poliţist a primit două pedepse de câte doi ani şi zece luni de închisoare pentru două fapte de luare de mită, iar pentru a treia, un an de închisoare. Pentru distrugere de înscrisuri a fost condamnat la cinci luni de închisoare, pentru fals material în înscrisuri oficiale – la alte cinci luni, pentru uz de fals – la două luni, iar pentru trafic de influenţă – la un an şi zece luni de închisoare. Judecătorii au decis ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, cea de doi ani şi zece luni de închisoare. Grecul Panayotis Vassos a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Hotărârea Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs.
În plus, instanţa a dispus confiscarea de la fostul poliţist a şpăgilor dovedite – 1.100 de euro, contravaloarea unei sticle de whisky primită drept mită, echivalentul în lei al sumei de 400 de euro, plus 1.000 de lei, 2.000 de lei, 15.000 de lei şi 96.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS