17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCreşte numărul asistenţilor medicali fără bacalaureat

Creşte numărul asistenţilor medicali fără bacalaureat

Absolvenţii de liceu fără bacalaureat optează în număr tot mai mare pentru şcolile postliceale care îi califică în diverse profesii şi fără acest examen. Cei mai mulţi dintre ei se îndreaptă spre specializările din domeniul medical, ceea ce a determinat conducerea unităţilor de învăţământ să-şi crească anual numărul de clase.

Cap de afiş la solicitări este şcoala de tradiţie pentru domeniul sanitar – Liceul „Charles Laugier“ din Craiova. Conducerea acestei unităţi de învăţământ a reuşit ca pentru anul şcolar în curs să obţină la buget câte două clase de asistenţi medicali şi asistenți medicali de farmacie, în loc de una, cât a avut în anul şcolar anterior.
Și școlile particulare încearcă să-și mărească efectivele de elevi, chiar dacă percep o taxa anuală de şcolarizare de aproximativ 2.000 de lei. Candidaţii depăşesc de multe ori numărul locurilor. La acest capitol se înscrie Şcoala postliceală sanitară „Christianna“, care deja are patru clase de asistenţi medicali de farmacie, în loc de două, şi şapte clase de asistenţi medicali generalişti, în loc de şase, câte erau în 2011.
Aceste unităţi de învăţământ încearcă să-şi sporească efectivele de elevi și pentru anul viitor. „Pentru anul şcolar următor, postlicealele din judeţul Dolj au cerut creşterea numărului de clase. Dacă proiectul va trece în forma actuală, în toamnă vor fi 50 de clase la postliceală, în loc de 38, câte sunt acum. Cele mai multe cereri sunt la specializările pentru domeniul sanitar. Pe locul al doilea se află specializările din domeniul transporturi, iar pe locul al treilea sunt cele din domeniul informatică“, a precizat Simona Ciulu, inspector şcolar de discipline tehnice din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Depăşesc absolvenţii de facultate

De patru ani, specializarea de asistent medical şi moaşe a fost introdusă şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie, însă numărul absolvenţilor de studii superioare de acest fel este cu mult mai mic. Spre exemplu, în 2012, UMF Craiova a dat sistemului sanitar 151 de asistenţi medicali, faţă de şcolile postliceale, care au pregătit 711 asistenţi. De altfel, reprezentanţii sistemului medical trag un semnal de alarmă pentru situaţia creată. „Apar tot mai multe şcoli sanitare particulare. În prezent, nu doar Liceul «Charles Laugier» din Craiova pregăteşte asistenţi medicali. Avem şcoli sanitare şi la Călăraşi, şi la Calafat, care îşi sporesc mereu numărul claselor. Şi lor le convine, pentru că lucrează contracost şi îşi cresc veniturile. Cursanţii nu au parte de aceeaşi pregătire. Sunt mai puţine ore de practică, care este vizibilă. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii ar trebui să limiteze cifra de şcolarizare şi să instituie un control mai mare. Sănătatea are nevoie de cadre medicale bine pregătite şi ar trebui să fie încurajată mai degrabă Universitatea de Medicină, spre care se îndreaptă deja mulţi tineri. Diferenţa între absolvenţi este foarte vizibilă“, a precizat Ileana Ionescu, preşedinta sindicatului Sanitas Dolj.

Alte specializări de top

Pe lângă specializările din domeniul sanitar, absolvenţii de liceu mai preferă şi postlicealele cu clase de transporturi şi informatică. Astfel, cei mai mulţi candidaţi se îndreaptă spre Liceul „Matei Basarab“ din Craiova, care şcolarizează tehnicieni echipamente de calcul, Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja“, care califică administratori de reţele locale şi de comunicaţii, Liceul Tehnologic „George Bibescu“, cu clasă de tehnicieni echipamente periferice şi birotică. Pentru transporturi, specializările sunt de tehnician electromecanic auto – la Liceul „Traian Vuia“ şi UCECOM, tehnician instructor auto şi tehnician diagnostic auto – la Liceul Tehnic de Transporturi Auto, tehnician transporturi auto interne şi internaţionale, tehnician transporturi şi electromecanic auto şi agent feroviar – la Liceul de Transporturi CFR.
Pe lângă şcoli postliceale, în învăţământul preuniversitar mai sunt şi două şcoli de maiştri, una la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu“ şi alta la Colegiul „Ştefan Odobleja“. Absolvenţii de liceu care optează pentru şcolile de stat vor beneficia de cursuri gratuite. La cele particulare, taxele sunt stabilite de fiecare unitate în parte.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS