Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins săptămâna trecută recursul formulat de Elena Aurel, infirmieră la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova, arestată anul trecut pentru trafic de influenţă în formă continuată, condamnând-o definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Instanţa i-a interzis inculpatei, pe perioada executării pedepsei, dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În plus, instanţa a obligat-o pe inculpată la restituirea către denunţători a sumelor totale de 22.600 euro şi 18.800 lei. Plata sumelor de bani la care inculpata a fost obligată către denunţători se va face în lei, sumele menţionate în euro urmând a fi convertite conform cursului oficial valabil la data efectuării efective a plăţii.
Craioveanca Elena Aurel, infirmieră la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Militar din Craiova, a intrat în atenţia procurorilor Direcției Naționale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova la sfârşitul lunii aprilie 2012, după ce două persoane au depus denunţuri împotriva ei. Cele două persoane s-au plâns că infirmiera le-a cerut în total 10.500 de euro și 1.800 de lei pentru a le aranja angajarea în cadrul armatei și, ulterior, transferul într-o garnizoană la alegere.
În cursul zilei de 25 aprilie 2012, anchetatorii au organizat un flagrant în urma căruia infirmiera a fost prinsă în timp ce primea de la unul dintre denunţători 2.000 de euro și 1.000 de lei, bani care fuseseră însă marcaţi de procurori cu inscripţia „Mită“. O zi mai târziu, Elena Aurel a fost arestată preventiv, iar la începutul lunii iunie a şi fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.
În urma cercetărilor făcute în acest dosar, procurorii Anticorupţie au stabilit că inculpata îşi făcuse un obicei din a cere bani doritorilor de locuri de muncă în cadrul armatei, infirmiera primind în total peste 30.000 de euro şi 30.000 de lei de la 16 persoane. În toate cazurile, Elena Aurel a susţinut că va da sumele de bani unor ofiţeri superiori din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, care trebuia să aranjeze angajările, însă, în final, nici unul dintre cei 16 denunţători nu s-a ales cu un loc de muncă.
La sfârşitul lunii iulie, Tribunalul Dolj a găsit-o vinovată pe inculpată şi a condamnat-o la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. În plus, Elena Aurel a fost obligată să restituie banii obţinuţi de la cei păgubiţi. Inculpata a făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, care a fost respins, pe 10 octombrie, de Curtea de Apel Craiova, instanţă care a mai dispus ca inculpata să rămână în arest.