17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMartorii-cheie în dosarul Habitu au amnezie

Martorii-cheie în dosarul Habitu au amnezie

Magistraţii gorjeni au audiat ieri doi dintre martorii-cheie în dosarul de spălare de bani al interlopului gorjean Aristică Doru Şerban, cunoscut şi sub numele de Habitu. Este vorba de Anca Buluz şi Victor Drăgoi, foşti administratori ai firmei Akybud Târgu Jiu şi condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu de 1,3 milioane de euro. Potrivit procurorilor, cei doi martori s-au aflat în relaţii de colaborare cu Habitu şi au dat declaraţii în dosarul de spălare de bani, cămătărie şi şantaj, în care acesta a fost arestat şi trimis în judecată. Dacă în faţa procurorilor şi în rechizitoriu, declaraţiile martorilor-cheie aveau o nuanţă care nu îi era favorabilă interlopului Habitu, la termenul de ieri al procesului, Anca Buluz şi Victor Drăgoi au părut că nu îşi mai amintesc exact ce le-au povestit magistraţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Victor Drăgoi nu îşi mai aduce aminte dacă
a fost ameninţat

Declaraţia dată de Anca Buluz a fost foarte scurtă, fosta patroană lăsând să se înţeleagă faptul că nu a fost în relaţii tensionate cu Habitu şi nu s-a simţit ameninţată de acesta. Acelaşi ton a fost menţinut şi de Victor Drăgoi, care a început să se îndoiască de ceea ce a declarat anterior în faţa procurorilor. „Mie nu mi-a fost frică de inculpat. Mi se reproşa că eu i-am făcut plângere şi l-am băgat la puşcărie. I-am spus şi lui, când am avut ocazia, că nu i-am făcut plângeri penale, ci doar am dat o declaraţie la poliţie şi la Parchet. Eu nu ştiu ca inculpatul să o fi determinat pe soţia lui Floarea să se arunce de pe un pod sau să-i fi pus cuţitul la gât fiului lui Floarea. Cred că procurorilor le-am spus la un moment dat că am fost ameninţat cu un pistol de Habitu. S-a spus că a încercat să ia legătura cu mine înainte de a fi arestat. Eu l-am sunat să ne întâlnim şi el nu mi-a solicitat să dau declaraţii care să-i fie favorabile. Nu l-am vizitat în arest şi nu am primit ameninţări după ce a fost arestat“, a afirmat Victor Drăgoi în faţa completului de judecată. La rândul său, Habitu a precizat că procurorii l-au arestat după ce l-au acuzat că a încercat să contacteze martorii şi să-i influenţeze.

Tun de 1,3 milioane
de euro

Aristică Doru Şerban, zis Habitu, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru comiterea a cinci infracţiuni: evaziune fiscală, şantaj, spălare de bani, lipsire de libertate în mod ilegal şi cămătărie. Conform rechizitoriului, interlopul a ameninţat familia omului de afaceri Dan Radu Floarea cu violenţe fizice, moartea şi dezvăluirea unor fapte compromiţătoare. Habitu avea de recuperat de la afacerist diferite sume de bani. Nici Buluz şi Drăgoi nu au stat departe de oamenii legii. La rândul lor, foştii oameni de afaceri Anca Buluz şi Victor Drăgoi au fost condamnaţi fiecare de Curtea de Apel din Craiova la câte trei ani de închisoare cu executare pentru un tun financiar de 1,3 milioane de euro, dat unei bănci din Capitală. Cei doi au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, care îi acuză de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. Potrivit procurorilor anticorupţie, pe 1 aprilie 2008, între SC Akybud Prod SRL (societate ce are ca obiect principal de activitate comercializarea de miere de albine) şi Eximbank SA Bucureşti a fost încheiat un contract denumit Acord Global de Factoring, prin care banca se angaja că va finanţa creanţele pe care SC Akybud Prod SRL le avea de încasat de la opt debitori externi. Pentru a induce în eroare banca cu privire la existenţa unor relaţii comerciale reale în curs de derulare, în perioada august – decembrie 2008, Anca Buluz şi Victor Drăgoi, în calitate de administratori ai SC Akybud Prod SRL, au întocmit în fals şi au prezentat mai multe documente (contracte comerciale, 28 de facturi externe, liste de coletaj, scrisori de transport internaţional etc.) în care au consemnat, în mod nereal, că au încheiat opt contracte de livrări de miere de albine cu mai multe societăţi comerciale din Europa. În baza acestor documente false, cei doi inculpaţi au încasat de la Eximbank SA contravaloarea a 85% din facturile externe prezentate băncii. Ca urmare, Eximbank SA România s-a constituit parte civilă cu suma de 1.276.297,50 euro, suma finanţată de bancă fără dobânzi şi comisioane. Firma Akybud a intrat însă în lichidare, iar procurorii nu au avut pe ce bunuri să instituie sechestru.

Buluz, un alt dosar
la DNA

Anca Buluz a fost trimisă recent în judecată în alt dosar în care a fost anchetată de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată în stare de arest preventiv Ion Victor Toader, grefier în cadrul Curţii de Apel din Craiova, acuzat de: trafic de influenţă, în formă continuată, patru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi sustragere şi distrugere de înscrisuri. În faţa judecătorilor va mai trebui să se apere şi Daniela Creţu, avocat în cadrul Baroului Gorj, trimisă în judecată de DNA pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. „La rândul său, Buluz Anca Constanţa i-a dat lui Toader Ion-Victor suma de 5.000 de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii ce vor judeca dosarul în care era judecată şi asupra cărora inculpatul a lăsat-o să creadă că are influenţă. Buluz Anca Constanţa a fost ajutată de Creţu Domnica Daniela, avocat în cadrul Baroului Gorj, care a intermediat relaţiile cu Toader Ion-Victor, prezentându-i-l ca pe o persoană cu influenţă asupra magistraţilor judecători de la Curtea de Apel Craiova“, se menţionează într-un comunicat al DNA. Anca Buluz are interdicţie de a părăsi ţara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS