14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComisar acuzat de viol şi înjunghiat de o... poliţistă

Comisar acuzat de viol şi înjunghiat de o… poliţistă

http:http://www.youtube.com/watch?v=rzmYow1HU-o

Şeful Secţiei 1 Poliţie Rurală Bobiceşti, județul Olt, a fost înjunghiat şi muşcat de o agentă de poliţie, care susţine că a fost violată de comisarul-şef

Comisarul-şef Gheorghe Barbu, şeful Secţiei 1 Poliţie Rurală Bobiceşti, a devenit cunoscut mai ales după ce, în martie 2010, a făcut circ atunci când a fost oprit de un poliţist de la Rutieră şi a fost rugat să sufle în etilotest. Acum este acuzat de viol de o fostă subalternă, care, miercuri seară, l-a înjunghiat şi muşcat.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Olt, agenta de poliţie Melania Renghea, de 27 de ani, s-a dus miercuri seară, cu maşina personală, în localitatea Morunglav, unde locuieşte comisarul-şef Gheorghe Barbu. I-a bătut la poartă şi l-a invitat în maşină, unde, după o scurtă ceartă, la înjunghiat în abdomen şi l-a muşcat de mâna stângă şi de spate. În schimb, Barbu a lovit-o pe femeie, care este însărcinată în luna a cincea, cu pumnii în abdomen. După incident, ambii poliţişti au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă Slatina.
Acuzele poliţistei

Agenta Melania Renghea l-a avut şef pe Gheorghe Barbu la Secţia Rurală Bobiceşti, iar luna trecută a cerut şi obţinut transferul la Secţia Rurală Brâncoveni. Soţul poliţistei a spus că aceasta a fost violată de fostul ei şef, însă a aflat acest lucru abia pe 22 decembrie. A încurajat-o să depună plângere împotriva lui Gheorghe Barbu, iar Melania Renghea a formulat plângerea la DIICOT – Biroul Teritorial Olt. După ce a aflat că împotriva sa ar fi fost depusă o plângere, comisarul-şef Gheorghe Barbu a început să o şantajeze şi să o ameninţe pe poliţistă. Femeia s-a dus miercuri seară acasă la fostul ei şef tocmai pentru a-i cere să o lase în pace, însă acesta a devenit violent, moment în care poliţista s-a apărat şi l-a înjunghiat.
Reprezentanţii IPJ Olt nu confirmă spusele agentei Renghea, însă au precizat că este posibil ca aceasta să fi depus o plângere împotriva comisarului-şef Gheorghe Barbu. „Din primele verificări se pare că, pe fondul stresului emoţional, poliţista l-a înjunghiat pe comisarul-şef. La IPJ Olt nu a fost depusă nici o plângere împotriva acestuia, însă agenta afirmă că această plângere a fost depusă la DIICOT – Biroul Teritorial Olt. În acest moment, agenta de poliţie este cercetată disciplinar“, a precizat pentru GdS Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt. De asemenea, tânăra poliţistă este cercetată şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Cine este comisarul-şef Gheorghe Barbu?

Gheorghe Barbu s-a „remarcat“ în noaptea de 15 martie a anului 2010, pe când era comisar în cadrul Serviciului Judiciar al Poliţiei Balş. În acea noapte, poliţistul a fost filmat în timp ce consuma băuturi alcoolice într-un restaurant, după care s-a urcat la volanul unui autoturism. Persoana care l-a filmat în timp ce ducea paharul de vin la gură a sunat la 112, iar Barbu a fost oprit în trafic în localitatea Bobiceşti. A prezentat actele, însă a refuzat să sufle în aparatul etilotest, susţinând că „fiola“ nu este igienică, după care a fugit pe un câmp, abandonându-şi autoturismul şi actele. A doua zi s-a prezentat la serviciu şi a susţinut că totul a fost o înscenare pusă la cale de şeful Postului de Poliţie din Bobiceşti. A mai susţinut că a fugit pentru că a suferit un şoc. La acea vreme, IPJ Olt a anunţat că „persoanei în cauză i s-a întocmit dosar penal pentru refuzul de a se supune recoltării de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt a fost demarată o cercetare prealabilă împotriva poliţistului, urmând să fie stabilite măsurile administrative în cazul său“.
Şi a fost sancţionat. A primit un avertisment, iar în ceea ce priveşte dosarul penal, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus NUP şi i-au aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei.
Ulterior, comisarul Gheorghe Barbu a obţinut prin concurs funcţia de şef al Secţiei 1 Poliţie Rurală Bobiceşti, post pe care îl ocupă şi în prezent.

A obţinut despăgubiri de la CEDO după ce a fost lovit de Barbu

În aprilie 2004, acelaşi Gheorghe Barbu a fost acuzat că l-a bătut pe Ionuţ Şercău, un tânăr de 24 de ani din Craiova, care fusese implicat într-o altercaţie în trafic în oraşul Balş. Tânărul, care suferise cu puțin timp înainte de incident o operaţie la cap, a fost transportat la Spitalul din Balş, unde a fost diagnosticat cu un traumatism cranio-cerebral prin agresiune, diagnostic care a fost confirmat şi la Institutul „Vlad Voiculescu“ din Bucureşti.
Tânărul a făcut o plângere împotriva poliţistului Barbu, însă procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a poliţistului. Ulterior, instanţele au respins pe rând plângerile tânărului. Nemulţumit de modul în care a fost tratat de procurorii şi judecătorii din ţara noastră, Ionuţ Şercău a făcut plângere la CEDO, iar în iunie anul acesta Curtea i-a făcut dreptate.
CEDO a reţinut că, în cazul său, autorităţile române nu au efectuat o anchetă amănunţită a conţinutului documentelor întocmite de medici, care nici măcar nu au fost chemaţi ca martori în proces. De asemenea, autorităţile române s-au limitat la a-l dezvinovăţi pe poliţist, însă nu au explicat de ce s-a schimbat starea de sănătate a lui Ionuţ după întâlnirea cu poliţistul Barbu, în condiţiile în care procurorii au stabilit că acesta nu l-a lovit. În final, Curtea a concluzionat că autorităţile române nu au efectuat o anchetă corespunzătoare în cazul reclamaţiilor depuse de tânărul craiovean şi a dispus ca statul să-i plătească 6.023 de euro despăgubiri materiale şi morale.

Control la IPJ Olt
Incidentul de miercuri dintre cei doi poliţişti pică destul de prost pentru IPJ Olt, pentru că, în acestă perioadă, în urma mai multor sesizări, membrii Corpului de control al ministrului administraţiei şi internelor verifică situaţia operativă din zona oraşului Balş şi posturile de poliţie din jur. Din acest motiv, comisarul-şef Gheorghe Barbu este în… concediu de odihnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS