10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi cu banii daţi, şi fără maşină

Şi cu banii daţi, şi fără maşină

Un craiovean a rămas fără maşina pe care o cumpărase din târg, când autorităţile doljene au aflat, după înmatriculare, că autoturismul fusese furat din Italia. Poliţiştii de la Furturi auto îi sfătuiesc pe cei care vor să cumpere autovehicule la mâna a doua să fie foarte atenţi, mai ales că hoţii de maşini s-au „specializat“.

Povestea craioveanului B.I. începe în ianuarie 2010, când a cumpărat un Nissan Quashqai din târg, de la gorjenii Claudiu Grama şi Eliodor Fîciu. Maşina trecuse prin RAR Bucureşti pe 23 decembrie 2009 şi i se eliberase o carte de identitate şi un certificat de autenticitate, în momentul vânzării autoturismul având o autorizaţie provizorie pentru circulaţie. Bărbatul a plătit maşina, după care s-a prezentat cu ea la RAR-ul din Craiova, de unde a obţinut alt certificat de autenticitate. După aceea, s-a prezentat cu actele la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, de unde i-a fost eliberat certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numerele. A apucat să se bucure de Nissan numai până pe 12 februarie, când poliţiştii de la Furturi auto i-au bătut la uşă şi l-au anunţat că dăduse banii pe o maşină furată din Italia. Cazul a fost preluat de procurorii din Gorj, care au stabilit că maşina fusese înmatriculată cu ajutorul unui certificat de înmatriculare şi al unui contract de vânzare-cumpărare întocmit în baza unor copii după actul de identitate al unei italiance şi al lui Claudiu Grama.  
Procurorii au mai stabilit că, deşi pe 23 decembrie 2009 Nissanul furat era deja în Bucureşti, pe 28 decembrie, italianul Sergio Portanova a sesizat carabinierii despre faptul că, în aceeaşi zi, a fost victima unui jaf. Nissanul pe care îl închiriase a fost lovit de un VW Golf, iar când a coborât să vadă daunele autoturismului, o persoană s-a urcat la volan şi a fugit cu maşina.
Procurorii au hotărât să-i lase craioveanului maşina în custodie şi au început urmărirea penală faţă de Grama pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

A rămas cu ochii
în soare

În martie anul acesta, firma din Italia de la care fusese închiriată maşina furată a cerut şi obţinut cu acordul procurorilor restituirea Nissanului Quashqai. Între timp, dosarul în care este cercetat Claudiu Grama a fost declinat la Serviciul Teritorial Piteşti al DIICOT, procurorii de aici cercetând o grupare de hoţi de maşini din care, se pare, făcea parte şi Grama.
Craioveanul care a rămas şi fără maşină, şi fără banii daţi pe ea este nemulţumit deoarece, deşi este un cumpărător de bună credinţă, autorităţile române nu au ţinut cont de acest lucru şi au înapoiat autoturismul furat proprietarului înainte ca instanţele să ia o decizie în privinţa acestuia.
Bărbatul susţine că, potrivit art. 163, alineatul 2, Cod de Procedură Penală, măsurile asiguratorii în vederea reparării pagubei se pot lua asupra bunurilor învinuitului, inculpatului sau persoanei responsabile civilmente, el neavând nici una din aceste calităţi în acest caz.   
La rândul lor, poliţiştii din cadrul IPJ Dolj, care i-au ridicat maşina bărbatului, spun că acesta îşi poate recupera banii în instanţă, după ce se va constitui parte civilă în dosarul în care este cercetat vânzătorul Nissanului.

Atenţie la maşinile
la mâna a doua

Reprezentanţii Direcţiei Furturi Auto din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Dolj spun că, din păcate, cumpărătorii de bună credinţă nu pot avea nici o garanţie atunci când vor să achiziţioneze o maşină la mâna a doua. Comisarul Dragoş Rădulescu, şeful Direcţiei Furturi Auto, a explicat că cumpărătorii ar trebui să-şi pună întrebări atunci când samsarii încearcă să le vândă maşini care nu au carte de identitate, ci doar certificatul de înmatriculare. De obicei, samsarii invocă diverse motive pentru lipsa cărţii de identitate a maşinii şi promit că o vor aduce după vânzare. Un alt indiciu că maşina pusă în vânzare ar putea fi furată este lipsa uneia dintre chei. De asemenea, cei care încearcă să vândă o maşină furată întocmesc, de obicei, contractul de vânzare-cumpărare între persoana sau firma care apare pe certificatul de înmatriculare şi cumpărător, iar numele celui care vinde maşina nu apare în acte. În aceste cazuri, mulţi cumpărători de bună credinţă nici nu ştiu de la cine au achiziţionat  maşina.
Poliţiştii îi sfătuiesc pe cei care vor să cumpere o maşină la mâna a doua să verifice dacă datele din cartea de identitate corespund cu cele din certificatul de înmatriculare, dar şi cu seria de pe şasiu. De asemenea, dacă pe seria şasiului se observă rugină ori o altă culoare a vopselei, cel mai probabil aceasta a fost modificată.
O altă cale de a verifica dacă maşina dorită este furată este să se ceară vânzătorului să o treacă prin RAR înainte de a lua banii de la cumpărător, însă nici în acest fel nu se poate evita cumpărarea unei maşini furate.
Ca şi în cazul craioveanului care a cumpărat Nissanul furat din Italia, lucrătorii RAR verifică în bazele de date Interpol şi Eucaris dacă maşina respectivă a fost declarată ca furată, însă vânzătorii de maşini furate au grijă ca furtul să fie declarat numai după ce autovehiculul este vândut şi înmatriculat în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS