11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAbandonează şcoala din sărăcie

Abandonează şcoala din sărăcie

Carmen Bejliu şi Florin Băcescu sunt elevi la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova, dar trăiesc o dramă. Nu mai pot frecventa cursurile
pentru că nu au bani să-şi plătească transportul.

Învăţământul este obligatoriu şi gratuit pentru primele zece clase doar în teorie, nu şi în practică. O dovedesc clar cei doi elevi care locuiesc în satul Ţiu, din comuna doljeană Cernăteşti. Sunt la 36 de kilometri distanţă de Craiova şi de doi ani, de când au început liceul, au întâmpinat mereu dificultăţi cu acoperirea cheltuielilor de navetă. Abonamentul este aproape cât tot venitul lunar al fiecărei familii. Şi de anul acesta preţul lui a crescut cu încă 30 de lei, de la 200 la 230 de lei pe lună. La acestea se adaugă şi faptul că şcoala întârzie mereu decontarea banilor. Liceenii spun că mai au de luat banii pe ultimele trei luni din anul şcolar anterior. „Nu am primit banii pe navetă nici pe anul trecut, că poate aşa puteam să ne mai luăm abonamente“, a spus Florin Băcescu. Băiatul nu a mai reuşit să ajungă la şcoală de o lună şi jumătate. Pentru Carmen Bejliu situaţia este şi mai dramatică. Adolescenta nu a mai frecventat deloc cursurile în noul an şcolar. „Până anul acesta am primit bani de la Fundaţia World Vision, dar acum s-au terminat fondurile şi am rămas acasă“, a spus fata.

Chiria în cămin, mai mare

Cei doi liceeni nu au altă soluţie pentru a frecventa cursurile. Naveta era singura modalitate de a ajunge la şcoală. Ei nu pot sta în cămin pentru că preţul chiriei este cu mult mai mare decât transportul. „În cămin este 340 de lei pe lună cu mâncare şi cazare. O sumă mult prea mare şi atunci nu aveam altă soluţie decât să fac naveta. Era foarte obositor. În fiecare zi mă trezeam la cinci dimineaţa şi reveneam acasă seara la ora 20.00. Era destul de dificil să mă pregătesc pentru ziua următoare. Dar m-am gândit că poate reuşesc să îmi construiesc şi eu o carieră. Acum însă nu mai am mari speranţe decât să stau acasă“, a povestit Carmen. Adolescenta era la profil de alimentaţie publică. „Am promovat clasa a X-a, dar nu am mai putut continua“, completează eleva. La acelaşi profil era şi Florin, care anul acesta a reuşit să ajungă doar o lună de la începerea cursurilor din acest an şcolar.

Bursa bani de liceu, insuficientă

Cei doi elevi s-au înscris şi la bursa socială „Bani de liceu“, însă aceasta este mult prea mică pentru a le acoperi oricare dintre cheltuieli. „Banii din bursă nu au fost suficienţi nici anul trecut şi cu atât mai puţin anul acesta când preţul abonamentului a mai crescut destul de mult. Şi în plus se pierd foarte uşor. Şi nu din vina noastră. Dacă nu pot ajunge la şcoală, că nu îmi decontează banii de transport la timp şi nu mai am bani să mai plătesc o lună, fac 20 de absenţe şi am toate şansele să fiu practic obligat să abandonez cursurile“, a spus Florin Băcescu.

Trăiesc din alocaţiile fraţilor

Alocaţiile sunt singurul venit de care dispun lunar şi nu depăşeşte 250 de lei. Carmen are încă patru fraţi mai mici, iar Florin – cinci fraţi din care doar patru beneficiază de alocaţie lunară de 45 de lei. Băiatul nu mai are tată. Acesta s-a stins în urmă cu opt ani, accidental. S-a urcat pe un stâlp public de energie electrică pentru a schimba becul, dar a căzut la pământ electrocutat. Mama lor nu are serviciu. Trăiesc cu toţii într-o casă de chirpici de două camere, în care se intră pe o scară de lemn. Tavanul din prima cameră s-a prăbuşit, iar găurile sunt astupte momentan cu câteva pături. Casa este un real pericol. Se poate prăbuşi în orice moment, dar nu sunt bani de reparaţii. Au strâns doar câteva lemne care să-i mai încălzească iarna aceasta. Florin încearcă să mai crească veniturile, dar satul în care locuieşte este sărac şi găseşte cu greu de muncă. „Muncesc cu ziua, în special vara, merg la săpat de vie, de porumb. În perioada asta tai lemne pe la cine solicită. Dar sunt puţine cereri de acest gen“, a spus băiatul.

Folosesc o singură cameră pe timp de iarnă

Atât Florin, cât şi Carmen trăiesc cu familia într-o singură cameră pe timp de iarnă. În cazul lui Florin, trei fraţi mai merg iarna la vecini. Dar la Carmen şapte suflete împart două paturi. „Câteodată mai punem şi o plapumă jos, pentru că facem cald şi nu se simte“, a spus tatăl copiilor. Nici unul din părinţi nu lucrează. Supravieţuiesc din ce cresc în gospodărie, dar şi din agricultură. „Am patru pogoane de pământ (două hectare – n.r.), dar le muncim foarte greu. Nu avem bani şi ca să le cultivăm mergem la cei care au tractoare şi muncim la schimb cu ziua“, povesteşte mama fetei. Cei doi părinţi ar dori ca fiica lor să continue studiile, dar cu ochii în lacrimi spun că nu au posibilităţi să o susţină. „Nu avem cum să-i plătim abonamentul şi nici din ce să-i luăm haine. Am fi vrut să facă şi ea o specializare să se poată angaja, dar nu are, din păcate, această şansă“, adaugă mama fetei.

I-au scris lui Moş Crăciun să continue şcoala

Cei doi elevi nu şi-au pierdut totuşi speranţa. Fiind foarte aproape perioada Sărbătorilor de iarnă, au scris Organizaţiei World Vision o scrisoare către Moş Crăciun, în care nu cer altceva decât să-şi poată continua studiile. Pentru ei, dar şi pentru alţi copii în această situaţie a început, ieri, campania „Fii şi tu Moş Crăciun“, care urmăreşte strângerea de fonduri pentru a le da şansa copiilor să revină la şcoală. Banii pot fi donaţi atât în cutia amplasată special în mall-ul ElectroputereParc din Craiova, cât şi în contul bancar RO80 RZBR 0000 0600 06072026, deschis la Raiffeisen Bank.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS