17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDacii vor să ajungă în Persia

Dacii vor să ajungă în Persia

Nouă aventurieri, câte trei din Craiova, Cluj şi Sibiu, vor să pornească în călătoria vieţii lor: să cucerească cel mai înalt vârf din Iran, Damavand (5.671 m)

Proiectul, numit „Daci în Persia“, urmează să fie pus în aplicare în anul 2013, dacă cei nouă implicaţi reuşesc să strângă sumele necesare de bani. Aceasta ar fi prima expediţie cu caracter sportiv şi educativ, ai cărei componenţi sunt alpinişti, dar şi motociclişti cu experienţă în raiduri lungi şi off-road.
Departe de agitaţia oraşelor, alpiniştii sunt, poate, singurii oameni cărora natura li se înfăţişează în starea ei pură. În liniştea munţilor, echilibrul psihic, experienţa şi încrederea în coechipieri sunt cele ce îi poartă spre cele mai importante vârfuri ale Terrei. Şi această echipă se poate lăuda cu câteva expediţii mai mult decât reuşite. Au bifat Etna, Vezuviu, Elbrus, Kilimanjaro, McKinley, Mont Blanc, Aconcagua şi multe altele, participând şi la raiduri importante, precum cele din Maroc, Muntenegru, Georgia sau Campionatul Mondial de Enduro. Cristi Gună, Cristian Guţă, Laurenţiu Criveanu (Craiova), Teodor Tulpan, Dan Păşteanu, Alin Canciu (Sibiu), Bogdan Nechita, Vlad Murariu şi Alex Murariu (Cluj) sunt ingineri, alpinişti, economişti, psihologi, studenţi, mecanici, iar Teodor Tulpan este primul român care a cucerit Everestul, în anul 2003.
Pentru formarea echipei, s-au avut în vedere câteva criterii importante pentru o astfel de expediţie, în afară de plăcerea de a călători împreună cu prietenii. La un astfel de drum, ei trebuie să facă faţă la orice situaţie, aşa că s-a ţinut cont de experienţa în ascensiuni la altitudine, experienţa off-road şi în raiduri de anvergură, inventivitate/viteză de reacţie şi cunoştinţe în acordarea primului ajutor. Mai mult, au fost aleşi şi câţiva membri care sunt buni mecanici.

Cunoaşterea Persiei

Scopul celor nouă daci este să cucerească vârful Damavand (5.671 m), cel mai înalt vârf din Iran şi cel mai înalt vulcan inactiv din Asia, ce face parte din circuitul „Seven volcanoes“. Ei vor să viziteze câteva locuri importante atât pentru istoria antică a Persiei, dar şi a lumii. Sunt locuri remarcabile, lăsate în uitare de civilizaţia actuală: situl istoric Persepolis, dar şi Turnurile Tăcerii, între Yazd şi Kerman, Rey, Pasargade, Susa, Isfahan, Shiraz, lacurile Namak şi Urmia şi câteva peşteri din apropierea oraşelor Isfahan, Teheran şi Hamadan. Nici obiceiurile şi tradiţiile româneşti nu vor rămâne nepromovate: echipa va prezenta costume populare şi produse specifice (neinterzise de religia islamică). Va fi ca un schimb de experienţă în care cei nouă vor discuta cu membri ai unor cluburi montane, cu tineri şi vârstnici, ca să-şi descopere reciproc obiceiurile şi tradiţiile. Dacii vor să imortalizeze expediţia şi să ofere comunităţii un pic din experienţa trăită, prin difuzarea unui film, dar şi să iniţieze o serie de prezentări: în şcoli, la facultăţile de istorie, dar şi către publicul larg (în Craiova, Cluj, Sibiu).
Aventuroşii au în plan să plece la drum cu patru motociclete şi două autoutilitare, bune ca vehicule de asistenţă la transportul vreunei motociclete ce ar avea de gând să se defecteze, dar şi ca „hotel“ ad-hoc, în caz de urgenţă. Bugetul necesar fiecărui participant este estimat la 1.400 de euro pentru transport dus-întors şi 1.200 de euro pentru pregătirea vehiculelor pentru drum şi câteva piese de rezervă, partea ce lipseşte din echipamentul tehnic (individual şi comun) pentru ascensiune, cazare şi alimente, vize, asigurări şi taxele vehiculelor, permise pentru filmare şi alte taxe neprevăzute. Perioada de desfăşurare a expediţiei ar urma să fie 1-31 august 2013 şi ţine cont de lungimea rutelor pe care dacii se vor deplasa, dar şi de perioada de acomodare la altitudine şi climă.

Cum puteţi contribui la aventura lor

Celor ce doresc să îi sprijine sau să îi sponsorizeze pe cei nouă aventurieri le stă la dispoziţie contul RO48CECEDJ0132RON0741563, deschis la CEC Bank Craiova. Mai multe detalii despre membrii echipei puteţi găsi pe site-urile www.dracones-rhabon.ro, www.acrobatic.ro şi www.tulpan.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS