11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFratele lui Bercea Mondial, audiere cu... leşin

Fratele lui Bercea Mondial, audiere cu… leşin

Trei romi din localitatea Drăgăneşti-Olt, printre care şi fratele lui Bercea Mondial, au fost ridicaţi ieri de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, fiind acuzaţi că au înşelat mai multe primării din judeţul Dolj. Doi dintre ei au fost duşi de la audieri la Spitalul de Urgenţă Craiova, pentru că… le era rău.

Poliţiştii craioveni din cadrul IPJ Dolj au anunţat ieri-diminea­ţă că ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au reuşit să destructureze un grup infracţional din Drăgăneşti care comisese mai multe infracţiuni de înşelăciune şi fals pe raza judeţului Dolj.
Ieri-dimineaţă, poliţiştii doljeni, însoţiţi de luptătorii Serviciilor de Intervenţie Rapidă Dolj şi Olt şi coordonaţi de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au dat buzna în palatele unor romi din oraşul Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, fiind căutaţi Vasile Anghel, zis Amar, fratele lui Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, Mihai Goman şi Viorica Mihai. După percheziţii, poliţiştii i-au ridicat pe cei trei şi i-au adus la sediul IPJ Dolj din Craiova pentru a-i audia în legătură cu comiterea unor infracţiuni de înşelăciune şi fals.
Potrivit poliţiştilor doljeni, în urma cercetărilor făcute până acum în acest caz s-a stabilit că cei trei, prin folosirea de diverse documente falsificate, printre care facturi, contracte ori devize de plată, au obţinut hotărâri judecătoreşti împotriva mai multor primării din judeţul Dolj pe care le-au investit cu formulă executorie. Ulterior, în baza hotărârilor obţinute în instanţă, romii din Drăgăneşti au demarat procedurile de executare silită a primăriilor. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, până în prezent, au fost identificate şase primării din judeţul Dolj care au avut şi au probleme cu romii din Drăgăneşti: Şimnicu de Sus, Daneţi, Lipovu, Dobroteşti, Drănic şi Rast.

Gărduleţ pentru fântână de 30.000 de lei

Anchetatorii au explicat că romii au reuşit să facă „găuri“ de sute de mii de lei în bugetele celor şase primării. „Reţeta“ găsită şi folosită de romi era una destul de simplă şi… bănoasă.
Executau prin firmele pe care le administrau, printre care şi SC MOŢ TURTA SRL sau SC MALEX METAL SRL, diverse lucrări la primăriile din judeţul Dolj. În alte cazuri, numai livrau diverse mărfuri, cum ar fi tobogane, leagăne sau coşuri de gunoi. După ce terminau lucrările sau livrau mărfurile, falsificau facturi, contracte sau devize de plată care atestau lucrări efectuate sau mărfuri livrate în valoare de sute de mii de lei, iar în baza acestora acţionau în instanţă primăriile „debitoare“. În unele cazuri, romii chiar au reuşit să câştige procesele şi au executat conturile primăriilor „rău-platnice“.
Primarul comunei Daneţi, Spiridon Constantin, a explicat că numai de la primăria din Daneţi romii încearcă să obţină aproximativ 600.000 de lei. „Am vrut să împrejmuim fântânile din comună şi, ca să vedem cum arată, am vrut să facem doar una, în baza unei hotărâri a consiliului local. Au venit, au făcut-o, după care s-au apucat să le împrejmuiască pe toate. Am trimis vicele să le spună că nu vrem să le facem, că nu aveam o hotărâre în consiliu, deci nici contract, iar ei au spus că le fac gratis. Peste un an, ne-am trezit cu o grămadă de facturi, iar acum ne cer în instanţă 30.000 de lei pentru fiecare fântână la care au pus un gărduleţ“, a povestit primarul Spiridon Constantin.
La Dobroteşti, romii au făcut un loc de joacă, după care au pus „de la ei“ plăcuţe cu numele comunei la toate intrările în localitate. „Fostul primar a spus că nu are nici un contract cu ei. Eu ştiu că au adus nişte tobogane, leagăne şi coşuri de gunoi, după care s-au apucat să pună plăcuţe cu numele comunei. Au venit pe aici şi au ameninţat ca să-şi recupereze banii“, a spus Ion Stancu, primarul din Dobroteşti.
Primăriţa din Şimnicu de Sus, Jana Fulga, nu a vrut să comenteze subiectul, iar primarii din Rast şi Drănic nu au răspuns ieri la telefoane.

Romii au rău de… audieri

După ce i-au adus la Craiova pe cei trei romi, poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au reuşit cu greu să-i audieze pe suspecţi. Şi asta pentru că doi dintre ei, Vasile Anghel şi Mihai Goman, au spus că le e rău. Poliţiştii au fost nevoiţi să cheme o ambulanţă care, în jurul orei 11.00, i-a transportat pe cei doi la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde li s-au acordat îngrijiri de specialitate. Medicii au reuşit să-l „înzdrăvenească“ pe Goman, care a fost dus din nou la sediul IPJ Dolj de pe strada Amaradia, însă Anghel a rămas internat sub supravegherea medicilor până astăzi.
Poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au mai precizat că, după audieri, procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Goman şi a Vioricăi Mihai, cei doi fiind duşi în arestul IPJ Dolj.
După ce va fi externat, poliţiştii vor încerca să-l audieze şi pe Anghel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS