9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, fericiţi şi realizaţi?

Craiovenii, fericiţi şi realizaţi?

Criza economică, şomajul şi veniturile insuficiente îţi dau bătăi de cap? Crezi că viaţa ta a fost plină de eşecuri şi nereuşite? Atunci faci parte dintr-o minoritate, pentru că majoritatea craiovenilor se declară fericiţi şi realizaţi în viaţă, potrivit unui sondaj efectuat în perioada 1-7 iulie de Institutul Social Oltenia (ISO).

Institutul Social Oltenia (ISO) a realizat în perioada 1-7 iulie un sondaj de opinie cu tema „Cunoaşterea condiţiilor de viaţă ale relaţiilor interumane în rândul populaţiei urbane“, pe un eşantion de 400 de respondenţi din Craiova. 40 de studenţi în anul II la Sociologie au adresat craiovenilor intervievaţi 38 de întrebări cu răspunsuri preformulate şi libere. Foarte interesante au fost răspunsurile craiovenilor cu privire la fericire, succes în viaţă, relaţiile cu rudele, vecinii, familia, colegii de şcoală sau de serviciu, prietenii etc. Potrivit sondajului, 63,4% dintre craioveni se descriu ca fiind persoane „destul de fericite“, iar 24,9% – „nu prea fericite“. Doar 9,3% dintre craioveni se consideră „foarte fericiţi“, în timp ce 1,6% – „foarte nefericiţi“. În ceea ce priveşte reuşitele, succesul în viaţă, se poate spune că trei sferturi dintre craioveni sunt oameni realizaţi. 74,4% dintre respondenţii la chestionare consideră că viaţa lor de până acum este plină de „reuşite, împliniri, succes“, în timp ce 25,6% spun că a fost plină de „eşecuri, neîmpliniri, insucces“.

Prietenii, pe primul plan

Pe de altă parte, deşi în general au o părere bună despre ei înşişi şi se consideră realizaţi, locuitorii Băniei nu văd cu ochi buni relaţia cu semenii. Ei consideră că relaţiile dintre craioveni sunt caracterizate de „indiferenţă, răutate, fiecare luptând pentru propriile interese“ (67,5%). Numai 21% consideră că relaţiile sunt de „într-ajutorare, bazate pe respect“. La întrebarea „Ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca oamenii să se înţeleagă, să se ajute între ei şi să nu mai fie răi, agresivi şi răzbunători?“, cei mai mulţi (15,6%) au răspuns că ar trebui o educaţie mai bună. Într-o proporţie covârşitoare (77,8%), intervievaţii spun că oamenii din zilele noastre sunt mai răi, mai egoişti şi nu-ţi acordă ajutor la nevoie. Doar 16% consideră că oamenii sunt mai buni, iar din aceştia, cei mai buni, generoşi şi solidari ar fi medicii (36,1%), pe locul doi fiind preoţii (18,1%). Inginerii par să fie cei mai puţini buni dintre cei buni (1,4%), deasupra lor aflându-se ţăranii şi muncitorii (9,7%). În acelaşi timp însă, 62,8% dintre intervievaţi au răspuns că sunt preocupaţi de soarta altor persoane, iar 70% dintre ei ar acorda ajutor unui semen la nevoie. Interesante sunt şi comparaţiile legate de relaţiile cu ceilalţi. Astfel, 71% apreciază că sunt în relaţii „bune şi foarte bune“ cu prietenii, 62,2% – cu soţul/soţia, 57,7% cu rudele, 49,7% – cu colegii de serviciu/şcoală şi 46,6% cu vecinii. În ceea ce priveşte starea de sănătate, 75,9% dintre intervievaţi consideră că sunt persoane sănătoase, iar 20% spun că au boli de care se tratează. Interesant a fost şi răspunsul la întrebarea „Ce credeţi că ar trebui făcut pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în România?“. Cei mai mulţi (25,7%) consideră că este necesară creşterea veniturilor, în timp ce 13,7% vor schimbarea conducerii politice şi doar 2,2% văd o soluţie în creşterea economică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS