11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoficarea a murit. Trăiască Termoficarea!

Termoficarea a murit. Trăiască Termoficarea!

Consilierii locali au votat ieri proiectul de hotărâre care ar trebui să revoluţioneze sistemul de producere, transport şi distribuţie a agentului termic către craioveni. Regia de Termoficare, aflată în prezent în subordinea primăriei, va fi absorbită de Complexul Energetic Oltenia, de la care oficialii craioveni speră să vină banii pentru investiţii. Scopul final este reducerea costurilor cu încălzirea.

Consilierii locali au aprobat studiul realizat de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) Bucureşti, la solicitarea Complexului Energetic Oltenia şi al Regiei de Termoficare Craiova, scopul fiind acela „de a analiza viabilitatea integrării serviciului public de alimentare cu energie termică din Craiova în cadrul unei singure entităţi şi de a determina modalitatea optimă de organizare din punct de vedere administrativ în scopul eficientizării şi rentabilizării acestuia“. El a fost efectuat în această toamnă, cu puţin înainte ca Regia de Termoficare să se transforme în societatea comercială Termo Craiova SRL. În cadrul studiului, au fost analizate cele două alternative de reorganizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Craiova, şi anume: fie integrarea termoficării în Complexul Energetic Oltenia, fie preluarea activităţii de producere a energiei electrice în cadrul noii SC Termo Craiova SRL. Comparând aspectele tehnice, financiare şi administrative, specialiştii au recomandat varianta preluării activităţii de distribuţie a energiei termice din Craiova de către Complexul Energetic Oltenia. „Demersul se poate realiza prin varianta transfer de active conform Legii nr. 31/1990 şi delegarea serviciului de alimentare cu energie termică la nivelul municipiului Craiova către Complexul Energetic Oltenia – Sucursala Electrocentrale Craiova“, se arată în studiu, care menţionează drept prim pas transformarea Termoficării în societate comercială, lucru care s-a şi întâmplat deja.
Pentru a susţine absorbţia Termo Craiova de către CEO, la şedinţa de ieri au participat şi directorul sucursalei Electrocentrale Craiova, Constantin Bălăşoiu, precum şi un reprezentant al ISPE, care au fost întrebaţi de către consilieri ce consecinţe va avea procesul de preluare. În principal, discuţiile s-au axat pe costul producerii, transportului şi distribuţiei agentului termic, pe soarta angaţilor fostei regii şi pe investiţiile care trebuie făcute pentru modernizarea sistemului. „Absorbţia presupune preluarea activului şi a pasivului de la Termoficare. Va fi un nou contract colectiv de muncă. Procesul de integrare va trebui să-şi demonstreze viabilitatea“, a spus Bălăşoiu. Acesta a precizat că jumătate din energia termică şi electrică produsă prin cele două grupuri de cogenerare de la CET 2, a căror durată de viaţă mai este de 20 de ani, se ridică la standardele UE. „În studiu se vorbeşte despre construirea unui nou grup care va duce la creşterea eficienţei la 87% şi care va costa 211 milioane de euro, din care 46 de milioane de euro vin de la Uniunea Europeană, care ne acordă susţinere. El ar trebui construit până în anul 2017“, a completat Bălăşoiu.

Saci de bani pentru modernizare

Suma totală care ar trebui investită pentru eficientizarea întregului proces tehnologic este de aproape 400 de milioane de euro până în 2020, bani pe care Constantin Bălăşoiu spune că îi va disponibiliza Complexul Energetic Oltenia. El a precizat că investiţii trebuie făcute în reţeaua primară de transport, în lungime de 67 de kilometri, reţea care ar trebui realizată din conducte preizolate. La aceasta se adaugă modernizarea a aproximativ 500 de kilometri de reţea secundară de distribuţie. „Sunt 122 de kilometri a câte patru fire, deci ar fi nevoie de 90 de milioane de euro. Investiţia ar dura între cinci şi șapte ani, deoarece lucrările fizice sunt limitate. Dar este foarte importantă modernizarea ei, întrucât aici sunt pierderi de 20-25%. Craiova poate avea şansa celui mai mic preţ din ţară la producerea gigacaloriei“, a spus directorul sucursalei Electrocentrale Craiova.  Întrebat de unii consilieri de ce în alte oraşe de mărimea Craiovei populaţia plăteşte un preţ mult mai mic pentru gigacalorie, reprezentantul IPSE a dat exemplul Clujului, unde intervenţia autorităţilor locale a influenţat preţul de vânzare. „Preţul mai mic din alte oraşe nu este cel real. La Cluj, preţul real de producere este cel puţin dublu, dar diferenţa este subvenţionată din bugetul primăriei“, a spus el.
Primarul Craiovei a intervenit în discuţie spunând că motivul preluării Termoficării de către CEO este lipsa posibilităţilor financiare de investiţii a municipalităţii şi a explicat de ce nu au fost încă şterse datoriile Termoficării către CEO, aşa cum promisese. „Nu aveam producţia şi distribuţia integrate, deci nu puteam obţine o ordonanţă de urgenţă de ştergere a datoriilor populaţiei. Preluarea Termoficării de către CEO înseamnă practic ştergerea datoriilor şi a penalităţilor. Procedura de preluare va dura 141 de zile“, a spus primarul.

Salubritatea şi iluminatul, scoase la licitaţie
Tot în şedinţa de ieri, consilierii au aprobat organizarea licitaţiilor pentru delegarea serviciului de salubritate al oraşului şi a iluminatului public. În prezent, curăţenia oraşului este asigurată de SC Salubritate SRL, iar iluminatul – de către Luxten Lighting Company SA Bucureşti. Contractul cu Luxten încetează în februarie 2013, odată cu achitarea ultimei rate. De asemenea, Cristian Ştefan Popescu a fost numit administrator al firmei de salubritate. Oficialii primăriei au dorit să elimine speculaţiile referitoare la o eventuală influenţă privind desemnarea firmei Urban SA, drept câştigător al contractului de curăţenie din Craiova, dat fiind faptul că Popescu a fost director la firma în cauză. Ei au precizat că acesta a acceptat includerea în contract a unei clauze de neconcurenţă şi că Urban este în insolvenţă, deci, cel mai probabil, nu va participa la licitaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS