14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj2.000 de elevi din Dolj renunţă anual la şcoală

2.000 de elevi din Dolj renunţă anual la şcoală

Numărul elevilor care renunţă să mai frecventeze şcoala este în continuă creştere, după cum arată rapoartele Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Principala cauză este de natură economică, mii de copii fiind obligaţi să renunţe la studii din lipsa banilor.
Din anul şcolar 2008-2009, în judeţul Dolj au renunţat la cursuri 1.320 de copii. În patru ani, cu toate programele de prevenire aplicate de Ministerul Educaţiei, dar şi de diversele organizaţii nonguvernamentale, cifra nu numai că nu a scăzut, ci aproape s-a dublat, ajungându-se la 2.066 de cazuri.
Cea mai mare rată de abandon şcolar se înregistrează la elevii de gimnaziu: 1.200 de copii din clasele V-VIII nu au mai frecventat cursurile în 2012. De altfel, peste 900 de absolvenţi de gimnaziu au renunţat să se mai înscrie la liceu în acest an şcolar. Fenomenul s-a accentut şi în învăţământul primar, unde 651 de copii nu s-au mai prezentat la clasă, pentru a deprinde măcar noţiunile obligatorii de scris şi citit. Cele mai puţine cazuri sunt la liceu, unde 311 elevi sunt în această situaţie.

Abandon în mediul urban

Fenomenul abandonului şcolar a fost în primii trei ani mai mare în mediul rural, însă, în acest an, s-a constatat că raportul s-a inversat. Din cei 2.066 de elevi care au abandonat şcoala, mai mult de jumătate, respectiv 1.050 de elevi, sunt din mediul urban, unde sunt şcoli în care chiar şi 100 de elevi au renunţat la cursuri. În Craiova, situaţii de acest gen se înregistrează la Şcoala nr. 13, la care în acest an au lipsit 44 de elevi de la învăţământul primar şi 52 de la învățământul gimnazial. De asemenea, la Şcoala gimnazială „Constantin Gerota“ din Calafat au fost peste 40 de astfel de cazuri. În ceea ce priveşte liceul, clasele a IX-a și a X-a, în vârful clasamentului se află Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ şi Grupul Şcolar Transporturi Auto, cu peste 30 de elevi care nu şi-au mai încheiat situaţia şcolară. „Cauzele abandonului sunt de natură socială şi economică. În momentul în care apar astfel de probleme, elevii încep să înregistreze un număr mare de absenţe. Pentru stoparea fenomenului, în acest an şcolar, s-a realizat un plan de măsuri care presupune, printre altele, informarea periodică a părinţilor cu privire la situaţia şcolară şi disciplinară a elevilor cu absenteism, dar şi consilierea familiilor care ajung în această situaţie“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS