9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţist condamnat pentru mită, acuzat că şi-a bătut soţia

Poliţist condamnat pentru mită, acuzat că şi-a bătut soţia

La numai o zi după ce a fost eliberat din arest, agentul Florin Calotescu din cadrul Biroului Rutier Craiova, condamnat la doi ani de închisoare pentru luare de mită, a ajuns să fie cercetat pentru loviri şi ameninţare, după ce soţia sa a reclamat că a fost bătută

Agentul de poliţie Florin Calotescu din cadrul Biroului Rutier Craiova a intrat în atenţia ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj la începutul acestui an, după ce a fost reclamat de un şofer craiovean. Acesta s-a plâns ofiţerilor anticorupţie că, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din municipiu, a fost oprit de agentul Florin Calotescu, care i-a ridicat certificatul de înmatriculare pentru că avea pe geamurile maşinii folie care nu corespundea normelor legale şi i-a cerut să vină la sediul Biroului Poliţiei Rutiere cu suma de 600 de lei dacă vrea să-i dea actul înapoi. În seara de 10 ianuarie, şoferul s-a dus la Biroul Rutier ca să-şi recupereze documentul, însă când a aflat că agentul Calotescu a ieşit din tură, a început să strige în gura mare că va sesiza ofiţerii anticorupţie pentru că acesta i-a cerut şpagă. Ameninţările şoferului au ajuns până la Calotescu, care a devenit ceva mai „atent“. A fost supravegheat o perioadă de timp, iar în martie, ofiţerii anticorupţie au apelat la un investigator sub acoperire. Pe 13 martie, investigatorul s-a urcat la volanul unui autoturism şi a întors printr-un loc nepermis pe strada Calea Bucureşti, fiind văzut şi oprit de agentul Calotescu. „Şoferul“ a început să negocieze şi l-a rugat pe poliţist să-i dea amendă, însă nu şi puncte de penalizare, pentru că poate rămâne fără permis. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, agentul Florin Calotescu a „manifestat disponibilitatea de a-l ierta pe contravenient, afirmând: «Eu te-am rezolvat, hai să te văd şi pe tine acum!»“. Investigatorul i-a dat agentului două bancnote de 50 de lei marcate, pe care acesta le-a băgat în buzunarul jachetei de serviciu. Când au apărut ofiţerii anticorupţie, agentul a aruncat banii jos, lângă picior, după care a declarat că nu ştie ale cui sunt cele două bancnote marcate şi că nu îşi poate explica cum a ajuns praful fluorescent pe mâinile sale şi în buzunarul jachetei.

Arestat, condamnat
şi eliberat

Poliţistul de la Rutieră a fost arestat preventiv pe 14 martie, după care a fost trims în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, iar pe 27 iulie a şi fost condamnat de Tribunalul Dolj. Judecătorii l-au condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru fapta comisă şi i-au interzis dreptul de a-şi exercita meseria de poliţist timp de patru ani după executarea pedepsei. Inculpatul a făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, iar pe 12 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să-l elibereze din arest. Procurorii au făcut recurs, însă pe 19 septembrie a fost respins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel că Florin Calotescu a fost eliberat, urmând să fie judecat în continuare în stare de libertate.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, agentul Florin Calotescu este pus la dispoziţia conducerii Inspectoratului până când judecătorii vor da o hotărâre definitivă în dosarul său. Asta înseamnă că a revenit la serviciu, însă ocupă o funcţie neoperativă la garajul IPJ şi primeşte lunar numai salariul de bază.

Cercetat de ofiţerii de la Control Intern

După ce a ieşit din arest, agentul Calotescu a ajuns să fie cercetat de Compartimentul de Control Intern al IPJ Dolj, deoarece soţia sa, Maria Calotescu, a reclamat la Secţia 5 că a bătut-o. Ingrid Proca, sora Mariei Calotescu, a precizat pentru GdS că sora sa chiar a fost ameninţată cu moartea de poliţistul Calotescu. „Între cei doi s-a pus problema divorţului. Azi dimineaţă (vineri, 21 septembrie – n.r.) i-a spart telefonul mobil, a bătut-o și a amenințat-o că o omoară dacă va încerca să-și ia legal fetița de la părinții lui. Aș vrea ca, în urma sesizării mele, să faceți cunoscut opiniei publice comportamentul deviant al lui Florin Calotescu. Îmi este frică pentru viața ei şi nu vreau ca sora mea să apară, într-o zi, ca o știre despre un alt polițist care își omoară soția“.
Maria Calotescu a depus o plângere la Secţia 5, pe numele agentului Florin Calotescu fiind deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de loviri şi alte violenţe şi ameninţare. Comisarul-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, a precizat pentru GdS că, fiind încă poliţist, Florin Calotescu va fi cercetat în acest caz de ofiţerii Compartimentului de Control Intern.
Maria Calotescu a povestit pentru GdS că nu este prima oară când îşi reclamă soţul, acesta fiind cercetat de poliţiştii de la Control Intern după ce a ameninţat-o cu pistolul. „Într-o zi, când era la serviciu, i-am găsit ascunsă în casă o sumă mare de bani. L-am sunat şi l-am întrebat de unde îi are, iar după puţin timp a venit acasă, a scos pistolul din toc şi se făcea că se joacă cu el. A spus să scot banii şi de frică i-am dat. I-am spus şefului său şi, din câte am înţeles, acesta i-a făcut o plângere la Compartimentul de Control Intern“, a spus Maria Calotescu.
Agentul Florin Calotescu nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la cel de-al doilea dosar în care este cercetat, conducerea IPJ Dolj precizând că în cazul său este o anchetă în derulare. Comisarul-şef Adrian Căpraru a explicat că, în prezent, poliţistul „are calitatea de învinuit, motiv pentru care nu poate da relaţii în ceea ce priveşte cercetările care se fac sub supravegherea unui procuror în acest dosar“.

Divorţul

Marţi, 25 septembrie, Maria Calotescu a depus actele pentru divorţ, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova în aceeaşi zi. Primul termen de judecată a fost fixat de instanţă pentru 16 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS