14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVictimă a legilor din România

Victimă a legilor din România

Un bărbat de 54 de ani, din Drobeta Turnu Severin, trăieşte dintr-o pensie de handicap de 234 de lei, după ce a muncit mai bine de 30 de ani pe şantier.
În urmă cu doi ani, pe când lucra la o firmă de construcţii, Petrică Falcuie a călcat cu piciorul stâng într-o bucată de fier-beton. La momentul respectiv, nu i-a dat prea mare importanţă, însă bărbatul a ajuns la spital cu o infecţie puternică, iar medicii din Timişoara cu decis să îi amputeze piciorul până la genunchi.
După ce a stat mai multe săptămâni prin spitale, Petrică Falcuie a mers la Asistenţa Socială pentru a-şi depune dosarul de pensionare. În urma verificărilor, comisia de evaluare a decis că diagnosticul severineanului se încadrează la handicap de gradul II. Aşa că bărbatul s-a ales cu o pensie de 234 de lei pe lună. Omul spune acum că nu poate să se îngrijească singur, pentru că este în cărucior cu rotile şi are nevoie în permanenţă de cineva care să îl ajute, aşa că cere să fie încadrat la handicap de gradul I cu însoţitor. Incredibil sau nu, legea spune că încadrarea la gradul I se poate face doar dacă i se amputează şi celălalt picior, în caz contrar nu are ce să facă.
„Când mi-am mai revenit, mi-am strâns toate actele şi am mers la Asistenţa Socială, la comisia de evaluare, ca să ies la pensie, că am un handicap. Cei din comisie mi-au evaluat dosarul şi m-au încadrat la handicap de gradul II. Eu consider că nu au făcut bine, pentru că eu nu mă pot descurca singur. Mi-au spus că aşa este legea. Eu nu pot să stau în picioare, nu pot să mă spăl, nu pot să mă deplasez fără soţie sau copii. Mi-au spus că mai am un picior bun şi de aceea nu mă încadrez la gradul I“, a mai spus bărbatul.
Cei de la Asistenţă Socială spun că nu orice diagnostic se poate încadra la handicap de gradul I, după cum spune şi legea, iar în cazul în care Petrică Falcuie doreşte să aibă o pensie mai mare trebuie să conteste în instanţă decizia de pensionare.
„Nu putem să vă dăm date despre dosarele noastre, pentru că sunt confidenţiale. Referitor la cazul prezentat, nu putem să facem nimic. Nu toate diagnosticele se pot încadra la handicap de gradul I. Dânsul are amputat doar un picior. Sunt persoane care nu mai au nici unul şi atunci au pensie de handicap gradul I. Nu avem nimic personal cu dânsul, dar asta este legea. Dânsul poate să conteste în instanţă decizia de pensionare, să aducă argumente la ceea ce reclamă. Noi lucrăm după încadrarea legii“, a spus o angajată de la Asistenţa Socială Drobeta Turnu Severin.
Alin Ghiciulescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS