19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProblemele de la Rânca rămân

Problemele de la Rânca rămân

A trecut mai puţin de un an de la inaugurarea deloc oficială a telescaunul de la Rânca. O investiţie realizată cu fonduri europene şi cu o contribuţie modică din partea autorităţilor locale. Alături de instalaţia de telescaun, au mai fost realizate şi sistemul de canalizare şi alimentarea cu apă. Valoarea totală a investiţiei depăşeşte şase milioane de euro. În ciuda execuţiei sistemului de alimentare cu apă, nu se ştie nici în prezent cine este branşat legal şi cum se achită contravaloarea apei consumate şi dacă cineva va avea vreodată curajul şi iniţiativa de a număra toate branşamentele ilegale care au fost realizate la conductele de alimentare cu apă existente în Rânca. Serviciile la gunoi sunt scumpe şi lasă de dorit, maşinile pentru transportul deşeurilor menajere ajungând mai mereu ultima dată la Rânca, o zonă turistică în expansiune, unde numărul turiştilor creşte exponenţial.

Telescaun fără zăpadă

Unul dintre obiectivele realizate la Rânca din fonduri europene şi care a şi fost vizitat săptămâna trecută de conducerea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia este telescaunul de sub Vârful Păpuşa. Ca de fiecare dată, vizitele au scopul de a bifa anumite realizări, nu şi de a testa funcţionalitatea şi profitabilitatea acestora. În ceea ce priveşte instalaţia de telescaun, testul a fost realizat în sezonul de iarnă trecut, numai că reprezentanţii ADRSV Oltenia nu erau la faţa locului. Mai bine de jumătate din sezon telescaunul a rămas nefolosit, din cauză că pe pârtia pe care o deserveşte nu era deloc zăpadă. Din când în când, autorităţile au pornit telescaunul, însă doar pentru turiştii care doreau să facă o plimbare şi să admire, din vârful pârtiei de pământ, peisajul. A fost nevoie de ninsori foarte puternice în zona montană pentru ca telescaunul să poată deveni cu adevărat funcţional, însă, către finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Cei care au proiectat instalaţia nu au prevăzut, alături de aceasta, echipamente mai mult decât necesare, respectiv mai multe tunuri de zăpadă artificială care să asigure o pârtie funcţională tot sezonul de iarnă.

Pentru tunuri e nevoie însă de apă

Dacă proiectantul s-ar fi gândit să doteze instalaţia de telescaun de pe Vârful Păpuşa cu echipamente de zăpadă artificială, atunci ar fi trebuit să identifice şi o sursă de apă pentru acestea. Deocamdată, apa abia ajunge pentru alimentarea spaţiilor de cazare. Pentru tunurile de apă şi pentru a evita noi crize ale apei în Rânca, autorităţile au în vedere realizarea în zonă a unui lac de acumulare de 100.000 de metri cubi de apă. Deocamdată, totul este doar în fază de proiect, iar un nou sezon de iarnă şi de schi stă să înceapă. Nici parcarea de la telescaun nu este dimensionată conform numărului tot mai mare de turişti care sunt aşteptaţi în zonă. De asemenea, „Festivalul toamnei“, care putea aduce în Rânca alte câteva mii de turişti, a murit şi el anul acesta în fază de proiect, autorităţile acuzând lipsa banilor. Au trecut în linişte luni bune în care putea să se înceapă un proiect legat de apa pentru Rânca, însă situaţia este similară cu cea de anul trecut. Doar primarii din Novaci şi din Baia de Fier s-au schimbat. Recent, a fost anunţat faptul că au fost deblocate fonduri pentru o aducţiune suplimentară de apă din râul Galbenul, însă nu se ştie când va începe lucrarea. Autorităţile locale sunt într-o dilemă: să se roage să nu ningă să poată realiza aducţiunea de apă sau să se roage să ningă din plin pentru ca instalaţia de telescaun să nu mai fie doar un paznic inert la un versant de noroi şi pete albe de nea, ci la o pârtie albă cu zăpadă pe care scrâşnesc schiurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS