14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLars Brink, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Lars Brink, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Membru al Academiei Regale din Suedia şi al Comitetului Nobel pentru Fizică, profesorul Lars Brink de la Chalmers University of Technology a primit, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Craiova

Festivitatea de acordare a titlului onorific a fost organizată cu ocazia Conferinţei Internaţionale „Joint meeting in Mathematical Physics and Science Policy“, organizată de Departamentul de Fizică, sub egida Biroului UNESCO din Veneţia, în perioada 19-22 septembrie. Evenimentul a atras în centrul universitar craiovean sute de profesori universitari şi cercetători din România, dar şi din Serbia, Macedonia, Franţa, Albania, Italia, Belgia, Grecia şi Ucraina, care au adus în atenţie cele mai recente studii şi cercetări ştiinţifice atât din domeniul ştiinţei, matematicii, cât şi în cel al fizicii. În acest cadru, profesorul suedez Lars Brink a fost premiat şi felicitat pentru activitatea sa ştiinţifică.

Activitatea ştiinţifică

Profesorul Lars Brink s-a născut pe 12 noiembrie 1943, la Uddevalla, în Suedia. În 1994, a devenit profesor de fizică teoretică a particulelor elementare la Departamentul de Fizică Fundamentală al Universităţii Tehnologice Chalmers din Suedia. Aici a şi susţinut şi promovat, în 1970, examenul de licenţă de profil tehnic în fizică teoretică şi tot aici, pe 18 decembrie 1973, a primit titlul de doctor în profilul tehnic, specializarea fizică teoretică, cu teza intitulată „Studiul modelelor duale în fizica interacţiilor tari“, sub îndrumarea ştiinţifică a prof. Jan S. Nilsson, iar pe 19 decembrie 1973 i s-a decernat titlul de docenţă în fizică matematică. În 1991, i-a fost decernată cea mai importantă distincţie a Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, „Wallmarkska priset“, pentru contribuţiile în domeniul supercorzilor şi teoriilor de tip supergravitaţie, iar din 1997 a devenit membru al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe. Profesorul Lars Brink este membru şi al Societăţii „Max Planck“, al Institutului „Albert Einstein“ de Gravitaţie şi membru afiliat al Societăţii Regale de Arte şi Ştiinţe din Göteborg.

Un pas important pentru cercetarea românească

Propunerea pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului suedez Lars Brink a aparţinut Departamentului de Fizică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte. Conducerea Universităţii din Craiova consideră că ataşarea acestei personalităţi de centrul universitar craiovean poate însemna un pas important pentru dezvoltarea relaţiilor internaţionale, dar şi pentru revigorarea cercetării. „Din păcate pentru România, cercetarea fundamentală a fost neglijată în ultima vreme, majoritatea absolvenţilor de liceu îndreptându-şi atenţia mai mult către ştiinţele socio-umane şi mai puţin spre chimie, fizică şi matematică. Prin urmare, propunerea Departamentului de Fizică de a acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesorului suedez Lars Brink este un beneficiu nu numai pentru Universitatea din Craiova, ci şi pentru revigorarea întregului învăţământ românesc de cercetare, absolut necesar pentru a ne dezvolta. Nu putem revigora economia românească bazându-ne doar pe jurişti şi economişti. Fără ingineri şi fără cercetare fundamentală, care să asigure progresul tehnologic, n-o să putem depăşi stadiul de economie de consum“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova. În sprijinul dezvoltării cercetării, conducerea Universităţii din Craiova a anunţat că a depus mai multe proiecte europene şi va încheia parteneriate cu mediul de afaceri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS