9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoizolare după regula: toţi sau nici unul

Termoizolare după regula: toţi sau nici unul

Blocurile nu se pot reabilita termic cu bani europeni în cazul în care proprietarul vreunuia dintre apartamente nu vrea să-şi dea acordul

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a pus la dispoziţia Primăriei Craiova „Ghidul solicitantului“ pentru autorităţile care doresc să demareze lucrări de reabilitare termică a blocurilor. Apelul de proiecte ar putea fi deschis începând cu luna octombrie, după îndeplinirea formalităţilor solicitate de Comisia Europeană.

Lista codaşilor

Dornică să acceseze aceste fonduri europene, Primăria Craiova se loveşte însă de nepăsarea multor asociaţii de locatari şi proprietari, care nu au înaintat municipalităţii o serie de date solicitate cu mai mult de o lună în urmă. De aceea, municipalitatea a decis să afişeze pe internet un fel de „listă a ruşinii“.
„Am primit ghidul pentru reabilitarea termică şi va trebui să rezolvăm nişte probleme care deja au început să apară, în sensul că noi am cerut nişte date de la asociaţiile de proprietari de acum o lună şi ceva, încă din perioada când doar estimam că va apărea acest ghid şi am zis că, fiind vorba de un oraş atât de mare, va trebui să fim pregătiţi şi să cerem din timp datele necesare ca să fim primii care depunem proiectul respectiv. Mai mult de jumătate dintre asociaţii ne-au transmis deja datele cerute, dar mai sunt peste 100 de asociaţii care n-au transmis nici un fel de date până acum şi par că nu vor să colaboreze cu primăria. Am ajuns la concluzia că este bine ca, începând de mâine, pe site-ul primăriei să afişăm care sunt aceste asociaţii de proprietari. Mă gândesc că poate sunt destui proprietari care vor să beneficieze de reabilitare termică şi atunci vor merge să-i tragă de mânecă pe administratori, ca să ne dea datele pe care noi le-am cerut“, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Şefii de scară duc greul

Documentaţia pentru obţinerea finanţării europene în vederea reabilitării termice a blocurilor este foarte stufoasă, ea necesitând acordul tuturor proprietarilor de apartamente din blocurile respective. Primarul Craiovei vrea să-i coopteze pe şefii de scară pentru a-i convinge pe toţi proprietarii să-şi dea acordul.
„Proiectul este foarte important, presupune un volum mare de muncă. Va trebui ca, începând de săptămâna viitoare, să avem o întâlnire pe fiecare asociaţie de proprietari, cu şefii de scări de bloc, pentru că fiecărui şef de scară i se va înmâna o documentaţie, care va trebui să ajungă la fiecare cetăţean din blocul respectiv. În urma vizualizării acestor date tehnice pe care noi le punem la dispoziţie, vor trebui să semneze nişte contracte cu noi, pentru că, dacă pe o singură scară există un singur cetăţean care nu doreşte reabilitarea termică, proiectul a căzut pentru tot blocul respectiv. Acestea sunt condiţiile pe care le impune Uniunea Europeană. Va fi destul de greu de lucrat cu oamenii şi din cauza asta noi sperăm foarte mult că vom fi ajutaţi de şefii de scări de bloc, care le vor spune oamenilor că este bine pentru ei să facă această reabilitare termică“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Edilul a menţionat că o situaţie aparte este în cazul blocurilor cu spaţii comerciale la parter. Finanţarea europeană nu acoperă şi reabilitarea termică a acestor spaţii, care trebuie făcută exclusiv din banii proprietarului. Pe de altă parte, dacă proprietarul spaţiului comercial nu-şi dă acordul, nici deţinătorii apartamentelor din bloc nu-şi vor putea reabilita locuinţele.

Ţevile, schimbate tot cu bani europeni

Noul sistem de finanţare europeană nu vizează, însă, doar termoizolarea faţadelor, ci poate fi folosit şi pentru implementarea noului sistem de distribuţie pe orizontală a apei calde şi căldurii.
„După ce am analizat «Ghidul solicitantului», am observat că este posibil să schimbăm şi instalaţiile interioare tot prin acest program. Asta înseamnă că vom schimba tot sistemul de conducte din blocurile respective. Cetăţenii trebuie să conştientizeze că este foarte important să prindem o asemenea finanţare europeană şi că nu vom mai beneficia niciodată de o asemenea investiţie care să ne vină aproape gratuit de la Uniunea Europeană. Sigur că vom avea şi partea noastră de cofinanţare, pe care o vom asigura, pentru că este prioritate pentru noi. Dacă nu accesăm acest program european, Craiovei îi va fi imposibil să găsească vreodată banii necesari, indiferent ce primar ar avea. Sper din tot sufletul ca cetăţenii Craiovei să fie parte în acest proiect, pentru că, dacă un singur proprietar nu doreşte să-i fie reabilitat termic apartamentul, atunci tot blocul va suporta consecinţele“, a avertizat primăriţa Craiovei. Practic, prin acest program cu finanţare europeană se poate face izolarea termică a faţadei, anveloparea clădirilor, înlocuirea tocăriei, inclusiv a uşilor de acces în bloc, închiderea balcoanelor cu termopan, termoizolarea terasei şi a planşeului de la parter şi refacerea tuturor instalaţiilor interioare.

Finanţare pentru municipiile reşedinţă de judeţ

Schema de finanţare se va aplica blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse din municipiile reşedinţă de judeţ (peste 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro). Beneficiarii eligibili ai schemei de finanţare sunt municipiile reşedinţă de judeţ. Bugetul schemei de finanţare este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și 154 de milioane de euro din contribuţia naţională (cofinanţare de la bugetul de stat, contribuţia autorităţilor publice locale şi a asociaţiilor de proprietari).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS