12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBoicot la cardul de sănătate

Boicot la cardul de sănătate

Hotărârea de guvern referitoare la implementarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate atrage proteste din partea medicilor de familie. Aceştia acuză faptul că nu au fost consultaţi când s-au elaborat normele metodologice referitoare la acest card şi nici nu vor să-şi asume editarea lui.

Nici nu a început distribuirea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate că au şi apărut problemele. De cum Ministerul Sănătăţii a publicat forma finală a hotărârii de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de sănătate, medicii de familie au anunţat că vor începe protestele. Aceştia nu sunt de acord cu implicarea lor în proiect şi spun că nu-şi vor asuma răspunderea editării datelor medicale înscrise pe cipul cardului, considerând-o „o muncă administrativă grea şi o mare responsabilitate, în condiţiile în care avem deja exagerat de multe acte birocratice de îndeplinit“.
„Nu ne putem asuma această chestiune. Nici măcar nu am fost consultaţi la acest proiect, deşi am fost asiguraţi că nu se vor mai lua decizii care ne privesc fără să fim întrebaţi. Noi nu suntem împotriva informatizării sistemului medical, dovadă că medicii de familie au preluat problema reţetei electronice, dar să nu se lase chiar totul în seama noastră. Am precizat în repetate rânduri că nu vom prelua această nouă sarcină administrativă. Avem deja exagerat de multe acte birocratice de îndeplinit. Inscripţionarea acestor carduri este o muncă administrativă grea şi o mare responsabilitate, pe care nu ne-o putem asuma. Datele necesare cardurilor se pot lua foarte uşor de pe softul SIUI în care raportăm lunar, de ani buni, toate serviciile, dar şi toate diagnosticele pacienţilor“, a precizat dr. Mirela Profir, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Dolj şi vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

„Cardurile nu îmbunătăţesc calitatea actului medical“

În acest proiect, medicii de familie se consideră doar nişte intermediari între asigurator şi asigurat şi susţin că noua sarcină care li să dă, aceea de editare şi distribuire de carduri, nu va face decât să afecteze timpul alocat consultaţiilor. „Editarea şi distribuirea cardurilor trebuie făcute de asigurator pentru asiguraţii săi. Or acest proiect presupune introducerea unei terţe persoane între asigurator şi asigurat, pentru un document oficial extrem de important. Editarea cardurilor presupune o responsabilitate care nu ne aparţine şi nici nu ne-o dorim“, a mai spus dr. Mirela Profir. Aceasta consideră că implementarea cardului naţional de sănătate nu aduce o îmbunătăţire a calităţii actului medical. „Editarea şi distribuirea de carduri este o activitate nemedicală, pur administrativă, care nu face decât să afecteze, în cazul nostru, timpul alocat consultaţiilor. Câte 10-15 minute pierdute pentru fiecare card împiedică desfăşurarea activităţii noastre medicale. Din punct de vedere al calităţii actului medical, cardurile nu aduc nimic în plus. Pentru evidenţa calităţii de asigurat există un sistem informatic foarte complex, care poate fi şi îmbunătăţit“, a adăugat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Dolj.

Utilizarea cardului de sănătate, din ianuarie 2013

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate se doreşte a fi un document prin care se realizează verificarea eligibilităţii calităţii de asigurat a titularului în sistemul informatic unic integrat (SIUI) şi care deschide dreptul acestuia la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în condiţiile în care se confirmă calitatea de asigurat a titularului. Cardul se va emite individual pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani şi se va produce şi distribui asiguraţilor începând cu luna septembrie. Utilizarea efectivă a lui de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale se va face însă de la 1 ianuarie 2013. Funcţionalitatea cardului naţional – componenta informatică se va testa totuşi în acest an la nivelul judeţului Arad, ales ca judeţ-pilot.   
Cardul naţional de sănătate va fi realizat de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ SA şi se va transmite pentru personalizare Centrului Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor, cheltuielile pentru producerea lui fiind suportate de Ministerul Sănătăţii. După personalizare, cardurile sunt sortate pe case de asigurări de sănătate şi medici de familie, pe baza datelor puse la dispoziţie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar distribuirea lor se va face de către CN „Imprimeria Naţională“. Termenul de valabilitate a cardului este de cinci ani de la data emiterii, CNAS urmând să transmită lunar Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională“ date privind persoanele înscrise pe listele medicilor de familie, care în luna următoare împlinesc 18 ani, în vederea producerii cardului de sănătate.
În cazul pierderii sau deteriorării cardului, asiguratul suportă contravaloarea acestuia (2 euro) atunci când solicită eliberarea unui duplicat. Acelaşi lucru se întâmplă şi în situaţia modificării datelor personale de identificare. Cererea se face la casa de asigurări în a cărei evidenţă se află persoana respectivă, în termen de 15 zile calendaristice.

Din drepturile asiguratului
Potrivit legii, orice asigurat are dreptul de a obţine de la furnizorul de servicii medicale, la cerere şi în mod gratuit pentru o solicitare pe an, confirmarea faptului că datele care îl privesc sunt sau nu sunt prelucrate de acesta în condiţiile Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Dintre obligaţiile reprezentantului legal al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară şi ale medicilor de familie pe care îi reprezintă menţionăm două care ţin de drepturile asiguratului: să-l informeze pe asigurat cu privire la datele cu caracter medical ce se pot edita pe cardul naţional; să editeze, în vederea stocării pe cardul naţional, informaţiile cu caracter medical care se referă la opţiunea în favoarea donării printr-un act notarial de consimţământ pentru prelevare şi înscrierea în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule, acceptul asiguratului trebuind exprimat în timpul vieţii.

Ce atribuţii mai au medicii de familie
Conform hotărârii de guvern prin care se introduce cardul naţional de sănătate, medicii de familie trebuie să verifice cardurile primite, iar dacă observă că unele prezintă defecţiuni tehnice sau erori ale informaţiilor înscrise trebuie să le returneze caselor de asigurări de sănătate, însoţite de un borderou centralizator, cu menţionarea numărului de identificare al cardului şi a cauzelor pentru care acestea sunt returnate. La fel vor proceda şi în cazul în care constată că unele carduri naţionale sunt corespunzătoare unor persoane asigurate care nu se mai regăsesc pe lista lor. În cazul în care asiguratul se află în imposibilitatea de a intra în posesia cardului, acesta va fi păstrat la medicul de familie până la ridicarea sa, dar nu mai mult de trei luni, după care va fi predat casei de asigurări de sănătate de la care s-a primit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS