19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul Tiugan - filiera italiană

Dosarul Tiugan – filiera italiană

Trei craioveni au fost încătuşaţi într-un dosar al Procuraturii din Milano, fiind consideraţi drept ramura din Italia a grupului carderilor lui Tiugan

Procurorii craioveni de la DIICOT colaborează de doi ani cu autorităţile judiciare din Milano, Italia, în instrumentarea unui amplu dosar de crimă organizată, care vizează fraude cu cărţi de credit clonate săvârşite din anul 2009 şi până în prezent. În baza unei comisii rogatorii, autorităţile române au organizat, vineri, zeci de percheziţii în toată ţara, pentru identificarea şi reţinerea suspecţilor din dosarul penal al procurorilor italieni. 19 persoane au fost căutate pe teritoriul României, pe numele lor fiind emise mandate europene de arestare. Membrii acestei reţele sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces fără drept la un sistem informatic. Au fost efectuate percheziţii atât în Craiova, localitatea de baştină a celor mai mulţi învinuiţi, cât şi în Iaşi, Vâlcea, Petroşani, Motru şi Călăraşi.

Trei din nouă

În Craiova s-au efectuat simultan în acest dosar 11 percheziţii la domiciliile a nouă persoane urmărite la nivel internaţional de autorităţile din Italia. În această acţiune de amploare, procurorii DIICOT au fost sprijiniţi de poliţiştii IPJ Dolj de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi Serviciul de Intervenţie Rapidă, de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova şi de cadrele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj.
Au fost prinşi trei dintre cei nouă învinuiţi pe numele cărora existau mandate de arestare internaţionale. Este vorba despre Florin Cătălin Amzolin, de 29 de ani, Marian Cristian Stepan, de 35 de ani, şi Alin Cristian Hetrancă, de 30 de ani, toţi din Craiova, care au fost introduşi în arestul poliţiei doljene, pe baza ordonanţelor emise de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Cu ocazia percheziţiilor, au fost ridicate pentru cercetări 36 de carduri blanc, 15 carduri bancare emise de instituţii financiare din România şi Italia şi înscrisuri referitoare la conturi bancare, 12 laptopuri şi hard-diskuri, 80 de CD/DVD, 5 carduri de memorie, 7 telefoane mobile şi cartele SIM, dar şi părţi componente ale unor dispozitive de tip skimming („gură bancomat“, acumulatori lipiţi artizanali, bluetooth-uri). La domiciliul lui Amzolin, oamenii legii au găsit urme de canabis, precum şi râşniţe pentru măcinare. Toate bunurile ridicate urmează să fie trimise în Italia, ele constituind probe în dosarul întocmit de autorităţile milaneze.

Tiugan, arestat
în Canare

Toţi cei căutaţi erau vechi cunoştinţe ale procurorilor şi poliţiştilor de la Crimă Organizată. De fapt, banda căutată era considerată drept filiera italiană a grupului de carderi din care făcea parte Dragoş Tiugan, de 34 de ani, din Craiova. Acest grup a fost anihilat de poliţişti şi procurorii DIICOT pe 27 mai 2010, când oamenii legii au descins în 38 de imobile din Craiova şi Dolj, trei imobile din judeţul Olt şi şase locuinţe din Bucureşti, la mai multe persoane cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni cu carduri de credit. În urma acţiunii de amploare, oamenii legii au ridicat mai multe persoane, printre care şi pe Dragoş Radu Tiugan, fiul doctorului craiovean Alexandru Tiugan. Procurorii au susţinut atunci în faţa judecătorilor că membrii acestei grupări de carderi trebuie arestaţi pentru că, prin activitatea desfăşurată pe teritoriul mai multor ţări europene, au adus un imens prejudiciu imaginii României. I-au convins până la urmă pe judecători să-i aresteze pe inculpaţi, dar, rând pe rând, cei puşi sub acuzare şi trimişi ulterior în judecată au fost eliberaţi din arest.
Unii dintre acuzaţi au părăsit ţara. Vineri, în baza unui schimb de date între autorităţile judiciare române şi cele italiene, Dragoş Tiugan a fost încătuşat din nou, în baza unui mandat european de arestare. De această dată a fost prins în Insulele Canare, unde se stabilise de circa opt luni, de când părăsise România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS