S-au lăsat singuri fără apăŢăranii din multe comune doljene s-au grăbit să schimbe fântânile din propriile gospodării cu pompele de apă din reţeaua comunală. Febra modernizării i-a cuprins pe toţi şi oamenii şi-au construit băi, şi-au instalat maşini de spălat, care acum sunt mai mult de decor. Asta din vina edililor, dar şi a lor, căci au confundat apa potabilă din reţea cu sistemul de irigaţii și și-au udat într-o veselie lanurile de porumb şi grădinile cu zarzavat, legume şi viţă-de-vie.

O astfel de situaţie se întâlneşte în comune precum Robăneşti, Ţuglui, Moţăţei, Perişor, Maglavit, Bucovăţ, Vârvoru, unde pompele nu mai fac faţă, bazinele rămân goale, iar gospodăriile, pe uscat.

Cel mai rău la acest capitol stă comuna Robăneşti, unde peste 400 de gospodării nu au mai văzut nici o picătură de apă la robinet de peste o lună. Chiar dacă şi-ar dori administraţia locală să umple bazinele cu apă, nu are cum pentru că cele două pompe s-au ars. „Nu este apă în comună, oamenii sunt supăraţi, dar nu prea au dreptate. Când s-au forat puţurile şi s-a construit staţia de apă, ea a fost proiectată la o anumită capacitate. Bazinul cuprinde 300 de tone, dar oamenii folosesc mult mai mult. Pompele au fost suprasolicitate şi s-au ars. Eu îi înţeleg, dar foarte mulţi folosesc apa din reţea pentru irigaţii. Este convenabil, fiindcă o plătesc cu doi lei tona. Eu încerc acum să schimb pompele. Am alocat fonduri, 25.000 de lei. Am ţinut licitaţia, a fost câştigată de firma APANITA SRL, urmează să demareze lucrările“, a explicat Romică Niţu, primarul comunei Robăneşti.

S-au modernizat şi au rămas pe uscat

Locuitorii comunei nu vor să audă nici o explicaţie. Ei ştiu că au renunţat la vechile hidrofoare şi puţuri şi s-au racordat la sistemul de alimentare cu apă al comunei pentru a-şi asigura necesarul de apă în gospodării. „Am băgat apă. Am plătit 650 de lei să ne aducă pompa în curte. Am maşină de spălat, baie, am dat oraşul pe ţară că am zis că suntem la 15 km de Craiova, iar acum folosim tot fântâna din curte! Primăria ce face, de ce ne spălăm la lighean? Unii folosesc apa la udat. Eu am pompă. Să ne dea drumul la apă“, a spus supărată Ana Vasile, localnică.

Locuitorii nu cred în promisiunile celor de la primărie, despre care spun că îi duc cu vorba. „Ne spun că vine firma mâine la zece, că vine poimâine la nouă, şi nu mai vine. Noi stăm fără apă, ne-am cumpărat maşină de spălat şi o ţinem de decor, că aşa vrea primăria“, a declarat Maria Feraru, localnică.

Unii oameni spun că de vină pentru arderea pompelor ar fi vechiul primar, Mihai Militaru. Coincidenţă sau nu, maşinăriile s-au ars cam în perioada în care fostul edil a pierdut conducerea primăriei. „Am zis şi noi că ne modernizăm şi ne-am modernizat! Cum de trei-patru ani nu au fost pompele suprasolicitate şi acum, cum pierdu primarul alegerile, se arseră?! Unii spun că a tras de ele cu tractorul ca să le scoată de acolo… Nu ştim ce s-a întâmplat, noi ştim că ne plătim consumul de apă, dar nu avem apă. De ce nu au o persoană care să vină să citească apometrele? Tot noi trebuie să le ducem la primărie citirea. Unii dau corect, alţii nu. Nu ne dă nimeni nici o explicaţie. Primarul ăsta care a venit ce face?“, a întrebat cu năduf o altă localnică, Virginia Contea.


Se repară

Firma care a câştigat licitaţia şi are obligaţia să schimbe pompele vechi cu unele de o capacitate mai mare, Apanita SRL, susține că se va apuca de treabă. „Mâine suntem la Robăneşti. Avem macaraua cu care să ridicăm pompele şi începem lucrările. Nu pot să fac o precizare cu privire la durata acestora. Cert este că începem lucrările“, a declarat Ionela Smarandache, director SC Apanita SRL Craiova.

Sătenii plâng după apă

O situaţie similară se întâlneşte şi în alte comune doljene, printre care şi Vârvor. Aici apa nu este sistată. „Oamenii folosesc cantităţi foarte mari de apă şi nu numai pentru gospodăriile proprii. Folosesc apa pentru udatul grădinilor. Atunci pompele nu mai fac faţă, bazinele se golesc mult mai repede şi durata de aşteptare pentru umplerea lor este mai mare, timp în care oamenii nu mai au apă la pompă. Ei trebuie să înţeleagă că apa nu este pentru udatul culturilor“, a explicat primarul localității.

La fel se întâmplă şi în comuna Bucovăţ, unde localnicii folosesc cantităţi mari de apă pentru irigaţii. Deoarece nu au plătit apa consumată, administraţia locală s-a văzut nevoită să sisteze furnizarea apei către populaţie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 11 iulie 2012

Actualitate

» Penalităţi pentru Delta
» Craiova: Două victime, după ce un BMW înmatriculat în Bulgaria nu a dat prioritate unei motociclete
» Olt: Centru pentru copiii aflaţi în situaţii de risc, construit în comuna Bărăşti
» Gorj: Presiune scăzută a apei furnizate mâine în zona de nord a oraşului Târgu Jiu
» Olt: Mike Godoroja şi Blue Spirit, în concert la Slatina
» Gorj: Festival de folclor pentru copii la Curtişoara
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Fetiţele divine
» Prăpastie pe marginea drumului
» Craiova: Lucrări de refacere la liniile de tramvai de la Universitate
» Ia te uită!
» MECMA inaugurează un birou pentru susţinerea investiţiilor diasporei româneşti
» Vâlcea: Un TIR încărcat cu alimente a căzut de pe un viaduct
» Gorj: Bătaie în trafic în urma unui accident
» Vâlcea: Drum blocat la intrarea în Drăgăşani
» Campanie de informare şi sensibilizare privind siguranţa copiilor
» Gorj: Oase de rinocer preistoric, descoperite în Cariera Peşteana Sud
» Craiova: Înscrierile la Facultatea de Litere încep pe 23 iulie
» Probleme cu furnizarea apei potabile în mai multe localităţi din judeţul Gorj
» Un proiect de lege privind condamnarea comunismului a fost depus în Parlamentul Republicii Moldova
» Preşedintele Parlamentului European: UE este prea tăcută privind situaţia din România
» Ponta a ajuns la Bruxelles
» Olt: Se opreşte apa în comuna Slătioara
» Gorj: UCB a lansat primul laborator pilot pentru pregătirea studenţilor pentru piaţa muncii
» Peste 6.600 de persoane au solicitat ambulanța în ultimele 24 de ore
» Restricţii de circulaţie din cauza caniculei, pe drumurile din sudul şi sud-vestul ţării
» Berlusconi mai vrea un mandat de premier al Italiei

Local

» Director nou la Termoficare
» Decizia CCR, favorabilă lui Traian Băsescu
» Fals ofiţer SPP, hoţ de maşini
» S-au lăsat singuri fără apă
» Termen pentru Dian Popescu
» Manţog şi Vulpe, apţi medical să execute pedeapsa
» Anveloparea blocurilor din Craiova, pe banii UE
» Craiovenii pot fi scutiţi cinci-şapte ani la plata impozitului pe clădiri

Dolj

» CAPRI-LACT – cealaltă variantă
» A lovit un cap de pod şi a murit
» Fostul edil Mitrică are voie la primărie

Gorj

» Morega susţine că Bălăşoiu are un salariu de 33.400 de lei

Sport

» Radu, achitat de federaţia italiană
» Dan Oprescu şi-a structurat programul de pregătire
» Soarta Craiovei fotbalistice, în mâinile suporterilor
» Reunire matinală pentru handbalistele de la SCM Craiova
» Performanţe internaţionale pentru orientarea craioveană

Bani & Afaceri

» Banca nu poate modifica dobânda fără acceptul firmei

Magazin

» Horoscop
» Tom Cruise încearcă să-şi salveze căsnicia
» Jessica Biel, împotriva drogurilor
» Mel C, singură după zece ani

Top