14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedintele suspendat Traian Băsescu merge la referendum

Preşedintele suspendat Traian Băsescu merge la referendum

Băsescu le-a spus, vineri, în plen, reprezentanţilor USL în şedinţa destinată suspendării sale, că l-au „salvat“ pe Dan Voiculescu în urmă cu două săptămâni, dar că nu ştie dacă o vor mai putea face dacă nu controlează justiţia, el susţinând că obiectivul USL este subordonarea justiţiei.

Am luat notă de avizul Curții Constituționale și m-am bucurat constatând că în acest aviz Curtea Constituţională nu constată nici o abatere a președintelui care să justifice suspendarea așa cum ea este prezentată în articolul 95 din Constituția României, a declarat Traian Băsescu la începutul discursului său din parlament. „Se pare că eu nu reușesc să coabitez cu PSD și cu PNL(…) În 2007, atunci când guvernul liberal era în parteneriat cu PSD, ați recurs la suspendare. Acum vă aflați din nou la guvernare împreună și primul lucru de care ați considerat că trebuie să vă ocupați e suspendarea președintelui. Ca să ajungeți la suspendare, trebuia să înlocuiți Avocatul Poporului, pentru a putea emite ordonanțe neconstituționale. Sunt lucruri mai importante decât atingerea scopurilor politice și unul infinit mai important e stabilitatea și reputația țării. Ceea ce faceți de două săptămâni nu reprezintă nimic altceva decât o puternică zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dispoziția USL. Eu cred că e o greșeală și va avea consecințe pe termen lung. Vă asigur că ori nu aveți o evaluare corectă asupra a ceea ce faceți, ori o aveți şi nu va pasă pentru că e mai important să puneți mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv pe justiție, pentru a va apăra penalii“, a spus Băsescu. „Refuzați să duceți la îndeplinire rezultatul referendumului din 2009 prin care trebuia să ajungem la 300 de parlamentari, iar crearea acestei revoluții, între ghilimele, violente din punct de vedere legislativ credeți că acoperă acest deficit de responsabilitate față de poporul pe care pretindeți că îl reprezentați. Mă acuzați că nu am respectat deciziile CCR, dar minciuna trebuie să fie și ea în niște limite acceptabile. Ca să nu fie minciună această afirmație, ar fi posibil să fie probată dacă îmi dați un singur exemplu când nu am respectat deciziile CCR. Poate am făcut greșeala să le comentez, dar să nu le respect, niciodată. Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile va reprezenta un impediment în ce privește atracția României pentru investiții străine. Profit de acest subiect să vă spun tuturor că, dacă veți tergiversa proiecte, dacă nu veți accelera viteza de absorbție a fondurilor europene, dacă nu veți da drumul la investiții străine în minerit, vă asigur că nu există soluție să alimentați bugetul fondului de pensii“, a precizat Traian Băsescu.

Dezinformare

Preşedintele le-a răspuns celor din USL şi la acuzaţiile aduse în legătură cu justiţia. „În acuzațiile dumneavoatră susțineți că am influențat justiția. Greșit. Poate mulți dintre dumneavoastră aveți rude, cunoștințe judecători sau procurori. Dacă ați găsi măcar un singur procuror, judecător sau ofițer de poliție cu care să fi vorbit direct sau să-i fi transmis mesaje indirecte, cum făcea domnul senator Voicu, care azi (vineri – n.r.) va vota pentru suspendare, îmi voi asuma răspunderea mesajelor dumneavoastră. Dacă nu, încetați să dezinformați. Eu am criticat justiția în baza rapoartelor din MCV, pentru că ineficiența constatată nu putea fi ținută ascunsă, am făcut-o și în ședințele CSM, dar cred că sunt circa doi ani de când nu m-ați mai auzit criticând justiția, dintr-un motiv simplu, a început să meargă, și asta îi înspăimânta pe mulţi infractori, fie că sunt din politică sau din afara politicului, dar cu bune legături în politic. Ați vorbit de dictatură. Ați văzut vreun dictator care să dea opoziției funcția de prim-ministru? Ați văzut vreun dictator care să dea opoziției cel mai puternic serviciu de informații interne? Ați văzut vreun dictator care să dea opoziției șefia singurului serviciu de informații externe? Ei, dacă nu ați văzut, mai căutați dictatori. O să vă spun un regret: am numit doi premieri, unul se numește Tăriceanu, altul Ponta. Paradoxal, după ce au ajuns la Palatul Victoria, amândoi și-au propus ca obiectiv suspendarea președintelui. I-am văzut pe amândoi cu ochii blânzi și umezi înainte să le înmânez mandatul și i-am văzut cum au ajuns marionete ale intereselor din partidul lor când au ajuns la Palatul Victoria. Aș vrea să vă rog poate în finalul unui discurs să aveți grijă de țară și de oamenii ei. A avea grijă de țară înseamnă a-i respecta legile, să faceți să se aplice Legea educației așa cum este, să se aplice cele patru coduri, să creați locuri de muncă, să nu vă atingeți de justiție și de instituțiile statului. Am conștiința împăcată că mi-am făcut datoria față de țara mea, față de poporul meu. O zi bună!“, a încheiat Traian Băsescu.

Antonescu spune că se retrage din politică dacă Traian Băsescu rămâne preşedinte

Președintele PNL, Crin Antonescu, s-a angajat să se retragă definitiv din viața politică în cazul în care verdictul dat de români la referendum va fi ca Traian Băsescu să rămână în continuare la conducerea țării. În încheierea discursului din plenul reunit al celor două Camere, președintele Senatului i-a spus șefului statului: „Dacă nu veți fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viața politică“. Președintele Senatului a afirmat că Traian Băsescu este un om puternic, însă nu a fost „și nu va fi niciodată un adevărat lider al acestei națiuni“. „Dumneavoastră, personal, vă urez un președinte atât de bun, încât să fie bun și pentru dumneavoastră“, a adăugat Antonescu adresându-se președintelui. Într-o intervenție ulterioară, Traian Băsescu i-a răspuns lui Crin Antonescu oferindu-i lui o foaie de hârtie pe care să noteze angajamentul luat.
Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS