15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAfaceristul Dan Floarea, acuzat de dare de mită

Afaceristul Dan Floarea, acuzat de dare de mită

Omul de afaceri gorjean Dan Floarea a fost audiat ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în dosarul în care este arestat primarul din Peştişani, Florin Pavel, şi în care este învinuit preşedintele PNL Gorj, Dian Popescu. Afaceristul a dat cu subsemnatul patru ore în faţa anchetatorilor de la care a aflat că este acuzat de comiterea a patru infracţiuni, între care şi dare de mită. Potrivit procurorilor, afaceristul mai este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. În urmă cu patru ani, SC Tech Safety, firma omului de afaceri Dan Floarea, a câştigat o licitaţie la Primăria Peştişani, care viza construcţia unui campus şcolar. Lucrările la imobil au fost abandonate, din lipsă de fonduri, iar primăria a rămas datoare la societatea lui Dan Floarea. Fiind vorba de fonduri guvernamentale, au existat întârzieri la plată, iar Floarea a decis să se împrumute în bănci şi de la cămătari pentru a putea să îşi continue afacerile. Cu toate acestea, firma a intrat în lichidare. Unul de la cei care a luat bani cu camătă patronul Tech Safety este cunoscutul interlop Doru Şerban, zis Habitu, de asemenea arestat. Întrucât nu a mai putut să îi înapoieze sumele împrumutate, Dan Floarea i-a cesionat cămătarului creanţa de 2,4 milioane de lei pe care o avea de încasat pentru lucrările la campusul şcolar. Actul de cesiune ar fi fost avizat şi de primarul Florin Pavel, în prezent arestat pentru 29 de zile.

Expertiză la campus

Dan Floarea a declarat ieri că nu ştie de ce a fost chemat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj şi că nu a făcut vreun denunţ în ceea ce îl priveşte pe Florin Pavel, ci doar pe Habitu. De asemenea, omul de afaceri susţine că Primăria Peştişani i-a băgat firma în faliment pentru că nu i-a mai plătit lucrările executate la campusul şcolar: „Eu am fost citat telefonic la Parchet. Nu ştiu despre ce este vorba. Eu am nişte probleme de sănătate. Am cancer de pancreas. Nu mă simt vinovat cu nimic. Primăria Peştişani are să-mi dea bani şi mi-a băgat firma în faliment. Eu nu am făcut nici o plângere în acest dosar. Am făcut o plângere în dosarul «Habitu», pentru şantaj, deposedare de bunuri, lipsire de libertate. Eu am făcut şi un accident cerebral după aşa ceva. Nu am făcut nici un denunţ pentru primarul Pavel şi împotriva nimănui, decât împotriva lui Doru Şerban. Nu mai puteam rezista la ameninţări. Eu nu m-am ascuns de audieri în acest dosar cu primarul Pavel, am acte că sufăr de cancer de pancreas. Eu nu am nici o emoţie în acest caz. Ceea ce se vehiculează cu lucrările la campus, cum s-au făcut, ce s-a făcut nu este adevărat. Primăria are să-mi dea 24 de miliarde de lei vechi. Sunt acte. Acum, cine a răspuns de lucrări să răspundă. Am avut oameni competenţi: şef de lucrări, diriginte de şantier. Eu am trecut de trei ori pe acolo în atâţia ani. De trei ani nu am mai văzut bani de la primărie şi am ajuns să mă împrumut în bănci şi să iau bani de la cămătari. Dacă ajungi să iei bani de la cămătari… Îmi asum vina că am luat bani de la cămătari. Nu ştiu ce au făcut Habitu şi primarul. Eu ştiu că Habitu m-a sechestrat în casă şi mi-a venit rău. Mi-a dat nevastă-sa apă cu zahăr. A doua zi am făcut accident cerebral“, a povestit Dan Floarea.  

A luat 1,6 milioane de lei şi a plătit 4

Cel acuzat de dare de mită susţine că necazurile sale în afaceri au început în momentul în care a ales să ia bani de la cămătarul Habitu. Despre acesta, Dan Floarea a declarat că ştia că după realizarea cesiunii de creanţă Habitu a început să exercite presiuni asupra primarului Pavel. „În trei ani eu nu am vorbit cu Pavel, ci am ajuns doar o dată la primărie, că făcea presiuni Habitu pe acolo. Am greşit că am luat bani de la cămătari. Eu nu ştiu ce act au făcut ei. Sumele nu au fost scoase din contabilitate. Firma a făcut adresă către primărie să nu fie viraţi banii către Habitu. El a şi zis că nu uzează de acea cesiune. Eu nu ştiu ce a semnat primarul. Nu-mi vine să cred că primarul a semnat aşa ceva. Eu ştiu că la Habitu nu a ajuns nici un ban. Sunt 11 oameni nenorociţi de Habitu, dintre care unul spânzurat. Nu am avut de unde să iau bani şi am luat de la cămătari. Ştiam cine este, dar nu am avut de ales. Mi-a dat 16 miliarde de lei vechi şi i-am dat înapoi vreo 40 de miliarde de lei vechi. Sunt acte şi martori. Mi-a cerut de două ori şi jumătate suma înapoi şi am ajuns la accident cerebral şi aproape de paralizie. După ce mi-a luat banii de două ori jumătate, a mai vrut o dată. S-a gândit că poate mor şi s-a dus peste primar. Dacă am fost prost?! Nu se mai putea lucra, nu mai erau bani, trebuia să aştept până veneau banii de la guvern, pentru lucrările la campus“, a mai spus Dan Floarea.

A fost pus sub urmărire penală

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, lui Dan Floarea i-au fost aduse la cunoştinţă infracţiunile de care este acuzat, fiind, de asemenea, pus sub urmărire penală: „Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj care instrumentează dosarul penal în care sunt cercetaţi inculpaţii Pavel Ion Florin, Popescu Titus Gabriel şi Popescu Dumitru Dian a dispus ieri începerea urmăririi penale în cauză şi faţă de învinuitul Floarea Radu Dan, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals, dare de mită şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice“, a declarat Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Totodată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj va face recurs la decizia instanţei de la Târgu Jiu care a respins miercuri noapte solicitarea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui PNL Gorj, Dian Popescu şi a fratelui său, Gabriel Popescu. Primarul Florin Pavel este singurul arestat în acest dosar, fiind acuzat de: luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS