18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţie fantomă, „funcţională“ după o lege abrogată

Asociaţie fantomă, „funcţională“ după o lege abrogată

În Craiova mai există o asociaţie de proprietari, dacă putem să-i spunem aşa, care funcţionează în baza unei legi abrogate. Aceasta nu are un statut şi, prin urmare, nici nu este înregistrată în documentele Serviciului specializat din primărie. În plus, fostul preşedinte, care recent a fost schimbat de către proprietari, susţine că asociaţia a fost înfiinţată şi îşi desfăşoară activitatea în baza Legii nr. 114/1996, cunoscută ca Legea locuinţei.

Asociaţia A.I. Cuza din Craiova este o asociaţie cu ştaif, dacă ne gândim numai la unii dintre locatari, fostul primar, fostul şef al jandarmeriei, scriitori. Preşedintele Dumitru Mutu susţine cu tărie şi chiar vrea să-i convingă şi pe cei din jur că asociaţia pe care o coordonează funcţionează după Legea nr. 114/1996, lege abrogată implicit prin apariţia Legii asociaţiilor, nr. 230/2007. El nu a înţeles nici până azi că era obligat să depună toată diligenţa din 2007 până acum și să statueze activitatea asociaţiei după legea actuală. Mutu a refuzat să pună la dispoziţia inspectorilor de la primărie documentele asociaţiei. Ce a făcut acesta de peste 15 ani în fruntea asociaţiei? Mare parte dintre locatari, care s-au trezit în al doisprezecelea ceas, susţin că Mutu nu a ţinut în cei 15 ani de când este președintele asociaţiei nici o Adunare Generală, a refuzat tot timpul să le dea explicaţii sau să le furnizeze documente. „El este aici de când s-a înfiinţat asociaţia. Cum a fost numit atunci, aşa a rămas. Nici nu mai luăm în calcul tot acest interval de timp, ne oprim numai la ultimii ani, de când este în vigoare Legea nr. 230/2007. Nu a ţinut nici o Adunare Generală. Asociaţia nu are un statut. Ne mirăm cum are o ştampilă. Cum poţi să spui că funcţionezi după o lege care nu mai este în vigoare? Ca să nu mai vorbim de comportamentul pe care îl are cu noi, proprietarii“, spune un locatar din blocul M 18B, Calea Bucureşti.
Toate acestea s-au putut întâmpla cu voia preşedintelui Dumitru Mutu şi a comitetului, dacă acesta a existat, dar şi cu acordul tacit sau neimplicarea proprietarilor. „Noi ne-am înfiinţat după 114/1996 şi aşa suntem şi azi. Avem o sentinţă judecătorească în acest sens din anul 1998, cu această denumire: A.I. Cuza. Lega este abrogată, dar eu aşa funcţionez şi azi. Nu mă poate verifica nimeni după altă lege. Am încercat să modific asociaţia după Legea nr. 230, dar nu am avut cvorum. Nu am putut să fac un act adiţional la vechiul statut“, explică Dumitru Mutu, fostul preşedinte.

După 15 ani…

Legal sau ilegal, asociaţia a mers mai departe până la începutul acestui an, când, în sfârşit, proprietarilor li s-a părut că scârţâie ceva: că la ei nu se ţine niciodată Adunare Generală, că pe la ei nu ajung inspectorii de la primărie, că nu cunosc regulile după care funcţionează asociaţia, că nu știu veniturile şi cheltuielile şi nici cine sunt cei angajaţi la asociaţie. Ei doar plătesc facturi tot mai mari și suportă pierderi. „Mie mi s-a aprins un beculeţ în iarna asta. Deşi am centrală, am plătit câteva sute de lei căldura pe părţile comune. Nu mai vorbesc că pierderile la apă sunt de zeci de mc pe o scară, în condiţiile în care blocurile sunt destul de noi. I-am zis să verifice că poate alţi vecini nu dau citirea corectă. Nu l-a interesat. Nu s-a făcut nici o investiţie. L-am rugat să ne spună numărul angajaţilor şi salariile, în condiţiile în care la fondul de salarii se adună aproximativ 700 de lei pe fiecare scară. Sunt 15 scări cu 28 de apartamente şi altele trei de patru etaje. Sunt 426 de apartamente. Nici un răspuns. Şi atunci am zis că nu se mai poate. Ne-am constituit un grup de iniţiativă, am făcut sesizări la primărie. Abia aşa s-a hotărât şi el să ţină Adunare Generală, pentru că l-au amendat. A refuzat să se supună unui control din partea inspectorilor. Are ceva de ascuns“, spune un alt proprietar din Asociaţia A.I. Cuza.

Mutu nu a deschis uşa inspectorilor

Totuşi, inspectorii de la primărie au bătut şi la uşa Asociaţiei A.I. Cuza, la insistenţele proprietarilor. „În baza sesizării dvs. referitoare la faptul că Asociaţia de proprietari A.I. Cuza nu a respectat prevederile art.23, alin 1 din Legea nr. 230/2007 coroborat cu art.14 (2) din Anexa la H.G. 1588/2007, de a organiza cel puţin o dată pe an în primul trimestru o Adunare Generală, preşedintele Mutu Dumitru a fost sancţionat contravenţional cu 1.000 de lei. Şi pentru că a refuzat să prezinte inspectorilor primăriei documentele asociaţiei, a mai fost amendat cu 1.500 de lei. Asociaţia de proprietari A.I. Cuza este înscrisă pentru control de fond în planul de control al Serviciului pentru trimestrul al III-lea al acestui an. A fost sancţionat şi administratorul Florina Toader“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Cadru legal

Art.8
„(1) Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al Adunării Generale de constituire se depun şi se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află clădirea.
(2) Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(…)
(4) Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridică în baza încheierii judecătorului -delegat desemnat la organul financiar local de către preşedintele judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială se află clădirea.
(…)
Art. 8. – (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puţin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înfiinţare, fără alte formalităţi“. (Legea nr. 230/2007)

Un nou președinte

În cele din urmă, grupul de iniţiativă, în frunte cu Petre Stănescu, Nicolae Popa, Dumitru Radu, Haralambie Băsescu, Şerban Marinescu, a reuşit să ţină o Adunare Generală, să-şi aleagă un preşedinte, un comitet şi un cenzor nou, care se vor ocupa de intrarea în legalitate a asociaţiei. Urmează un control de fond al inspectorilor de la primărie şi în paralel un audit la cererea proprietarilor. Noul președinte Marian Duman spune că prioritatea lui este să intre în legalitate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS