9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul din Peştişani, reţinut pentru luare de mită

Primarul din Peştişani, reţinut pentru luare de mită

Primarul comunei gorjene Peştişani, Florin Pavel (foto), a fost reţinut ieri de poliţie şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru implicarea instituţiei în tranzacţii dubioase cu firme de construcţii şi cămătari. Edilul este acuzat de procurorii şi poliţiştii gorjeni de comiterea a patru infracţiuni pentru care a şi fost pus sub urmărire penală şi reţinut 24 de ore, în baza unei ordonanţe de reţinere. Primarul este cercetat pentru: abuz în serviciu, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, neglijenţă în serviciu şi luare de mită. Florin Pavel s-a prezentat ieri-dimineaţă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, alături de contabila Primăriei din Peştişani, Nicoleta Logăscu. Amândoi au fost audiaţi aproape cinci ore şi jumătate.

A ieşit în cătuşe

Dacă de dimineaţă era jovial şi a declarat că nu înţelege de ce a fost chemat să dea declaraţii, la ieşirea de la audieri, Florin Pavel era îngândurat şi încerca să îşi ascundă cătuşele. Potrivit anchetatorilor, edilul a implicat Primăria Peştişani într-o tranzacţie dubioasă care vizează o cesiune de creanţă între omul de afaceri Dan Floarea şi interlopul Doru Şerban, zis Habitu, un cunoscut cămătar din Târgu Jiu, trimis în judecată în stare de arest pentru cămătărie şi alte infracţiuni. Dan Floarea avea de recuperat de la Primăria Peştişani câteva milioane de lei pentru lucrări efectuate la campusul şcolar din localitate. La rândul său, omul de afaceri împrumutase sume de bani importante de la interlopul Habitu, care şi-a cerut banii înapoi. În încercarea de a scăpa de datorie, Dan Floarea a cesionat către Habitu creanţa pe care o avea de recuperat de la Primăria Peştişani pentru lucrările efectuate, iar primarul Florin Pavel ar fi avizat documentul respectiv. O altă afacere a Primăriei Peştişani, care a intrat în atenţia procurorilor, se referă la construcţia bazei sportive din localitate şi la anumite nereguli privind modul de folosire a fondurilor publice. Infracţiunea a fost descoperită la un control al Camerei de Conturi Gorj, care a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Susţine că nu a comis vreo infracţiune

Primăria Peştişani a fost vizitată în ultima lună de două ori de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Gorj. Pe lângă contractele atribuite de primărie pentru diferite lucrări, oamenii legii au mai vrut să afle şi cum a distribuit primăria ajutoarele sociale. Florin Pavel şi-a recâştigat mandatul de primar la Peştişani la alegerile din 10 iunie. Edilul susţine că este nevinovat şi declară că este acuzat de abuz în serviciu: „Eu, într-adevăr, am avizat cesiunea de creanţă făcută între Floarea şi Habitu, dar ştiam că nu aveam cum să îi dau vreun ban unei persoane fizice şi banii ar fi trebuit viraţi către firma de construcţii. Am făcut aşa ca să scap de el. I-am şi spus contabilei să nu semneze hârtia. Nu e nici un prejudiciu, pentru că primăria nu i-a plătit vreun ban lui Habitu. Venea toată ziua la mine, la primărie, şi întreba de bani. Mă şi suna de mai multe ori pe zi şi nu îi răspundeam. Când venea la primărie, îi spuneam că stă degeaba. Primăria avea să achite pentru campus suma de 2,3 milioane de lei. Lucrările sunt sistate din 2009, din lipsă de fonduri. Sunt realizate în proporţie de 60%. În ceea ce priveşte baza sportivă, noi am primit de la bugetul de stat 150.000 de lei, se apropia sfârşitul anului şi riscam să pierdem banii. Lucrarea nu putea începe că venea iarna şi am găsit soluţia să luăm noi în custodie materialele de construcţie de la firma care câştigase licitaţia şi în anul următor ne-am scăzut cu banii. Am procedat astfel pentru că pierdeam banii. Cu mita nu ştiu. Ce mită să iau şi de la cine?“, a precizat primarul Florin Pavel, reales pe listele USL, din partea PNL. Florin Pavel a fost introdus ieri în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, urmând ca astăzi procurorii să decidă dacă vor cere Tribunalului Gorj emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS