9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInfochioşcurile primăriei, dezamăgire turistică

Infochioşcurile primăriei, dezamăgire turistică

Potrivit informaţiilor oferite de infochioşcurile din centrul Craiovei, Antonie Solomon nici n-a ieşit de la închisoare, interimatul la conducerea primăriei fiind asigurat de Mărinică Dincă

Visul lui Antonie Solomon de a transforma Craiova într-un oraş turistic s-a năruit. A fost spulberat chiar de nepăsarea salariaţilor municipalităţii, care n-au fost în stare nici măcar să actualizeze informaţiile pe care infochioşcurile din centru ar trebui să le ofere turiştilor.

Mândria primarului

Istoria acestor infochioşcuri se împleteşte cu mândria primului mandat de primar al lui Solomon: aşa-numita „Piaţă Socio-Umană“ înţesată de fântâni arteziene. Investiţia trebuia să coste 21 de milioane de lei şi să fie dată în folosinţă pe 19 noiembrie 2006, la şase luni de la începerea lucrărilor. Şi, totuşi, costurile au ajuns la aproape 30 de milioane de lei, iar lucrarea a fost încheiată abia pe 3 iunie 2007, dată la care centrul a fost inaugurat oficial. În pachetul de lucrări câştigat la licitaţie de UTI Internaţional au fost incluse şi trei infochioşcuri, montate pe Calea Unirii. Acestea ar fi trebuit să ofere turiştilor informaţii despre oraş, despre administraţia municipală, dar şi să-i îndrume către punctele de atracţie ale Craiovei. Numai că aceste aparate n-au rezistat prea mult, fiind distruse de craioveni, probabil şi din cauză că dădeau informaţii învechite.
Rămase o vreme doar pe post de mobilier stradal, cele trei infochioşcuri au dispărut subit astă-toamnă, în preajma Zilelor Craiovei. Câteva zile mai târziu, au apărut în locul lor altele noi, mult mai moderne, dotate inclusiv cu o cameră video menită să-i surprindă pe eventualii vandali. UTI le înlocuise gratuit pe cele stricate. Noile infochioşcuri au fost predate reprezentanţilor Primăriei Craiova, care urma să se ocupe de actualizarea datelor oferite eventualilor turişti de aceste aparate. Însă, acestora nu le-a păsat nici cât negru sub unghie.

Dezamăgire turistică

Aşa se face că un eventual turist care ar ajunge în centrul Craiovei şi ar dori să afle câte ceva despre acest oraş va fi rapid dezamăgit. Va afla, spre exemplu, că Antonie Solomon este primarul ales al Craiovei, însă e momentan indisponibil, locul său în fruntea municipalităţii fiind ocupat, cu delegaţie, de viceprimarul Mărinică Dincă! Potrivit aceloraşi aparate, PDL încă are majoritate în Consiliul Local Craiova, cu 14 consilieri, printre care se află şi cei şase „trădători“, care au trecut încă de acum o jumătate de an la UNPR.
Dar asta nu e nimic! Dacă turistului i-ar trece cumva prin cap să circule cu transportul în comun, va avea marea surpriză să constate că un bilet cu o călătorie cu autobuzul sau tramvaiul nu mai costă demult 1,50 lei, aşa cum scrie la infochioşc! Acelaşi aparat îi explică vizitatorului că poate circula cu tramvaiul de la Peco Severinului, pe la Universitate, până la Podul Electroputere, deşi tramvaiul nu mai circulă de vreo 15 luni pe întregul traseu. Drept autobuze indicate pentru turul oraşului sunt menţionate 1R şi 2R, care nici ele nu mai există de ceva vreme.
Dacă turistul vrea să se plimbe cu tramvaiul, poate să-l ia pe cel inscripţionat 101, care îl va duce – zice aparatul menţionat – de la CLF, prin Valea Vlăicii, pe la Universitate, şi până la… Daewoo, trecând pe la Pasajul Eletroputere. Probabil că autorităţile locale care au în grijă aceste computere stradale n-au aflat că fosta uzină Daewoo a fost cumpărată de Ford cu vreo patru ani în urmă…

Informaţii vechi de cinci ani

Cele mai mari surprize le-ar putea avea eventualii turişti dacă, în timpul cât zăbovesc prin Craiova, ar avea nefericita idee de a merge la un spectacol. Pentru că vor afla cu ajutorul infochioşcului că următorul spectacol al Teatrului Naţional este „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian, care se va juca vineri, 27 aprilie…. 2007! Nici copiii n-au fost daţi uitării, ei având la dispoziţie spectacolul „Lecţie de zbor şi cor pentru puiul de cocor“, ce se va juca la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Elena Teodorini“ în ziua de… sâmbătă, 5 mai 2007, ora 12.00!
Fostul consilier local Nicolae Marinescu susţinea că vina pentru aceste informaţii învechite n-ar trebui să fie atribuită în totalitate angajaţilor Primăriei Craiova. „O parte din vină o au şi instituţiile de cultură, ai căror angajaţi care se ocupă de promovarea acestor instituţii ar putea să verifice veridicitatea informaţiilor oferite publicului de respectivele aparate. Până la urmă, nu le ia mai mult de un minut ca să se oprească din drum şi să vadă ce spun infochioşcurile“, spunea Nicolae Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS