13.4 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalColocviu Internațional „Cultură şi comunicare: interferenţe, confluenţe“

Colocviu Internațional „Cultură şi comunicare: interferenţe, confluenţe“

Institutul de Cercetări Filologice şi Interculturale (director-prof. univ. dr. hab. Elena Prus, șef Direcţie Comunicare şi mass-media – Ludmila Lazăr) şi Catedra Jurnalism şi Comunicare Publică (şef catedră conf. univ. dr. Alexandru Bohanţov) din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM), în parteneriat cu Catedra de Limba Română pentru Studenţii Străini (şef catedră conf. univ. dr. Ludmila Branişte), din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, România, a organizat vineri, 11 mai, colocviul „Cultură şi comunicare: interferenţe, confluenţe“.
Moderator a fost prof. univ. dr. hab. Ion Manoli, coordonator al Direcţiei de Lingvistică şi Glotodidactică a Institutului de Cercetări Filologice şi Interculturale (ICFI), ULIM, din Chișinău, Republica Moldova. Colocviul a avut şi un invitat de onoare, în persoana profesorului universitar Jean-Luc Michel, director de masterat în domeniul comunicării globale la Universitatea Jean Monnet din Saint-Etienne, Franţa, care a prezentat comunicarea „O perspectivă sistemică asupra culturii şi comunicării“. Participanți de onoare la şedinţa în plen au mai fost prof. univ. dr. Ana Guţu, prim-vicerector ULIM, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, şi prof. univ. Traian Stănciulescu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, ale căror lucrări au fost audiate cu deosebit interes de către participanţi.
Unul dintre obiectivele acestui seminar ştiinţific, interdisciplinar, a fost abordarea conceptelor de cultură şi comunicare, elucidarea aspectelor lor de similitudine şi interferenţă, reflectarea asupra direcţiilor actuale  de dezvoltare ale ştiinţelor comunicării, inclusiv sub aspectul valorificării potenţialului ştiinţific, acumulat în studiile culturale. În cadrul seminarului, au avut loc discuţii aprinse, s-au adus motivaţii pertinente, căutându-se răspunsuri la o serie de probleme cum ar fi: impactul comunicării interculturale asupra culturilor naţionale; rolul internetului în (r)evoluţia culturii şi a comunicării; comunicarea prin cultură, în relaţiile publice etc. Această reuniune ştiinţifică de anvergură a fost structurată pe trei ateliere de lucru, în care comunicările susţinute au fost la un înalt nivel, precum şi de acurateţe profesională, iar divergenţele de opinii au demonstrat un semn sănătos de activitate, precum și setea de comunicare interculturală. La eveniment au participat profesori-cercetători din cinci ţări, din cadrul unor prestigioase instituţii de învăţământ superior – atât din Republica Moldova, cât şi din alte ţări europene: Franţa (2 universităţi), Italia (1), Serbia (1), România (5), precum şi din Republica Moldova (5).
Ca surpriză, în cadrul colocviului a fost proiectat filmul documentar „Aria“, al scenaristului Dumitru Olărescu, cineastul care a onorat – prin prezenţa sa – acest eveniment.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS