Noaptea Muzeelor, desfăşurată sâmbătă între orele 18.00 şi 2.00, s-a dovedit o adevărată celebrare a culturii
Zece mii de vizitatori au trecut pragul celor trei secţii ale Muzeului Olteniei, cu ocazia proiectului european Noaptea Muzeelor, să vadă pentru prima dată sau să redescopere schimbările extraordinare petrecute în decurs de câţiva ani la această instituţie. Amenajate la cele mai înalte standarde, Secţiile de Ştiinţe Naturale, cea de Istorie-Arheologie şi cea de Etnografie (Casa Băniei) au prins viaţă. Ele au oferit relaxare, au satisfăcut curiozitatea celor mici şi le-au trezit amintiri celor mai mari. Intrarea a fost liberă, iar participanţii au profitat de această ocazie pentru a face un lucru diferit şi inedit în noaptea de sâmbătă spre duminică.
La ora 20.00, la Ştiinţele Naturii, numărul de vizitatori depăşea 500. Oamenii s-au putut bucura de expoziţia Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, dar şi de cele proprii ale secţiei. O atracţie deosebită au stârnit expoziţia de fosile, dar şi reproducerea unei peşteri, cu stalactite şi stalagmite, care te duceau într-o altă lume. Prichindeii priveau uimiţi fildeşii Mastodontului de la Stoina, aproape de patru ori mai mari decât ei, treceau miraţi pe lângă ursul de peşteră de la Baia de Fier, apoi urcau însoţiţi de părinţi la primul etaj, ca să descopere animalele din Oltenia, dar şi „căsuţele“ lor, ecosistemele. Expoziţia de Minerale şi Roci nu a trecut nici ea neobservată, fiind amenajată cât mai atractiv pentru cei ce priveau rocile din spatele vitrinelor. Preţioase sau nu, rocile şi mineralele sclipeau dincolo de geam ca într-un adevărat magazin de bijuterii. Procesul de observare era însoţit, pe fundal, de o muzică potrivită cadrului intim.
Cultură liberă şi civilizată
Mai departe, la Secţia de Istorie-Arheologie, aproximativ 900 de oameni veniseră, până la ora 21.00, să vadă „Capodopere din Argint“, expoziţia Muzeului Bruckenthal din Sibiu care va rămâne la Muzeul Olteniei până pe 22 iunie. Peretele exterior era flancat de vizitatorii nerăbdători, care stăteau la o coadă considerabilă, ce trecea de colţul clădirii. Dacă la Ştiinţe Naturale sau la Etnografie, curioşii puteau intra câţi doreau, la această secţie intrarea s-a făcut pe grupuri, pentru a nu aglomera sala ce adăposteşte exponatele de patrimoniu.
Casa Băniei sau secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei nu s-a lăsat nici ea mai prejos. Până la ora 21.30, nici mai mult, nici mai puţin de 1.200 de persoane ajunseseră să vadă expoziţiile ce ţin de tradiţiile noastre, ale oltenilor sau să-şi retrăiască acum copilăria împreună cu păpuşile de teatru ce au propria expoziţie în cadrul muzeului. Vizitatorii au putut vedea cum se făcea pâinea odinioară, cum arată ţesăturile sau camerele olteneşti sau ce obiceiuri de nuntă se mai păstrează, încă, în satele noastre. Tehnologia s-a împăcat foarte bine cu atmosfera tradiţională a acestei secţii, pe pereţi fiind pornite monitoare ce prezentau file din istoria noastră, fotografii îngălbenite de vreme şi familii vechi din Oltenia. Cu toţii priveau curioşi şi interesaţi către exponate, în această noapte care a dat liber la cultură. A fost deschis şi balconul Casei Băniei, care oferea atât o gură din aerul proaspăt al nopţii, cât şi o frumoasă vedere de ansamblu asupra Catedralei „Sf. Dumitru“.
Până la finalul programului, numărul vizitatorilor din toate cele trei secţii s-a ridicat la 10.000, dovadă că proiectul s-a bucurat de un real succes în capitala Olteniei. Nu a fost lăsată deoparte nici siguranţa. Poliţiştii au asigurat o bună desfăşurare a vizitelor, ocupându-se de supravegherea şi primirea curioşilor, laolaltă cu personalul secţiilor. Oamenii au fost liniştiţi şi civilizaţi, respectându-se între ei, dar şi munca titanică a muzeografilor care au pus pe picioare, de-a lungul timpului, acest muzeu. Noaptea Muzeelor a fost un eveniment diferit, bine organizat, care a demonstrat că frumuseţea culturii nu apune niciodată. Dimpotrivă, ea rămâne trează, chiar şi la câteva ore bune de la apusul soarelui.
Sute de vizitatori au participat la Noaptea Muzeelor
Peste 600 de vizitatori au participat la acţiunea Noaptea Muzeelor, derulată la Muzeul Judeţean Gorj şi la Muzeul de Artă. Potrivit lui Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, în noaptea de sâmbătă spre duminică, angajaţii celor două instituţii de cultură s-au aflat la serviciu, pentru a-i primi pe gorjenii care nu au dorit să piardă ocazia de a trece pragul celor două muzee. Pe lângă expoziţiile permanente, vizitatorii au avut posibilitatea de a urmări şi o expoziţie a figurilor de ceară aduse de la un muzeu din Sankt Petersburg. „Evenimentul Noaptea Muzeelor a fost important. Se pare că de la un an la altul, numărul gorjenilor care trec pragul celor două instituţii este în creştere. La ediţia din acest an am avut peste 600 de participanţi. Oamenii sunt curioşi, au pus întrebări şi au fost încântaţi de ce au avut posibilitatea să vadă. Sperăm ca la anul numărul vizitatorilor să fie mult mai mare“, a declarat Albinel Firescu, etnograf al Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu.