8.9 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalCum a pierdut Craiova un milion de dolari

Cum a pierdut Craiova un milion de dolari

Craiova pierde toţi banii pe care guvernul anterior i-a acordat pentru repararea drumurilor, din cauza consilierilor PSD, PNL şi UNPR, care au făcut tot posibilul să nu-şi dea votul pentru primirea acestei sume. Decizia guvernului Ponta de a cere banii înapoi loveşte însă şi în primari ai USL, care nu au cheltuit fondurile primite. 52 de primării din Dolj au primit peste 22 de milioane de lei de la guvern, cele mai mari sume revenind Craiovei, Calafatului, Băileştiului şi Teascului.

Autoritățile locale care au primit la începutul lunii aprilie bani din Fondul de Rezervă sunt obligate să restituie sumele necheltuite până vineri, potrivit unei ordonanțe de urgență publicate marți seară în Monitorul Oficial. „Am decis recuperarea din conturile autorităților locale a sumelor distribuite prin HG 255/2012, acea hotărâre prin care s-au alocat din fondul de rezervă bani către autorități locale de către fostul guvern aflat în funcție“, a declarat premierul Victor Ponta. Autoritățile locale au la dispoziție trei zile ca să restituie la bugetul de stat sumele de bani alocate prin respectiva HG. „S-a stabilit ca sumele alocate către primăriile menționate prin acea hotărâre de guvern să fie blocate, iar ce a rămas necheltuit se restituie la guvern pentru a fi distribuit pentru prioritățile acestuia“, a explicat ministrul finanțelor, Florin Georgescu. La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 648 de milioane de lei (echivalent a 148 de milioane de euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.
Decizia guvernului Ponta, dar şi neînţelegerile politice din Consiliul Local Craiova au dat o lovitură serioasă bugetului municipal. Craiova a pierdut 3,5 milioane de lei, adică circa un milion de dolari, bani pe care guvernul anterior îi alocase oraşului cu destinaţia precisă de a fi folosiţi pentru repararea drumurilor. Nefiind însă cheltuiţi, banii au fost luaţi înapoi la bugetul de stat, în baza unei ordonanţe date de actualul executiv în prima sa şedinţă de guvern.
Povestea celor 3,5 milioane de lei (35 de miliarde de lei vechi) începe cu mai bine de o lună în urmă, când, prin Hotărârea de Guvern nr. 255/03.04.2012, municipiul Craiova a primit din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia executivului suma de 3,5 milioane de lei. Banii au fost însă acordaţi doar „pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile“, după cum se menţionează în actul normativ. Craiova nu avea însă restanţe la proiectele finanţate din fonduri europene, aşa că Biroul Administrare şi Întreţinere Drumuri din cadrul municipalităţii a solicitat alocarea acestor bani la capitolul Reparaţii străzi. Primarul Antonie Solomon a avizat această propunere şi a transmis-o mai departe consilierilor locali, convocându-i totodată în şedinţă extraordinară în data de 13 aprilie.

Supărare pe lipsa primarului

Cu o zi înainte de şedinţa extraordinară, reprezentanţii UNPR (partidul primarului Solomon) şi cei ai PSD (partidul senatoarei Olguţa Vasilescu, contracandidata lui Solomon în apropiatele alegeri locale) au avut schimburi dure de replici şi acuzaţii reciproce în conferinţe de presă convocate de cele două partide. Cum era de aşteptat, primarul Antonie Solomon nu a venit la şedinţa pe care o convocase, evitând pe această cale o confruntare atât cu foştii săi colegi de la PDL, cât şi cu reprezentanţii PSD. Supăraţi pe absenţa primarului, toţi consilierii PSD şi doi dintre cei liberali (Pavel Badea şi Emilian Ştefârţă) s-au ridicat şi au părăsit sala. „Dacă subiectele de pe ordinea de zi nu sunt atât de importante încât dânsul să participe la şedinţă, vom reveni atunci când Domnia sa poate să participe“, a explicat consilierul pesedist Florentin Tudor.
Şi totuşi, şedinţa s-ar fi putut desfăşura. Cvorum de şedinţă exista, deoarece, pe lângă cei șase uneperişti şi nouă pedelişti, mai rămăseseră în sală liberalul Lucian Mincu şi pesedistul Nicolae Pârvuleasa. La un moment dat, însă, reprezentanţii UNPR s-au ridicat şi ei, ca la un ordin, şi au părăsit sala fără nici o explicaţie, luându-i cu ei şi pe Mincu şi Pârvuleasa.
Rămaşi singuri, cei nouă consilieri PDL au plecat şi ei, pentru că nu mai exista cvorumul de şedinţă, nu înainte ca viceprimarul PDL Mărinică Dincă să dea vina pe această situaţie pe primarul Antonie Solomon, care „nu vrea să rezolve probleme stringente ale Craiovei, cum sunt drumurile, străzile şi parcările“.

Coaliţia anti-Mărinică

Primarul Solomon a convocat apoi, pe 26 aprilie, şedinţa ordinară a Consiliului Local Craiova. Ordinea de zi era aceeaşi ca la şedinţa extraordinară ce trebuia să se desfăşoare cu două săptămâni în urmă, incluzând şi proiectul de rectificare bugetară prin care urma să fie primiţi şi alocaţi banii de la guvern. La solicitarea Biancăi Predescu, dar şi a lui Florentin Tudor, ambii consilieri PSD, ordinea de zi a fost aprobată punct cu punct, nu în bloc, ca până acum. Justificarea acestei schimbări a ieşit la iveală imediat: la punctul 6, care viza rectificarea bugetară prin care erau primiţi banii de la guvern şi apoi alocaţi către reparaţiile de drumuri – pesediştii au votat împotrivă, iar liberalii şi uneperiştii lui Solomon s-au abţinut. Cu doar opt voturi pentru (PDL), dar şi cu opt împotrivă (PSD) şi opt abţineri (UNPR şi PNL), proiectul a fost respins.
Această ciudată alianţă între PSD, PNL şi UNPR avea de fapt un alt scop, pe care l-a explicat Mărinică Dincă, reprezentantul PDL care candidează la funcţia de primar al Craiovei. „Înţeleg că cei mai mulţi dintre colegii din consiliul local au vrut să evite situaţia de a vota împotriva proiectului meu privind acordarea unui ajutor de 1.000 de euro pentru fiecare naştere, proiect pe care ştiau că o să-l propun astăzi (ieri – n.r.)“, a spus Dincă.
Şi poate că n-ar fi fost o problemă dacă guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu n-ar fi căzut, zilele trecute, în urma unei moţiuni de cenzură. Noul guvern, al lui Victor Ponta, a adoptat marţi, în prima sa şedinţă, o ordonanţă de urgenţă prin care a retras din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul guvern din Fondul de rezervă bugetară şi încă necheltuiţi. Actul normativ a fost publicat în aceeaşi zi în Monitorul Oficial, astfel că bugetul Craiovei a rămas fără cele 3,5 milioane de lei din cauza ambiţiilor şi certurilor unor consilieri locali din legislativul municipal. Consolarea, dacă putem spune aşa, a autorităţilor locale este că banii încă nu intraseră în contul primăriei, după cum au precizat surse autorizate din primărie.

Primarii – negri de supărare

Primarii din Dolj au şi ei de suferit din cauza deciziei guvernului Ponta. „Noi am primit un milion de lei, din care am apucat să cheltuim jumătate. Pe cealaltă va trebui să o returnăm, dar puteam să o fi cheltuit dacă ne grăbeam puţin cu prognoza către Trezorerie. Prin această prognoză care se face de două ori pe lună, noi, primăria, stabilim cu Trezoreria ce plăţi vom face. Trezoreria nu poate primi mai mult decât am prog­nozat. Iar noi am rămas pe vechea prognoză, adică sume mai mici. Asta este, vom da banii înapoi. Nici nu ne gândim să ne opunem, Doamne fereşte, asta îmi mai lipsea“, a declarat primarul municipiului Calafat, Mircea Guţă, care a cochetat cu PDL, apoi cu UNPR şi, în cele din urmă, a rămas în PNL.
O situaţie dramatică este însă în municipiul Băileşti. Aproape plângând, primarul Costel Pistriţu, de la PDL, a spus că trebuie să returneze peste un milion de lei, bani care erau destinaţi plăţii cofinanţării din proiectele europene. „De două ori am primit bani şi de două ori nu am avut parte de ei. O dată ne-a dat Tăriceanu în 2008, când şi-a bătut joc de noi. Eram penultima localitate din Dolj ca sumă primită, deşi suntem municipiu. Aşa că i-am dat înapoi. Acum, când în sfârşit am primit şi noi o sumă mai mare, 1,05 milioane de lei, trebuie să-i dăm înapoi. Banii aceştia îi planificaserăm pentru cofinanţarea proiectelor europene aflate în derulare, de aceea nici nu am apucat să-i cheltuim. Noi nu suntem români. M-au lăsat picioarele azi-dimineaţă (ieri – n.r.), când am auzit că s-a publicat deja în Monitorul Oficial. Noi avem contracte din fonduri europene de 30 de milioane de euro. Cum pot să ne facă aşa ceva? Îmi vine să plec din ţara asta. Suntem români cu toţii, indiferent din ce partid facem parte. O dau dracului de politică, dacă nu suntem oameni. Credeam că s-au schimbat mentalităţile“, s-a plâns primarul din Băileşti. El a precizat că este posibil să aibă probleme cu derularea contractelor europene, deoarece se baza pe acei bani pentru a face plata către constructori. Situaţia este cu atât mai grea cu cât primăria are nevoie de un împrumut de două milioane de euro pentru investiţii. „Avem deja anunţul în SEAP. În 20 de zile se va face licitaţia“, a precizat el.
Pe cât de stresat era Costel Pistriţu, pe atât de degajat şi pus pe glume era primarul din Filiaşi, Nicolae Stăncioi. Întrebat ce sumă de bani trebuie să returneze, Stăncioi a răspuns ironic: „Am pierdut o sumă fabuloasă. 4.000 de lei. Bine că-i iau înapoi, că nu aveam pe ce să-i cheltuiesc. Păi noi avem nevoie de 1,8 milioane de lei pentru cofinanţări şi ei ne-au dat 4.000 de lei? Aşa să scrieţi, că sufăr atât de tare că nici nu aveam cum să-i cheltuiesc“, a spus primarul Stăncioi, trecut de la PSD la PDL, apoi iar la PSD.  

Primarii se pot opune pe riscul lor

GdS a încercat să afle de la sursă cum poate efectiv guvernul să blocheze sumele din conturile de la Trezorerie ale primăriilor, aşa cum a declarat ministrul finanţelor. Am aflat că, de fapt, nici o sumă nu este blocată şi nici nu poate fi blocată şi că totul ţine de voinţa primarilor, care îşi asumă însă un risc dacă refuză să returneze banii. „Conturile nu sunt blocate. Restituirea banilor se face prin documente de plată pe care le întocmesc ordonatorii de credite, adică primarii. Deşi se poate  opune, el răspunde la un eventual control al Curţii de Conturi, deoarece este ilegal să nu respecţi o ordonanţă a guvernului. Este pe răspunderea lui. Sunt foarte puţine primării care au cheltuit din aceşti bani. Nu ştiu de ce“, au explicat pentru GdS surse avizate din cadrul Trezoreriei.

Emil Boc: Primarii PDL vor ataca în instanţă OUG prin care trebuie să restituie banii

Primarii PDL vor ataca în instanţă OUG 15/2012, prin care guvernul Ponta le cere autorităţilor locale să restituie banii alocaţi de guvernul Ungureanu, dar pe care nu i-au cheltuit până în prezent, a explicat pentru NewsIn preşedintele PDL Emil Boc.
„Primăriile PDL vor ataca în instanţă ordonanţa, pentru că este vorba de un abuz. Nu poţi să soliciţi restituirea retroactiv a unor fonduri deja alocate“, a răspuns Boc, întrebat ce va face concret PDL pentru a opri aplicarea ordonanţei emise de guvernul Ponta. „Este o încălcare a drepturilor primăriilor de a-şi administra resursele financiare, pentru că primăriile au făcut rectificări de buget, au făcut modificările în interiorul obiectivelor pe care le aprobaseră în consiliul local“, a mai spus fostul premier, precizând că nu este vorba de pomeni electorale ori de cheltuieli nejustificate, ci de achitarea unor arierate, a unor datorii ale unor spitale, şcoli şi grădiniţe. Întrebat dacă îi sfătuieşte şi pe primarii de la celelalte partide să facă acelaşi lucru, Boc a răspuns: este treaba lor, fiecare face ce doreşte“. Anterior, Emil Boc a declarat într-o conferinţă de presă că, prin ordonanţa de urgenţă aprobată marţi, „guvernul USL a intervenit cu bocancii în finanţele primăriilor şi ale consiliilor judeţene, luând resurse publice care erau date pentru achitarea  datoriilor la spitale, pentru cofinanţarea proiectelor europene, pentru achitarea unor datorii la şcoli şi grădiniţe“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS