14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTestări gratuite pentru depistarea astmului

Testări gratuite pentru depistarea astmului

Societatea Română de Pneumologie (SRP) organizează, în perioada 7-18 mai, în cabinetele medicale de specialitate din toată ţara, testări gratuite pentru depistarea astmului. Campania, aflată la a patra ediţie, se derulează cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului şi are ca mesaj „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!“.  În 2011, 9.166 de persoane au fost testate la nivel naţional, 41% dintre acestea fiind depistate cu probleme de respiraţie. În România, se estimează că suferă de astm între 4% şi 6% din populaţia ţării, în timp ce într-o clasă cu 30 de copii, doi-trei au această boală.
Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsă de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă. Simptomele astmului variază în timp şi adesea ele se agravează pe perioada nopţii şi în primele ore ale dimineţii.

Unde se fac testele în Oltenia

Testul pentru depistarea astmului se numeşte spirometrie şi nu este dureros. Durează cinci minute, seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, iar rezultatul se dă pe loc.
În Dolj, astfel de centre pentru depistarea astmului se află la Dispensarele TBC de la Filiaşi, Segarcea, Băileşti şi Bechet, şi la Policlinica „Victor Babeş“ din Craiova. În judeţul Gorj, testele se pot face la Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti şi la Dispensarul TBC din Târgu Jiu, iar în Mehedinţi doar la Dispensarul TBC de la Vânju Mare. În Olt, cei care vor să se testeze pot merge la Slatina, la CMI Dr. Ion Eparu şi CMI Dr. Mircea Rusu, în timp ce în Vâlcea testele se pot face la Bălceşti – la Ambulatoriul Spitalului Mihăileşti, la Dispensarul TBC din Drăgăşani şi la Râmnicu Vâlcea – la CMI Dr. Gheorghe Deaconu şi la Dispensarul TBC din oraş.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS