17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Aurul Craiovei

„Să munceşti mult, să fii pasionat, să fii dedicat, să faci ce îţi place“, sunt cuvintele unui elev de clasa a IX-a, dar nu un elev oricare. Dan Mircea Mirea învaţă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova şi a obţinut premiul I la biologie la Olimpiada de ştiinţe UE, faza naţională, şi menţiune la Olimpiada de ştiinţele pământului. Totodată, tânărul olimpic s-a calificat în lotul lărgit, dar şi în lotul pentru EUSO.
Pentru şcoala la care învaţă, performanţele de acest fel sunt tot mai numeroase. Elevii Colegiului au adus acasă 31 de premii şi menţiuni, zece medalii de aur, argint şi bronz. Pe lângă aceste performanţe, mulţi elevi au obţinut calificări în loturile lărgite ale disciplinelor la care au participat.

„Asta va fi vocaţia mea“

În schimb, Adrian Radu, elev în clasa a X-a la Colegiul „Fraţii Buzeşti“, s-a întors de la Vilnius cu o medalie de aur de la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene. „Biologia m-a pasionat de când eram mic şi asta va fi vocaţia mea. Îmi doresc să învăţ vreo trei limbi străine. A fost o experienţă plăcută, dar şi emoţiile au fost pe măsură. Concurenţii au fost bine pregătiţi“, a spus Adrian.
Că de la an la an elevii şcolii performează o recunoaşte fără modestie chiar directorul Colegiului, profesorul Zamfirică Petrescu. „Elevii noştri au câştigat cele mai bune premii. Este o mândrie ca opt elevi ai şcolii noastre să se califice în loturile lărgite. Meritul este deopotrivă atât al elevilor, cât şi al profesorilor. Avem un elev medaliat cu aur la Olimpiada de Ştiinţe a UE. Pot spune că şcoala noastră este un centru de excelenţă pentru formarea acestor tineri“, a afirmat Zamfirică Petrescu, directorul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“.

O craioveancă în ţara lui Goethe

Andreea Vasilescu este elevă tot la CN „Fraţii Buzeşti“, în clasa a X-a, s-a calificat la faza finală a olimpiadei de limba germană şi va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de la Frankfurt, Germania. „Am ajuns în acest an la faza naţională. Standardele au fost înalte, dar am reuşit să mă calific şi în lotul lărgit. Va fi destul de greu să concurez cu peste 200 de elevi de pe cinci continente. Emoţiile sunt mari“, a spus Andreea.
Ei sunt vârfurile, dar nu sunt singurii, mult mai mulţi sunt premianţii Colegiului. În acest an şcolar, elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ au câştigat la faza judeţeană a olimpiadelor 301 premii şi menţiuni. Numeroase au fost însă şi premiile obţinute la fazele naţionale ale diferitelor materii. Este vorba de două premii I, patru premii II, două premii III şi opt menţiuni. Trei menţiuni speciale şi cinci premii speciale, dar şi zece medalii, între care o medalie de aur, patru medalii de argint şi cinci de bronz la care se adaugă medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS